duminică, 25 mai 2025

Drob de pui

 
Mi-a venit o pofta de drob in aceste zile si am zis ca este un prilej bun sa fac unul, mai ales ca se apropie Inaltarea Domnului, dar eu de obicei pregatesc drob cand ne este pofta, putem fi si in luna septembrie. Nu cred ca este vreo problema sa il facem si alta data si nu doar de sarbatorile pascale. De aceasta data am ales varianta de pui. Am folosit pulpe dezosate de pui, ficat si pipote, multa verdeata, insa in ceea ce priveste organele, am pus o cantitate mai mica, pentru ca eu nu sunt mancatoare de organe si nu imi place sa le simt prea tare in drob. Insa, voua daca va plac organele puteti sa folositi mai multe organe sau sa il faceti doar din organe, aici este alegerea voastra. Dar foarte bun iese, gustos, aromat de la verdeturi! Si a mers asa bine cu salata de sfecla, ca tot mai aveam un borcan de salata in frigider. Dar merge bine si cu toate legumele proaspete ce le avem pe piata: ridichi, rosii, castraveti, ceapa verde! 

Ingrediente:

  • 300 gr ficat de pui
  • 300 gr pipote (amestec de inimi si ranze)
  • 700 gr pulpe superioare de pui dezosate
  • 7 cepe verzi
  • 2 bucati usturoi verde (doar partea verde)
  • 1 legatura mare marar
  • 1 legatura patrunjel
  • 4 oua mari (sau 5 mai potrivite)
  • sare
  • piper
  • 1 lingura amestec de legume uscate
  • 25 gr unt
Mod de preparare:
Spalati pulpele de pui, le puneti la fiert.
Adunati spuma formata deasupra, apoi le condimentati cu sare, piper si o foaie de dafin.
Le lasati sa fiarba 15 minute, nu mai mult. Nu trebuie sa se patrunda de tot.
Le scoateti pe o farfurie, le lasati sa se racoreasca.
Pipotele le spalati, le puneti la fiert.
Le spumati, adaugati sare, piper, o foaie de dafin.
Le acoperiti si le fierbeti pana sunt bine patrunse.
Le scoateti pe o farfurie, le lasati sa se raceasca.
Ficateii ii spalati, ii stergeti cu niste servetele.
Ii curatati de venisoare, pielite.
Puneti o tigaie pe foc, adaugati untul si ficatii.
Ii rumeniti la foc potrivit, pe ambele parti, 3-4 minute, nu trebuie sa se patrunda de tot.
Cat timp de fac ficateii, ceapa verde bine spalata, o taiati rondele.
Scoateti ficateii pe o farfurie.
In aceeasi tigaie adaugati ceapa verde, o sotati 2-3 minute la foc potrivit, doar sa se inmoaie putin. Dati tigaia deoparte.
Incepeti si tocati pipotele, ficateii, bucatele mici.
Pulpele de pui le taiati o idee mai mare.
Puteti opta si pentru varianta robot, dar eu am preferat sa le toc marunt la mana.
Le puneti intr-un bol.
Tocati usturoiul verde, mararul si patrunjelul, le adaugati peste carne.
Puneti si ceapa verde din tigaie.
Ouale le bateti spuma intr-un bol, le turnati peste toate ingrediente, dar nu inainte de a pastra vreo 4 linguri de ou batut pentru uns drobul.
Presarati sare, piper, amestecul de legume uscate si incepeti sa invartiti bine cu o paleta, pana obtineti o compozitie omogena.

Tapetati cu hartie de copt o tava de chec de 30/12 cm.
Puneti compozitia de drob, o apasati cu mainile. Daca doriti, puteti pune in mijloc oua fierte tari. Eu am preferat fara.
Deasupra ungeti cu oul batut oprit.

Introduceti drobul in cuptorul incins la 180 de grade, pentru 40-45 de minute.
Cand este patruns si frumos rumenit deasupra, il scoateti din cuptor.

Il lasati sa se racoreasca, il infoliati si il pastrati la frigider.
Serviti de cate ori doriti.
Sa aveti pofta!