duminică, 3 noiembrie 2019

Tort cu caise, crema de ciocolata si de mascarpone

Acest tort a fost pe placul tuturor si plin de savoare. De ce spun asta? Pai a avut fructe, in acest caz caise, o crema de ciocolata combinata cu niste arahide, asta pentru iubitorii de ciocolata si o crema de mascarpone cu aroma de vanilie. Deci nu poti da gres cu o astfel de combinatie, decat daca este cineva super, super mofturos 😃😃...La mine a avut mare succes, musafirii au fost super incantati, iar asta nu a putut decat sa ma bucure. In sezonul rece il puteti pregati cu caise congelate, pentru ca iese la fel de bun.

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri lapte
  • 12 linguri faina
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Pentru jeleul de caise:
  • 600 gr caise fara samburi
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri pline cu amidon
Pentru crema de ciocolata:
  • 250 ml frisca lischida
  • 200 gr ciocolata cu 50% cacao
  • 50 gr arahide prajite
Pentru crema de mascarpone:
  • 500 gr mascarpone
  • 150 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura amidon
  • 3 lingurite vanilie
In plus:
  • 150 ml frisca lichida
  • 150 gr smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • decoratiuni
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare, apoi adaugati zaharul treptat si mixati pana devin spuma.
Intr-un vas amestecati galbenusurile cu uleiul, le adaugati peste albusuri si mixati.
Incorporati laptele si vanilia.
Faina o amestecati cu praful de copt, o puneti peste compozitia de mai sus, amestecati usor cu o paleta, cu miscari de jos in sus, pana sunt bine incorporate.
Tapetati cu hartie de copt o tava cu diametrul de 23 cm, turnati compozitia de blat.
Introduceti tava in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.
Faceti testul cu scobitoare si cand este gata blatul, il scoateti din cuptor si il lasati sa se raceasca bine.
Cand s-a racit, taiati 3 foi.
Eu optez mereu sa coc foile separat.
Jeleul de caise:
Caisele le puneti in blender si le maruntiti, dar nu le faceti piure.
Rasturnati intr-o cratita, adaugati zaharul, le transferati pe foc.
Lasati sa dea cateva clocote, apoi adaugati amidonul pe care il dizolvati cu 4-5 linguri de apa rece.
Amestecati continuu pana se ingroasa.
Dati cratita deoparte.
Asezati 2 foi de blat pe doua platouri, puneti in jurul sau inele detasabile, daca nu, hartie de copt.
Turnati jeleul de caise pe cele doua foi, in mod egal, il nivelati, apoi le dati la rece.
Lasati pana se incheaga bine jeleul, iar in acest timp pregatiti cremele.
Crema de ciocolata:
Intr-un vas de inox puneti ciocolata rupta bucati, frisca lichida si le transferati pe baie de aburi.
Amestecati continuu pana ciocolata aeste complet topita si cele doua ingrediente sunt bine incorporate.
Dati bolul deoparte si il bagati la frigider 3-4 ore.
Dupa acest timp, scoateti crema de la rece si o mixati pana devine spuma.
Arahidele le tocati grosier, le amestecati in crema de ciocolata.
Crema de mascarpone:
Intr-o cratita amestecati galbenusurile cu zaharul.
Adaugati laptele, apoi amidonul si amestecati bine.
Transferati totul pe foc, focul sa fie mic, amestecati continuu cu un tel pana se ingroasa crema.
O dati deoparte, o acoperiti cu folie si o puneti la rece.
Cand crema s-a racit, o mixati usor, apoi adaugati mascarponele, vanilia si mixati bine.
Acum treceti la asamblarea tortului.
Scoateti de la frigider cele doua foi cu jeleu de caise.
Una din foi o lasati pe platou si montati un inel detasabil in jurul sau.
Puneti crema de ciocolata, o nivelati, a doua foia cu jeleul in sus, crema de mascarpone si nivelati.
La final puneti ultima foaie si dati tortul la rece 3-4 ore sau chiar peste noapte.
Frisca lichida si smantana, reci, le mixati impreuna cu zaharul pudra. Trebuie sa obtineti o frisca spumoasa.
Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul.
Imbracati tortul in frisca, apoi il decorati puna bunul plac.
Sa il serviti cu placere, pentru ca este prea delicios!