marți, 7 februarie 2012

Varza cu costita

Ingrediente:
  • 1 varza verde
  • 400-500 gr costita afumata dezosata
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • 1 ardei kapia
  • patrunjel verde
  • marar verde
  • 2 linguri pasta de tomate
  • sare
  • piper
  • cimbru uscat
  • 3 linguri ulei
Mod de preparare:
Varza o spalam bine si o tocam fidelute.
Ceapa o curatam, o spalam si o maruntim.
Morcovul il decojim, il spalam si il taiem cubulete.
Ardeiului kapia ii scoatem cotorul si semintele, il spalam si il taiem cuburi.
Costita o taiem felii potrivite.
Intr-o oala punem putin ulei la incins, adaugam costita si o rumenim pe ambele parti.
Adaugam ceapa, morcovul si ardeiul peste costita, le inabusim putin.
Punem si varza, turnam o cana de apa fierbinte.
Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc potrivit.
Mararul si patrunjelul, le indepartam cozile, le spalam si le tocam marunt.
Dupa ce varza a fiert mai bine de jumatate, adaugam verdeata.
Mai lasam sa fiarba cam 10 minute, condimentam cu sare, piper, cimbrul uscat si pasta de tomate. Daca zeama a scazut prea mult, mai adaugam putina apa fierbinte.
Amestecam bine toate si introducem oala in cuptorul incins 10-15 minute, dar neacoperita.
Daca oala nu merge pusa in cuptor, atunci rasturnati varza intr-o tava.
Cand este gata, o scoatem si servim.
Pofta buna!!!



Gulas cu muschi de porc

Ingrediente:
  • 800 gr muschi de porc
  • 4 rosii
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • jumatate ardei verde
  • jumatate ardei galben
  • 2 linguri pasta de gogosari
  • 1 lingura pasta de tomate
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • boia de ardei
  • ulei
  • 1 canita vin rosu
Mod de preparare:
Carnea se spala, se taie bucati potrivite si se lasa la scurs.
Intr-o tigaie se pune putin ulei iar cand s-a incins, se pun bucatile de carne si se rumenesc pe ambele parti.
Dupa ce s-a rumenit, se adauga ceapa, tocata marunt si se inmoaie putin.
Acoperim bine cu apa carnea si se lasa la foc potrivit.
Morcovul il curatam, il spalam, il taiem in doua, apoi feliute subtiri.
Ardeiul verde si galben il spalam si il taiem cubulete.
Rosiile le curatam de pielita si le tocam.
Dupa ce a fiert cam 15 minute carnea cu ceapa, adaugam morcovul, ardeiul si  lasam sa mai fiarba 20 minute apoi adaugam si rosiile.
Daca mai trebuie mai completam cu apa.
Cand e aproape gata carnea se adauga vinul, pasta de gogosari si pasta de tomate.
Condimentam cu sare, piper si boia.
Mai dam cateva clocote si inchidem aragazul.
Patrunjelului ii  indepartam cozile, il spalam, il tocam si il presaram pe deasupra.
Se serveste cu muraturi.

Bomboane multicolore mentolate

Ingrediente:
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 100 gr ciocolata cu menta
  • 130 gr unt
  • 5 galbenusuri
  • 3 linguri sirop de menta
  • 6 linguri zahar pudra
  • 2 esente vanilie
  • 2 linguri faina
  • un castronel nuca macinata
  • un castronel alune macinate
  • alune de pus in mijloc
  • cocos de toate culorile
Mod de preparare:
Ciocolatile se rup bucatele mici, se pun intr-un  ceaunel, la topit.
Cand s-a topit se adauga cele 5 galbenusuri rand pe rand (dupa fiecare galbenus pus luam ceaunelul de pe foc si il incorporam bine).
Untul il taiem cubulete si il punem peste ciocolata pana se topeste. Apoi punem faina si invartim bine sa nu se faca cocoloase, dupa care punem zaharul pudra rand pe rand si invartim bine si siropul de menta.
Luam ceaunul de pe foc si amestecam: nuca macinata, alunele macinate, esentele de vanilie.
Incorporati bine toate si lasam deoparte pana se raceste.
Dupa ce s-a racit se ia cate o bucatica de compozitie, se pune in mijloc o aluna si se fac bilute.




Le dam prin cocos de diferita culori, apoi le dam la rece.

Rulouri cu crema de branza

Ingrediente:
  • 10 felii sunca de praga 
Crema de branza:
  • 350 gr branza de vaci
  • o lingura unt
  • piper
  • 1 legatura marar 
  • sare
  • gogosar rosu
Mod de preparare:
Feliile de sunca trebuie sa fie taiate cat mai subtire.
Branza o frecam bine cu o furculita.
Adaugam untul si amestecam pana devine ca o pasta. Punem si piperul cu sarea.
Mararul il spalam,indepartam cozile si il tocam foarte marunt. Il punem peste branza si omogenizam bine.

Luam cate o felie de sunca iar pe fiecare punem cate o lingura de crema de branza,apoi o intindem cu un cutit.

Rulam bine si prindeam cu o scobitoare. Asa procedam cu toate rulourile.
Deasupra fiecaruia asazam si o feliuta de gogosar.
Sunt delicioase!!!!!

Pui cu sos de smantana in vas yena

Ingrediente:
  • 1 piept de pui fara piele si os
  • 1 lingura unt
  • 6-7 linguri smantana
  • 1 lingura rasa faina
  • 4-5 linguri apa
  • piper
  • sare
  • boia de ardei dulce
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Pieptul de pui se taie fasii.
Se spala si se lasa la scurs pe un tocator.
Se condimenteaza cu piper, sare, putina boia si il lasam deoparte vreo 15 min.
Intr-o tigaie se pune untul la topit.
Cand s-a incins punem faina si amestecam bine sa nu se faca cocoloase, apoi adaugam smantana si 4-5 linguri de apa.
Condimentam cu putina sare si piper, apoi lasam sa dea 2-3 clocote.
Intr-un vas yena asezam fasiile de pui.
Turnam sosul fiebinte peste pieptul de pui si dam la cuptor 40-50 de minute.

Cand e gata il scoatem, il asezam pe farfurie, iar deasupra presaram patrunjel verde, tocat marunt.
Pofta mare...

Ciorba de fasole boabe noi cu marar

Ingrediente:
  • un castron fasole boabe noi
  • 1 morcov
  • 1 pastarnac mic
  • 1 ceapa
  • jumatate ardei verde
  • jumatate ardei rosu
  • patrunjel verde
  • marar verde
  • 1 lingura pasta de gogosari
  • 1 lingura bulion
  • 2-3 linguri ulei
  • bors de casa pentru acrit
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Fasolele le spalam bine. Le punem intr-o oala cu apa la fiert ,la foc potrivit.
Ceapa o curatam,o spalam si o tocam marunt.
Morcovul il curatam,il spalam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Gogosarul si ardeiul il spalam si il taiem cubulete.
Pastarnacul il curatam,il spalam si il tocam micut.
Mararul si patrunjelul il spalam bine,indepartam cozile si le tocam .
Dupa ce fasolea a fiert cam pe jumatate adaugam ceapa,morcovul,pastarnacul,ardeiul si gogosarul taiate si lasam sa fiarba.
Amestecam intr-o cana uleiul cu bulionul si pasta de gogosari pana se omogenizeaza bine. Cu 10 min inainte de a inchide mancare turnam acest amestec cu ulei.(sau puteti sa mai faceti si altfel:puneti intr-o tigaie uleiul la incin,apoi puneti bulionul si pasta de gogosari ,lasati circa 5 min pe foc apoi amestecati peste ciorba..eu nu am facut asa ca sa mai evit prajeala din cand in cand.)
Borsul il punem intr-o tigaita la fiert. Cand incepe sa fiarba ii dam drumul peste fasole in oala .
Condimentam cu sare si piper dupa gust.
La urma punem mararul si patrunjelul tocat mai dam 2-3 clocote si gata ciorbica.
Pofta buna!!!!
 

Broscute


Ingrediente:
  • 400 gr smantana
  • 200 gr untura
  • 125 gr de unt
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 1 esenta vanilie
  • 560 gr faina
  • zahar pudra
  • alune sau miez de nuca
Mod de preparare:
Smantana se amesteca cu untura, apoi se pun cele 4 galbenusuri, esenta de vanilie si faina.
Amestecam bine toate ingredientele pana obtinem un aluat tare.
Acesta il impartim in 6 bucati. Din fiecare bucata de aluat se face o foaie, care se unge cu unt topit, o rulezi apoi o dai la frigider pana a 2 a zi (de obicei aluatul se face cu o seara inainte).
A 2 a zi batem albusurile cu cele 4 linguri de zahar bezea.
Se iau sulurile din frigider, se taie feliute cam de 1 cm.
Fiecare bucatica se intinde cu un sucitor, se pune o lingurita de bezea in mijloc si o aluna.
Venim cu aluatul de pe parti si invelim aluna, lasam o mica crapatura pe mijloc, iar capetele le rasucim ca o bomboana (sincer nu stiu cat intelegeti modul de invelire, poate cand vedeti prajiturile in poza va veti dea seama mai bine).
Le asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt.

Le dam in cuptorul incins, la foc potrivit, pana se usuca putin, apoi de calde le dam prin zahar pudra din abundenta.
Sunt minunate la gust si tin si 2 saptamani...de ce stau mai mult timp de ce sunt mai bune...Daca aveti vreo nelamurire sa ma intrebati sa va explic, atat cat ma pricep eu...




Ghebe la borcane pentru iarna

Ingrediente:
  • 5 kg ghebe
  • sare mare
  • borcane (mai mari sau mici, cum doriti)
Mod de preparare:
Curatam ghebele de cotori si toate mizeriile.
Ii spalam bine in foarte multe ape, apoi ii punem intr-o oala mare cu apa rece si 2-3 linguri de sare mare.
Ii lasam acolo cam 30 min (isi va lasa pe fundul oalei toata mizeria), apoi ii scoatem de acolo, ii mai dam printr-un jet de apa rece.

Punem apa intr-o oala, o punem pe foc.
Cand incepe sa fiarba apa, adaugati bureti, cat sa ii acopere apa. Ii fierbem intre 10 si 15 minute.
Dupa ce i-am fiert ii lasam sa se racoresca, dar scurgem apa din oala.
Dupa ce s-au racorit, ii mai dam o data sub un jet de apa rece (dar nu ii spalam bine ci facem doar o simpla trecere pe sub apa cu ei).
Puneti o mana de sare mare peste ei, ii amestecati bine.
Incepem sa ii asezam in borcane, un rand ghebe unul sare, unul ghebe, unul sare si tot asa pana se termina toti. Ultimul strat va fi de sare.
Daca nu doriti sa ii puneti cu sare, puteti sa ii puneti in pungute in congelator.
Borcanele se dau la rece.
Cand doriti sa ii serviti, ii puneti la desarat cu o seara inainte si schimbati apa de 2-3 ori.

Pasta de gogosari


Ingredinte:
  • 4 kg gogosari
  • 100-150 ml ulei
  • 1 lingura si 1/2 sare mare
  • 1 lingurita piper
Mod de preparare:
Gogosarii se spala.
Li se scot cotoarele si se scutura de toate semintele apoi se dau prin masina de carne sau prin robot pana obtinem o pasta.
Intr-o oala mai larga se pun gogosarii macinati cu uleiul, sarea si piperul.
Transferam oala pe aragaz, la foc potrivit si ii fierbem pana scade zeama si capata o consistenta grosuta. Il faceti cat de gros doriti voi.
Spalam borcanele cu apa fierbinte si le lasam la scurs.
Cand pasta e gata se pune fierbinte in borcane.
Se inchid ermetic capacele, le invelim intr-o patura, le lasam pana a 2 a zi, apoi le punem la loc racoros.
Pentru o mai mare siguranta ca o sa stea pentru la iarna, a 2 a zi puteti sa le sterilizati 20 de minute, desi eu nu am facut asta si nu s-a intamplat nimic neplacut.
 

Madelene

Ingrediente:
  • 4oua
  • 100 gr unt
  • 150 gr faina
  • 100 gr zahar
  • 50-100 gr stafide
  • 1 praf de copt
  • o mana miez de nuca
  • 1 esenta rom
  • o lingura gem din coji de portocale (asta facultativ, daca nu, puneti doar coaja de portocala rasa)
  • topping de ciocolata
Mod de preparare:
Intr-o tigaita se pune untul la topit  dar fara sa se infierbante, doar cat sa se topeasca.
Albusurile  se bat spuma, se adauga zaharul si esenta de rom, apoi se adauga galbenusurile treptat, dupa care turnam untul topit.
Dupa ce amestecam bine aceste ingrediente, adaugam coaja rasa  de la o portocala, praful de copt stins cu putina zeama de lamaie, stafidele iar la urma faina .
Se omogenizeaza bine toate ingredientele.
Nucile le prajim putin intr-o tava in cuptor apoi le maruntim cu un cutit.
Aprindem cuptorul aragazului si il lasam sa se incinga.
Luam o tava de briose, o ungem cu margarina si punem si hartiute (daca avem, daca nu o lasam asa doar unsa).
Se pune cate o lingura si jumatate de compozitie in fiecare forma.

Deasupra presaram nuci tocate.

Dam tava in cuptor pentru 25-30 min. la foc potrivit.
Cand sunt gata le scoatem, le lasam sa se raceasca si le servim fie simple fie cu topping de ciocolata.

Gogosari cu conopida in otet

Ingrediente:
  • 4 kg gogosari
  • o conopida mica
  • 700 ml otet
  • 180 gr zahar
  • 200 ml ulei
  • 2 linguri sare
  • boabe de piper
  • foi de dafin
  • 850 ml apa
Mod de preparare:
Gogosarii se spala, se scoate cotorul si se scutura de toate semintele.
Dupa ce i-am curatat ii taiem felii mai grosute. Conopida o spalam bine apoi o desfacem buchetele mici.
Intr-o oala mai larga pregatim compozitia de otet.
Amestecam otetul, apa, uleiul, zaharul, sarea, boabe de piper si foi de dafin rupte bucatele mici.
Punem oala pe foc. Cand incepe sa fiarba adaugam 2 maini de gogosari si o mana de conopida .
Le dam cateva clocote, circa 1-2 minute ii lasam, apoi ii scoatem .

Procedam tot asa pana am terminat gogosarii si conopida.
Ii asezam imediat ce ii scoatem in borcane, pe care inainte le spalam bine cu apa calda si le lasam la scurs.
Turnam compozitia de otet fierbinte peste gogosari in borcane. Inchidem bine borcanele .
Le asezam  intr-o patura  si ii tinem asa inveliti pana a 2 a zi cand le ducem la loc racoros.




Sarmalute in varza verde

Ingrediente:
Umplutura:
  • 800 gr carne tocata amestec
  • 2 rosii
  • 5 cepe
  • 2-3 morcovi
  • 1 gogosar rosu
  • patrunjel verde
  • marar verde
  • o cana 200-250 gr orez
  • piper
  • 2 oua
  • sare
  • 5-6 linguri pasta de tomate
  • ulei circa 1 cana
Pentru invelit:
  • 2 verze potrivite(eu am umplut si cativa ardei)
  • apa
  • 1 cana de bors
  • sare
Mod de preparare:
Varza o spalam bine ,ii scoatem cotorul.
Intr-o oala punem niste apa,borsul , sare si o punem pe foc la fiert.
Cand incepe sa fiarba se pune varza cu scobitura in jos si o lasam putin sa se desfaca frunzele.
O intoarcem apoi si desfacem frunzele rand pe rand.
Frunzele scoase le trecem pe sub jetul de apa rece pentru a stopa fierberea.
Umplutura:
Ceapa se curata si se toaca marunt.
Morcovul se curata si se da pe razatoarea cu ochiuri mici.
Rosiile se curata si le dam pe razatoarea mica sau prin blender.
Gogosarul se scutura de toate semintele si se da prin blender.
Mararul si patrunjelul le spalam,le indepartam cozile si le tocam marunt.
Intr-o tigaie se pune uleiul, ceapa si se inmoaie 10 min.
Apoi punem si inmuiem si morcovul 10 min peste ceapa.
Dupa rosiile date pe razatoare si pasta de tomate.
Amestecam bine toate iar la urma adaugam si carnea , si mai lasam cam 5 min pe foc.
Aceasta compozitie o turnam intr-un lighenas.
Orezul il spalam in multe ape caldute si il turnam peste compozitie.
Mai adaugam:gogosarul dat prin blender,cele 2 oua, piperul si sarea dupa gust,patrunjel si marar verde tocat.
Ne pregatim frunzele si incepem sa rulam sarmalutele.
Pe fundul oalei in care vom fierbe sarmalele ,asezam niste frunze de varza apoi incepem sa asezam sarmalele montate.
Dupa ce am umplut oala,punem si deasupra niste frunze de varza,presaram niste patrunjel tocat si adaugam apa cam cat sa acoperim sarmalele.
Incingem cuptorul si bagam oala in cuptor la foc mic.
Cand sunt gata serviti cu ce doriti:smantana,mamaliguta,ardei iute,iaurt....orice va place...
Pofta mare!

Mazare cu muschi de porc

Ingrediente:
  • 750 gr muschi de porc fara grasime
  • un borcan mare de mazare
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • jumatate ardei galben
  • jumatate ardei rosu
  • 2 linguri pasta de tomate
  • ulei
  • piper
  • sare
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Muschiul de porc se spala bine, se taie bucatele si se lasa putin la scurs.
Intr-o tigaie punem 2-3 linguri de ulei iar cand s-a incins se adauga carnea.
Se rumeneste putin 3-4 min. apoi se pune apa cat sa acopere bine carnea.
Lasam sa fiarba circa 15-20 min si in acest timp pregatim legumele.
Ceapa curatata, spalata si tocata marunt.
Morcovul curatat, spalat si taiat rondele.
Ardeiul rosu si galben spalat si taiat cubulete.
Dupa ce a fiert carnea mai bine de jumatate adaugam legumele.
Mazarea se spala bine (incercati-o cat e de fiarta, daca e fiarta bine o puneti mai la urma, daca nu o puneti o data cu legumele).
Dupa ce a mai fiert 10-15 min adaugam si mazarea spalata.
Condimentam cu piper si sare .

Dam 4-5 clocote si adaugam pasta de tomate.

Mai lasam sa fiarba de cateva ori si e gata pentru a fi servita.
Presaram patrunjel verde si pofta buna!!

Rulou de pui cu cascaval

Ingrediente:
  • 2 piepti de pui fara piele si os
  • o bucata cascaval
  • gogosari in otet
  • sare
  • piper
Garnitura:
  • un borcan ciuperci intregi
  • 1 lingura si jumatate ulei
  • putin vin alb
  • 1 lingura faina alba
  • o cana smantana
  • piper alb
  • sare
  • 2 crengute marar verde
Mod de preparare:
Pieptul de pui se spala bine.
Se tamponeaza cu un servet, apoi il taiem bucati mai mari .
Fiecare bucata de piept se bate ca pe snitel, dar nu prea tare ca sa il sfaramati si se condimenteaza cu sare si piper.
Cascavalul il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Gogosarii ii taiem felii mai grosute.
Pe fiecare felie de carne se pune cascaval ras apoi felii de gogosar.
Se ruleaza strans si se aseaza intr-un vas yena, uns cu putin unt.
Dupa ce am facut toate rulourile dam vasul in cuptor 40-50 min.
Garnitura:
Ciupercile le spalam si le taiem felii.
Intr-o tigaie se pune uleiul la incins, apoi punem ciupercile.
Le lasam 2-3 min pe foc, turnam putina apa, lasam sa fiarba si sa scada lichidul.
Punem smantana si amestecam bine.
Dam cateva clocote, desfacem faina in putina apa si o turnam in tigaie dar printr-o strecuratoare.
Invartim bine sa nu se fac cocoloasa .
Adaugam si vinul alb, sare si piper, mai dam cateva clocote si inchidem aragazul.
Punem mararul tocat si amestecam.
Asadar rulourile sunt gata, iar garnitura e pregatita.
Se ia o farfurie, se aseaza un rulou, deasupra se pune garnitura iar in rest decorati cum doriti.
Pofta buna!!!!

Pachetele asortate cu sunca si cascaval

 Ingrediente:
  • jumatate de foaie de aluat foietaj
  • 4-5 felii de pastrama mai mari
  • cascaval
  • o mana de ciuperci conservate intregi
  • gogosar in otet
  • 1 ou
Mod de preparare:
Jumatatea de foaie de aluat foietaj o punem la dezghetat. Dupa ce s-a dezghetat o asezam pe masa tapetata cu faina alba.
Mai intindem cu sucitotul aluatul(pentru ca este destul de groasa foaia),apoi o taiem patratele.
Cascavalul il taiem feliute.
Pastrama o taiem  bucatele cat sa incapa pe fiecare patrat de aluat.
Ciupercile le spalam bine si le facem feliute.
Gogosarul in otet il taiem fasii subtiri.
Pe fiecare patrat de aluat punem o felie de sunca si una de cascaval.
Apoi pe unele punem ciuperci,iar pe altele felii de gogosari.

Le impachetam in doua,le presam bine la capete si le punem intr-o tava,pe care asezam hartie de copt.
Batem un ou,iar cu acesta ungem fiecare pachetel.

Dam in cuptorul incins circa 20 min.
Le servim reci sau calde,sunt bune oricum.

Tocana de legume pentru iarna

Ingrediente:
  • 6 kg gogosari (sau gogosari si kapia)
  • 2,5 kg ardei galbeni
  • 2 kg ceapa
  • 2 kg morcov
  • 250 gr orez
  • 500 ml ulei (eu am ajuns sa pun chiar 300 de ml)
  • 2 kg rosii de tara (sau 250 gr bulion)
  • piper boabe (sau macinat)
  • sare mare
  • foi de dafin
Mod de preparare:
Mai intai de toate pregatiti legumele.
Intr-o cratita puneti apa si o transferati pe foc.
Cand clocoteste, dati drumul rosiilor spalate si le opariti 5 minute.
Le scoateti cu o paleta intr-un bol, le lasati sa se racoreasca, apoi le decojiti pielita si indepartati cotoarele.
Le dati prin robot pana obtineti o pasta.
Curatati ceapa, o spalati si o tocati marunt.
Morcovul il decojiti, il spalati si il dati pe razatoarea cu ochiuri mici.
Gogosarii si ardeii spalati, ii curatati de cotoare, de toate semintele si ii treceti prin robot, dar nu ii faceti pasta, ci ii lasati bucati mai maricele.
Intr-o oala mare, de tuci, turnati uleiul.
Cand acesta s-a incins, se pune ceapa si o innabusiti la foc potrivit, 10 minute, amestecand din cand in cand.
Dupa adaugati morcovul, il lasati si pe acesta sa se innabuse putin.
Acum este momentul in care se adauga ardeii si gogosarii tocati.
De acum fierbeti totul la foc potrivit si amestecati din cand in cand, in oala.
Cand scade cam un sfert din compozitie, cam dupa 3-4 ore de fiert, puneti si sucul de rosii.

Cand a scazut destul de bine si a inceput sa se ingroase, spalati orezul bine, il adaugati in tocana, cam cu jumatate de ora inainte sa o inchideti.
Presarati sare mare dupa gust, cateva boabe de piper si 4-5 foi de dafin rupte bucatele mici.
Mai fierbeti pana ce orezul este complet patruns, iar deasupra incepe sa se aleaga uleiul.
Noi o fierbem cam 6-7 ore, dar daca aveti o cratita mai larga, este posibil sa scada ceva mai repede.
Se inchide aragazul si lasati asa tocana pana a 2 a zi sau daca o terminati ziua, o lasati asa cam 4-5 ore.
A 2 a zi, spalati borcanele cu apa fierbinte si le lasati la scurs.
Asezati tocana in borcane, dar nu le puneti pline ochi.

Le inchideti bine capacele, le inveliti in hartie, le asezati intr-o tigaie mai larga, puneti apa sa acoperiti borcanele pe 3/4, iar deasupra un prosop de bucatarie.
Le puneti la sterilizat cam 30-40 de minute, din momentul in care incepe sa fiarba apa din cratita.
Cand sunt gata, le scoateti si le acoperiti cu o patura groasa pana a 2 a zi, dupa care le pastrati la rece.