Un tort simplu, la care nu am multe de zis, pentru ca, ar fi mai bine sa il incercati ca sa vedeti ce delicios poate fi! O crema caramel, jeleul de zmeura, bucati de alune, ce poate fi mai minunat?
Ingrediente:
Pentru blat:
- 3 oua
- 4 linguri indulcitor pulbere (sau 4 linguri zahar)
- 40 ml ulei
- 70 gr sana
- 1 lingura cu varf cacao
- 4 linguri faina
- 50 gr alune macinate
- 1 lingurita praf de copt
- 2 lingurite esenta rom
Pentru crema caramel:
- 150 ml smantana pentru frisca
- 200 gr ciocolata caramella
- 250 gr mascarpone
- 3 linguri alune tocate
- 100 gr zmeura
- 1 lingurita amidon
- 1 lingura indulcitor pulbere (sau 1 lingura zahar)
In plus:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1-2 linguri indulcitor pudra (sau zahar pudra)
- bilute folorate
- flori naturale
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Bateti albusurile spuma cu un praf de sare pana devin spuma.
Adaugati indulcitorul, mixati pana obtineti o bezea ferma.
Incorporati galbenusurile, uleiul si sana.
Cerneti faina cu cacao si praful de copt.
Le adaugati si pe aceastea, amestecati usor cu o paleta de silicon.
La final incorporati alunele macinate si esenta de rom.
Impartiti compozitia in 3 boluri, in mod egal.
Ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt, o tava de 18 cm.
Turnati prima parte din compozitie, o nivelati.
Bagati in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 10 minute.
La fel procedati si cu celelate doua foi de blat.
Puteti coace si blatul intreg, apoi sa il taiati in 3 foi.
Le lasati sa se raceaca.
Crema caramel:
Puneti smantana intr-o craticioara, o transferati pe foc.
Cand da in clocot, o dati deoparte.
Adaugati ciocolata taiata bucati, amestecati pana este complet topita.
O dati la rece 3-4 ore.
Dupa acest timp, o scoateti de la rece, o mixati circa 2 minute.
Adaugati mascarponele, mai mixati pana obtineti o crema spumoasa.
Zmeura o puneti intr-o cratita cu indulcitorul.
O lasati sa dea 2-3 clocote, apoi adaugati amidonul, pe care il dizolvati inainte in doua linguri de apa rece.
Amestecati pana se ingroasa putin, apoi dati deoparte si il lasati sa se raceasca.
Pe un platou asezati prima foaie de blat si un inel detasabil in jurul sau.
Puneti jumatate din crema caramel, o nivelati.
Jeleu de zmeura puneti cu o lingurita, din loc in loc, presarati alune tocate.
Asezati a doua foaie, restul de crema, restul de jeleul si iar alune tocate.
La final puneti ultima foaie de blat.
Dati tortul la rece 3-4 ore sau peste noapte.
Smantana rece o mixati cu indulcitorul pudra, pana devine spumoasa.
Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul.
Imbracati tortul in frisca, apoi il decorati.
Eu am ales un decor simplu: cu flori naturale si niste bile colorate.
Pofta buna!