Ingrediente:
- carne de pe burta porcului
- pulpa de porc
- putina slaninuta ( primele 3 ingrediente au avut in total 5 kg)
- circa 10 metri de mate
- 2-3 linguri sare
- piper
- 1 lingura si 1/2 boia de ardei dulce
- 1/2 lingura boia de ardei iute
- 2 capatani usturoi
Carnea o spalam, o taiem cuburi apoi o trecem prin masina de tocat.
Curatam usturoiul si il pisam.
Intr-o cratita mai mare punem carnea tocata, usturoiul pisat, sarea, piper dupa gust, boiaua de ardei dulce si iute.
Le amestecam bine si dam carnea cam 1 ora la frigider ca ia gust din toate mirodeniile.
Matele le spalam atat pe exterior cat si pe interior, punand apa pe interiorul lor vom vedea unde sunt sparte.
Atasam ustensila pentru carnati la masina de tocat, iar pe el punem matul iar la capat ii facem un nod.
Punem carne in masina de tocat, apoi invartim, cineva tine de capatul matului pentru a fi umplut mai usor.
Ii facem cat de mari dorim, noi i-am facut mai micuti, ii rasucim cand avem dimensiunea dorita, continuam cu umplerea matului procedand la fel pana terminam toata compozitia de carne.
Peste noapte ii atarnam pe o bara de lemn la loc racoros sau, daca nu aveti aceasta posibilitate, ii puneti in frigider.
Ai mei au vrut sa fie afumati, asa ca mama i-a dus la tara si i-a afumat putin, asta a doua zi dupa ce i-am pregatit. Sarcina asta i-a cuvenit ei.
Se patreaza in loc rece, la congelator sau in untura. Noi cativa i-am pus in untura.
Sa aveti pofta dragilor!