Sunt moldoveanca, deci nu are cum sa nu-mi placa poalele-n brau. Mirosul pe care il raspandeste in toata bucataria atunci cand se coc parca ma innebuneste si astept cu nerabdare mereu sa fie gata, sa iau o placinta fierbinte, chiar daca ma frige si sa o savurez. Le mai las sa se raceaca putin si o servesc si pe a doua. Da, sunt grozave!
Ingrediente:
Aluatul:
- 1 kg faina
- 3 oua
- 400 ml lapte
- 100 gr unt 80 % grasime
- 250 gr zahar
- 50 gr drojdie proaspata
- coaja rasa de portocala
- 2 lingurite vanilie
- un praf de sare
Umplutura:
- 1 kg branza de vaci
- 4 oua
- 150 gr zahar
- 150 gr stafide
- 1 lingura gris
- coaja rasa de portocala
- 3 lingurite de vanilie
- zahar pudra + 2 oua pentru uns placintele
Mod de preparare:
Aluatul:
Laptele il punem la incalzit pe foc, cat sa fie caldut.
Untul il topim si il lasam sa se racoreaca.
Intr-un bol punem drojdia facuta bucatele, o lingura zahar, o lingura faina si 5-6 inguri de lapte caldut.
Le amestecam bine, lasam drojdia la cald cam 15 minute.
Cernem faina intr-un bol mai mare, punem zaharul, sarea, vanilia si coaja rasa de portocala.
Le amestecam bine cu o paleta.
Adaugam drojdia dospita si ouale care le batem spuma inainte.
Incepem si framantam cu mana.
Dupa ce acestea s-au incorporat bine, punem laptele treptat, framantam.
Adaugam untul si framantam pana este bine incorporat.
Vom obtine un aluat elastic, usor de lucrat.
Il acoperim cu un prosop curat, il lasam la loc cald si ferit de curent pana isi dubleaza volumul.
Umplutura:
Umplutura o pregatim chiar inainte sa ne apucam de placinte.
Punem branza intr-un bol, ouale si zaharul. Le mixam pana sunt toate omogenizate.
Adaugam grisul, stafidele, coaja rasa de portocala, vanilia si le amestecam cu o paleta.
Este de preferat sa aveti o branza bine scursa si cremoasa.
Aluatul dospit il rasturnam pe masa de lucru.
Presaram putina faina, rupem bucatele de aluat, in functie de cat de mari doriti sa faceti placintele.
Luam fiecare bucatica de aluat, intindem un patratel potrivit de subtire, punem in mijloc o lingura plina de umplutura.
Impaturim placintele dupa cum dorim.
Le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu putin spatiu intre ele.
Batem cele doua oua spuma, cu un penson ungem placintele.
Le introducem in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 40-45 de minute.
Le verificam cam dupa 35 de minute sa vedem cat de rumenite sunt si coapte, ca sa stim cat le mai lasam in cuptor.
Cand sunt gata, le scoatem din cuptor si le pudram cu zahar.
Le acoperim cu hartie de copt, apoi punem 2-3 prosoape groase si le lasam asa pana se racesc.
Reci, le transferam intr-un bol si le acoperim bine cu folie alimentara.
Nu stiu cate o sa va mai ramana reci, ca sunt asa bune ca nu o sa va puteti abtine din mancat atunci calde.
Din aceasta cantitate mie mi-au iesit 28 de placinte, pentru ca le-am facut mai micute.
Sa aveti pofta!