Ingrediente:
Pentru blat, forma de 23 cm:
- 220 gr faina
- 220 gr gris
- 70 gr indulcitor pulbere (sau 70 gr zahar)
- 1 lingurita indulcitor vanilie (sau un plic zahar vanilat)
- 1 praf de copt
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
- un praf de sare
Pentru umplutura de mere:
- 9 mere mari
- 130 gr indulcitor gold (sau 130 gr zahar brun, de cocos sau normal)
- zeama de la o lamaie mica
- 90 ml ulei
- 1 lingurita scortisoara macinata
- indulcitor pudra (sau zahar pudra) pentru pudrat deasupra
Blatul:
Intr-un bol amestecati faina cernuta, grisul, indulcitorul, vanilia, praful de copt, coaja rasa de lamaie si un praf de sare.
Aceasta compozitie o impartiti in 5 boluri mici, in mod egal.
Lasati deoparte.
Lasati deoparte.
Umplutura de mere:
Spalati merele si le curati de coaja.
Le dati pe razatoarea mare intr-un bol.
Adaugati zeama de lamaie si amestecati.
Puneti indulcitorul, uleiul, scortisoara si amestecati bine.
Impariti compozitia in 4 parti egale.
Tapetati pe fund cu hartie de copt, o tava rotunda de 23 cm (nu este obligatoriu, dar eu am o tava cu o mica bordura si ca sa scot usor tortul, am optat pentru a pune hartie).
Turnati prima parte de blat, o nivelati, apoi asezati prima parte de mere, dar o puneti cu lingurita din loc in loc si nivelati usor, ca sa nu amestece umplutura cu compozitia uscata.
Puneti iar compozitie de blat, iar mere si tot asa, ultima parte fiind de blat.
Introduceti tortul in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 50 de minute. Faceti testul cu o scobitoare, sa vedeti daca este copt.
Il scoateti din cuptor, il lasati sa se raceasca.
Il pudrati cu indulcitor pudra, apoi taiati si serviti.
Se va topi in gura, o sa vedeti!
Pofta buna!