Ingrediente: ( pentru 22 de borcane de 800 gr)
- 4.5 kg caise
- 1 kg zahar
Mai intai pregatim borcanele.
Le spalam bine cu apa fierbinte si detergent de vase, dar si capacele.
Pe un prosop curat le punem la scurs cu gura in jos.
Spalam caisele cu apa usor calduta si le punem intr-o sita la scurs.
Asezam in borcane cate 5 caise intregi si una taiata pe jumatate.
Masuram cantitatea de apa ce este necesara (masuram cu un borcan in care am pus caise cantitatea de apa), o turnam intr-o cratita mai mare si punem zahar ( cate 2 linguri cu varf pentru fiecare borcan).
Asezam pe foc si amestecam in sirop pana se topeste zaharul complet.
Acesta il repartizam peste fructe, apoi infiletam foarte bine borcanele.
Le invelim in hartie, le asezam intr-o cratita mai larga si punem apa pana le acoperim pe 3/4.
Deasupra punem un prosop de bucatarie curat si la sterilizat cu ele.
Din momentul in care incepe sa fiarba apa din cratita le lasam 35 de minute pe foc.
Imediat ce sunt gata le asezam fierbinti intr-o patura groasa, le invelim bine si le lasam acolo pana se racesc.
Le etichetam si le patram la loc racoros. Daca locul unde le tineti nu este foarte racoros, puneti deasupra fiecarui borcan de compot fie putina aspirina pisata, fie putin conservant ca sa aveti garantia ca vor tine pentru la iarna.
Delicios si sanatos!! Din pacate la mine n-are cine il manca..
RăspundețiȘtergereMultumesc Simona..Noi mancam, dar nu ca in anii trecuti in cantitate foarte mare pentru ca acum consumam si multe fructe proaspete de asta. Pup!
ȘtergereFoarte aromate caisele!!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult. Si mie imi place mult aroma lor!
ȘtergereUn compot aromat si tare gustos!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Cristina!
ȘtergereSuper bun! Imi plac caisele sub orice forma.
RăspundețiȘtergereMultumesc Timea. Si mie imi plac mult mult!
ȘtergereSa stii ca si la mine a disparut compotul de caise;am ramas cu raft plin :)cu alte soiuri de compot!
RăspundețiȘtergereESte atat de parfumat...
Si la noi cand am facut acum vreo 3 ani s-a consumat primul :D
Ștergere