marți, 24 octombrie 2023

Tort cu crema de portocale, ciocolata si ananas

 
Ciocolata, cu portocale si ananas=bunaciune as spune eu! Stiti ca eu nu fac torturi sofisticate, ci asa cum le fac gospodinele, nu de cofetarie si de aceasta data va propun combinatia scrisa mai sus. Iese super bun, perfect pentru orice aniversare, sarbatori, de daruit (cum a fost si in cazul meu) sau pur si simplu pentru un rasfat in familie. Intai faceti rost de un sirop natural si aromat de portocale, cum am avut eu de la Dulceata Gradinii, iar restul de ingrediente sunt clasice. Cu putina rabdare si putina munca, o sa vedeti ce minunat va iese, ca o sa va ceara ai vostri portie dubla!

Ingrediente:

Pentru blat de 24 cm:

  • 7 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri smantana fermentata
  • 4 linguri ulei
  • 5 linguri lapte
  • 12 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • vanilie
Pentru crema de ciocolata:
  • 170 gr smantana pentru frisca
  • 170 gr ciocolata cu lapte
  • 1 lingurita coaja rasa de portocale
Pentru crema de portocale:
  • 100 ml sirop de portocale
  • 300 ml lapte
  • 4 linguri amidon
  • 2 linguri zahar
  • 70 gr unt
  • 150 gr crema de branza philadelphia
  • coaja rasa de la o portocala
Pentru jeleul de ananas:
  • 1 compot ananas de 560 gr
  • 1 lingura plina amidon
In plus:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 100 gr crema de branza
  • 3 linguri zahar pudra
  • 100 gr ciocolata cu lapte pentru bordura
Mod de preparare:
Eu am inceput cu pregatirea cremei de ciocolata, de fapt e ganache, pentru ca obisnuiesc sa il pregatesc seara si sa il las la frigider pana a doua zi.
Rupeti ciocolata bucatele si o puneti intr-un bol.
Puneti frisca la incalzit intr-o cratita, iar cand da primul clocot, o luati de pe foc, o turnati peste ciocolata.
Amestecati bine pana ciocolata este complet topita si obtineti o crema lucioasa.
O lasati 30 de minute la temperatura camerei, apoi o dati la rece 3-4 ore sau peste noapte.
Inainte de folosire, o scoateti de la rece, o mixati pana obtineti o crema spumoasa, la final incorporati si coaja rasa de portocale.

Blatul:
Separati ouale, mixati albusurile cu un praf de sare pana devin spuma, apoi adaugati zaharul si mixati pana obtineti o bezea lucioasa.
Galbenusurile le mixati cu uleiul, laptele si smantana.
Adaugati vanilia, praful de copt si cam 8 linguri de faina.
Puneti albusurile peste compozitia de mai sus, restul de faina si amestecati usor cu o paleta.
Impartiti compozitia in 3 boluri in mod egal.
Tapetati cu unt si hartie de copt fundul unei tavi de 24 cm.
Turnati prima parte de compozitie, o nivelati, introduceti in cuptorul incins la 180 de grade, pentru 10-12 minute, pana este coapta foaia de blat.
La fel procedati cu celelalte doua. Le lasati sa se raceasca.
Crema de portocale:
Amestecati intr-o cratia laptele cu siropul de portocale si zaharul.
Adaugati amidonul, amestecati pana se dizolva, transferati cratita pe foc.
Fierbeti crema la foc mic pana se ingroasa, apoi o dati deoparte, adaugati untul si amestecati pana este complet topit.
Acoperiti crema, o lasati sa se raceasca.
Cand s-a racit, o mixati 1 minut, adaugati crema de branza, coaja rasa de portocala si mai mixati pana obtineti o crema aerata.

Jeleul de ananas:
Scurgeti zeama de compot.
Ananasul il mixati in robot, apoi il rasturnati intr-o cratita.
Adaugati amidonul, amestecati bine, puneti pe foc pana se ingroasa.
Il dati deoparte, il lasati 3-4 minute sa se racoreasca.
Pe una din foile de blat rasturnati jeleul de ananas, il nivelati si lasati sa se raceasca, il puteti da la frigider pentru o racire mai rapida.

Amestecati intr-o cana putin sirop de portocale (daca mai aveti) cu putin din sucul de la compot.
Asezati prima foaie de blat pe un platou, puneti un inel detasabil in jurul sau.
Insiropati putin cu amestecul pregatit mai sus, puneti crema de portocale si o nivelati.
Asezati foaia de blat cu jeleul de ananas in sus, iar peste asezati crema de ciocolata din loc in loc si o nivelati usor.
Puneti a treia foaie de blat, o insiropati.
Dati tortul acoperit la rece 4-5 ore sau peste noapte.
Il scoateti dupa acest timp, indepartati inelul.

Frisca rece o mixati impreuna cu crema de branza si zaharul pudra pana devine spumoasa.
Cu aceasta imbracati tortul.
Daca doriti sa faceti bordura de ciocolata cum am facut eu, trebuie sa aveti o foaie de transfer cu model.
Topiti 100 gr de ciocolata cu lapte pe baie de aburi, o dati deoparte, o lasati 2-3 minute sa se racoreasca.
Taiati o fasie din folia cu model, cat vreti voi sa fie de inalta, puneti ciocolata topita si o intindeti usor cu o spatula, intr-un strat cat mai subtire.
O lasati sa se intareasca usor, apoi o asezati pe marginea tortului, cat mai lipita sa fie, cu ciocolata pe interior.
O dati la frigider 1-2 ore, apoi desprindeti cu grija folia de pe exterior, astfel ramane doar bordura de ciocolata cu model.
In rest decorati dupa bunul plac!
Pofta buna!