duminică, 21 iulie 2013

Tort cu cacao si crema de caise

Pentru acest week-end aveam in plan un tort si imi doream ceva cu caise. Am vazut zilele trecute pe blogul Angelei o prajitura cu crema de caise si am zis ca este crema potrivita si pe gustul meu. Cu un blat de cacao, crema de caise si o glazura de ciocolata am obtinut un tort delicios! Multumesc Angela pentru reteta de crema!!!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 8 oua
  • 5 linguri ulei
  • 10 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 12 gr praf de copt
  • 1 lingurita esenta de rom
Pentru crema:
  • 1 kg caise mai coapte
  • 200 gr zahar
  • 200 ml frisca lichida
  • 250 gr mascarpone
  • 2-3 linguri zahar pudra
  • 1 pastaie de vanilie
  • 15 gr gelatina
Pentru glazura:
  • 150 ml frisca lichida
  • 150 gr ciocolata cu lapte
  • 2 pungi betisoare cu crema de vanilie
Mod de preparare:
Blatul:
Ouale (de la temperatura camerei) le separam.
Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul treptat si cand spuma nu se mai desprinde de vas incetam sa mai mixam.
Galbenusurile le batem impreuna cu uleiul, apoi le punem peste albusuri.
Adaugam praful de copt, esenta si faina in ploaie.
La final incorporam cacaoa, pe care o cernem mai intai.

Ungem o tava rotunda, detasabila, cu margarina si punem hartie de copt.
Turnam compozitia in tava si o introducem in cuptorul incins la 180 de grade circa 30 de minute.
Cand este gata (facem testul cu scobitoarea) il lasam sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa apoi taiem 3 foi.

Crema:
Incepem cu caisele. Aceasta operatiune o putem face si inainte sa pregatim blatul.
Intr-o oala punem niste apa si o asezam pe foc.
Spalam caisele si cand apa clocoteste dam drumul caiselor si le lasam 3-4 minute.
Le scoatem cu o paleta intr-un bol, le trecem pe sub un jet de apa rece, apoi le decojim si le scoatem samburii.
Le punem intr-o craticioara impreuna cu zaharul, le punem pe foc si lasam sa fiarba 15 minute timp in care la mai amestecam.
Tragem cratita dupa ce trece acest timp si scurgem surplusul de zeama.
Gelatina o hidratam in apa rece, apoi o topim pe baie de aburi.
Caisele le mixam putin, adaugam gelatina, amestecam si lasam sa se raceasca complet.
Frisca lichida si rece o mixam spuma.
Mascarponele il amestecam cu zaharul pudra si il batem putin.
Peste frisca punem mascarponele, piureul de caise bine racit, iar la final semintele de la pastaia de vanilie si le amestecam usor cu o lingura.


Glazura:
Intr-o cratita mai groasa punem frisca impreuna cu cioclata rupta bucatele.
Punem la foc mic pana ciocolata este topita complet, apoi o dam la frigider pana se raceste si chiar se intareste putin.
In tava detasabila punem folie alimentara, asezam prima foaie de blat, o insiropam putin (am facut sirop din apa, zahar pudra si vanilie) si o ungem cu jumatate din crema.
Acoperim cu a doua foaie, insiropam, restul de crema si ultima foaie insiropata.


Dam la frigider pentru 2-3.
Il scoatem, pe margina il imbracam cu betisoare umplute cu crema de vanilie apoi le strangem cu ajutorul unei benzi de tort.
Deasupra turnam glazura ( la mine a fost putin cam curgatoare dar nu a fost nimic, cu atat s-au lipit mai bine betisoarele) si ornam dupa preferinta.
Sa aveti pofta!