Ingrediente:
Pentru blat:
- 3 oua
- 3 albusuri
- 6 linguri zahar
- 50 gr unt topit
- 150 gr iaurt
- 11 linguri faina
- 1 lingurita cu varf praf de copt
- vanilie
Pentru crema de vanilie:
- 3 galbenusuri
- 650 ml lapte
- 6 linguri zahar
- 6 linguri amidon
- 150 gr unt 80% grasime
- vanilie
Pentru mousse-ul de zmeura:
- 500 gr zmeura proaspata + 5 linguri zahar
- 300 ml smantana pentru frisca
- 2 linguri zahar pudra
- 4 foi gelatina
Pentru blatul de oreo:
- 300 gr pudra de oreo
- 130 gr unt
- 40 gr ciocolata neagra pentru decor
Mod de preparare:
Blatul:
Mixati intr-un bol ouale cu albusurile si un praf de sare.
Adaugati zaharul, mixati pana obtineti o compozitie spumoasa.
Incorporati untul topit si racorit, apoi iaurtul si vanilia.
La final adaugati faina cernuta cu praful de copt.
Mixati putin doar cat sa fie incorporate.
Ungeti cu unt o tava de 24/37 cm, o tapetati cu hartie de copt.
Turnati compozitia, o nivelati si o introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade.
In 18-20 de minute va fi gata. Faceti testul cu scobitoarea.
Scoateti foaia de blat din cuptor, o lasati sa se raceasca.
Crema de vanilie:
Intr-o cratita mai groasa, amestecati galbenusurile cu zaharul.
Puneti laptele, adaugati amidonul si amestecati iar.
Trasferati cratita pe foc, dati focul la mic si fierbeti crema pana se ingroasa. Amestecati mereu cu telul in acest timp.
O dati deoparte, o acoperiti cu folie, o lasati sa se raceasca.
Cand crema s-a racit, puneti untul de la temperatura camerei intr-un bol, il mixati 1 minut.
Adaugati jumatate din crema de vanilie racorita, vanilia si mixati.
Puneti restul de crema si mixati iar. Nu mixati exagerat de mult, ca poate vi se taie crema.
Mousse-ul de zmeura:
Foile de gelatina le puneti la hidratat in apa rece.
Intr-o cratita puneti zmeura cu 5 linguri de zahar, o transferati pe foc.
Ii dati cateva clocote, apoi o luati de pe foc.
O pasati cu un mixer vertical, apoi o treceti prin sita pentru a indeparta semintele.
Scoateti foile de gelatina din apa, le topiti pe baie de aburi.
Amestecati gelatina cu piureul caldut de zmeura.
Frisca rece o mixati putin cu zaharul pudra.
Adaugati piureul de zmeura cu gelatina, mai mixati putin.
Dati crema la rece, cat pregatiti blatul de oreo.
Topiti untul.
Il amestecati cu pudra de oreo.
Tapetati cu hartie de copt, tava in care ati copt primul blat.
Puneti compozitia de oreo si cu dosul unui pahar, apasati bine si il nivelati.
Il dati la frigider 15 minute.
Scoateti tava cu blatul de oreo, scoateti si mousse-ul de zmeura, il turnati peste blatul oreo, nivelati.
Asezati blatul de vanilie copt cu fata in jos, dati prajitura la rece o ora.
Dupa acest timp, scoateti prajitura, puneti crema de vanilie, o nivelati.
Acoperiti prajitura cu folie, o dati la rece, de preferat peste noapte.
A doua zi o portionati.
Ciocolata neagra o rupeti bucatele, o topiti pe baie de aburi.
O puneti intr-un pos cu varful foarte subtire, decorati fiecare prajitura cu ciocolata topita si zmeura proaspata.
Este numai buna se servit!
Pofta buna!