sâmbătă, 9 martie 2013

Sfintisori (Mucenici)

Imi amintesc cu drag de ziua de 9 martie cand eram copil. Mirosea a sfintisori toata casa pe care mama ii pregatea mereu in cantitati foarte mari.De ceva ani fiind doar eu cu ea nu a mai facut si imi cumpara unul ca sa imi treaca pofta, asta pentru ca imi plac la nebunie.Ieri insa m-am hotarat ca ar fi cazul sa fac eu, macar o data.Sincera sa fiu sunt mandra de mine si de ceea ce mi-a iesit.Fiind pentru prima data cred ca rezultatul este unul foarte bun.Sper sa va placa si voua!

Ingrediente:
Aluatul:
  • 2 oua + 1 ou pentru uns
  • 250 - 270 ml lapte
  • 5 linguri ulei
  • 4 linguri zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • coaja rasa de portocala
  • 25 gr drojdie
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 500 gr faina
Pentru sirop:
  • 1 cana apa
  • 100 gr zahar
  • 2 linguri miere
  • nuca macinata
Mod de preparare:
Aluatul:
Laptele il incalzim putin, cat sa fie caldut.
Intr-un castron amestecam drojdia, cu 1 lingura lapte si o lingura zahar, apoi o lasam 10 minute sa creasca.
Ouale le batem spuma cu un praf de sare.
Intr-un bol punem faina, peste amestecul de drojdie, ouale batute, coaja rasa de lamaie si portocala, esenta.
Amestecam usor, apoi turnam lapte cate putin pana este incorporata toata faina si aluatul devine nelipicios.
Le final punem uleiul si mai framantam circa 5 minute.
Acoperim aluatul si il lasam la dospit circa 1 ora, la loc cald
Pregatim siropul:
Intr-un vas punem apa, zaharul si mierea pe care le asezam pe flacara de la aragaz si lasam sa fiarba la foc mic siropul, 3-4 minute.
Din aluatul dospit rupem bucatele (mie mi-au iesit10).
Luam fiecare bucatica in parte si facem din ea cate un sul lung si subtirel, il impletim, apoi ii dam forma de 8.
Procedam asa pana terminam toti sfintisorii.
Ii asezam intr-o tava tapeta cu hartie de copt dar lasam putina distanta intre ei.
Ii lasam sa creasca 20 de minute.
Batem spuma oul si cu un penson ungem mucenicii. 

Introducem tava in cuptorul incins, la 170-180 de grade si lasam sfintisorii pana prind o crusta aurie si sunt bine copti, cam 25-30 de minute dureaza.
Ii scoatem cand sunt gata si ii lasam 5 minute la racorit.
Ii introducem cu partea superioara in sirop, ii tinem cateva secunde acolo, apoi ii scoatem (eu ii mai ung cu putina miere dupa ce ii scot din sirop) si ii presaram cu nuca din abundenta.

Absolut deliciosi! Sa aveti pofta!