sâmbătă, 6 iulie 2013

Compot de caise

Acum este momentul sa ne umplem camara pentru iarna. Facem dulceturi, compoturi si tot ce ne mai place ca sa avem in anotimpul rece. Acum vreo 3-4 ani am facut compot de caise, insa putin si foarte mult mi-a placut. Anul acesta am zis sa fac iarasi desi 5 lei kg de caise mi s-a parut mult. Si cum s-a dus mama in piata intr-o dimineata m-a sunat si mi-a zis ca are un om, din propria cultura caise cu 3.5 lei/kg. I-am zis sa cumpere sa fac cateva borcane de compot. Asa ca m-am pus pe treaba si cam asta este rezultatul.

Ingrediente: ( pentru 22 de borcane de 800 gr)
  • 4.5 kg caise
  • 1 kg zahar
Mod de preparare: 
Mai intai pregatim borcanele.
Le spalam bine cu apa fierbinte si detergent de vase, dar si capacele.
Pe un prosop curat le punem la scurs cu gura in jos.
Spalam caisele cu apa usor calduta si le punem intr-o sita la scurs.
Asezam in borcane cate 5 caise intregi si una taiata pe jumatate.
Masuram cantitatea de apa ce este necesara (masuram cu un borcan in care am pus caise cantitatea de apa), o turnam intr-o cratita mai mare si punem zahar ( cate 2 linguri cu varf pentru fiecare borcan).
Asezam pe foc si amestecam in sirop pana se topeste zaharul complet.
Acesta il repartizam peste fructe, apoi infiletam foarte bine borcanele.


Le invelim in hartie, le asezam intr-o cratita mai larga si punem apa pana le acoperim pe 3/4.
Deasupra punem un prosop de bucatarie curat si la sterilizat cu ele.
Din momentul in care incepe sa fiarba apa din cratita le lasam 35 de minute pe foc.
Imediat ce sunt gata le asezam fierbinti intr-o patura groasa, le invelim bine si le lasam acolo pana se racesc.
Le etichetam si le patram la loc racoros. Daca locul unde le tineti nu este foarte racoros, puneti deasupra fiecarui borcan de compot fie putina aspirina pisata, fie putin conservant ca sa aveti garantia ca vor tine pentru la iarna.