duminică, 24 ianuarie 2021

Prajitura cu visine si frisca

 
Am reusit sa mai pregatesc inca o minunata prajitura fara zahar! Combinatia este tare faina: blaturi de cacao, crema tartinabila de cacao, crema de visine si frisca! Cum va suna? Va incanta? Este o prajitura perfecta pentru mese festive sau chiar pentru a-i rasfata pe cei dragi! Se poate face si cu zahar, asta este alegerea voastra!

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 5 oua
  • 5 linguri indulcitor pulbere (sau 5 linguri zahar)
  • 4 linguri ulei
  • 125 gr iaurt
  • 2 linguri cacao
  • 7 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
Crema de visine:
  • 1 borcan 300 gr cu visine fara samburi (sau congelate)
  • 2 linguri pline amidon
  • 6 linguri indulcitor pulbere (sau 6 lingri zahar)
  • 500 gr mascarpone
In plus:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura indulcitor pudra (sau 1 lingura zahar pudra)
  • crema tartinabila de cacao si visine cu indulcitor 
  • decoratiuni
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Albusurile le mixati spuma cu un praf de sare.
Adaugati indulcitorul treptat, mixati pana obtineti o spuma ferma.
Galbenusurile le amestecati cu uleiul, le turnati peste albusuri si mixati.
Adaugati iaurtul, vanilia si mixati pentru ultima data.
Cerneti intr-un vas faina cu cacaoa si praful de copt.
Le incorporati treptat, amestecand cu o spatula, cu miscari lente.
Impartiti compozitia in doua boluri, in mod egal.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 24/37 cm, turnati prima compozitie de blat, o nivelati.
O introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 12 minute.
La fel procedati cu a doua foaie.
Puteti coace si tot blatul deodata, apoi sa il taiati in doua. 
Lasati foile de blat sa se raceasca.
Crema de visine:
Puneti visinele in blender si le faceti piure.
Le rasturanti intr-o cratita, puneti indulcitorul.
Transferati cratita pe foc, lasati sa clocoteasca doua minute.
Amidonul il dizolvati cu 3-4 linguri de apa rece, il rasturnati peste visine.
Amestecati mereu cu un tel, pana se ingroasa jeleul.
Il dati deoparte, il acoperiti si il lasati sa se raceasca.
Mixati mascarponele rece 1 minut, apoi adaugati jeleul de visine rece, in doua etape, mixand de fiecare data.
In tava in care ati copt blatul, puneti hartie de copt, asezati prima foaie de blat.
O ungeti cu 3 linguri de crema tartinabila de cacao, puneti jumatate din crema de visine si o nivelati.
Ungeti si a doua foaie cu crema de cacao, apoi o asezati peste crema de visine, dar cu partea unsa cu crema tartinabila in sus.
Puneti restul de crema de visine, o nivelati.
Smantana rece pentru frisca o mixati doua minute la viteza mica.
Adaugati indulcitorul pudra, mixati pana obtineti o consitenta spumoasa.
Puneti frisca deasupra si o nivelati.
Faceti un model cu un pieptan de bucatarie.
Presarati decoratiuni.
Dati prajitura la rece, apoi o portionati si serviti.
Este prea delicioasa sa va opriti doar la o bucata! 
Pofta buna!