joi, 9 februarie 2012

Pulpa imbracata in verdeata la cuptor

Ingrediente:
  • 1 pulpa de porc fara os de 800 gr
  • 1 lingura cu varf unt
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 5 catei usturoi
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • busuioc uscat
  • marar uscat
  • 1 lingura ulei
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 1 pahar vin rosu
Mod de preparare:
Mai intai spalam bine pulpa.
Punem intr-o oala niste apa la fiert si punem  pulpa.
Cand incepe sa fiarba o spumam.
Carnea o lasam sa fiarba 50 de minute, acoperita cu un capac.
Dupa acest timp o scoatem cu o paleta  pe o farfurie si o lasam sa se racoreasca putin.
Curatam usturoiul si il pisam.
Intr-un bol frecam putin untul.
Adaugam sare, piper, boia de ardei, busuioc, marar , usturoiul, uleiul si zeama de lamaie.
Amestecam bine pana obtinem o pasta aromatizata.
Patrunjelul il spalam, indepartam cozile si il tocam.
Dupa ce pulpa s-a racorit putin o ungem cu pasta condimentata.
Apoi o tavalim prin patrunjelul verde tocat.

Punem pulpa intr-o punga de cuptor si turnam un pahar de vin, cu grija sa nu stricam invelisul verde, puneti pe un colt (daca nu aveti punga puneti intr-un vas termorezistent sau unul yena si il acoperiti).
Inchidem punga la gura si o punem intr-o tava.

Dam tava in cuptorul incins cam o ora si 20 de minute.
Scoatem pulpa, rupem putin punga si o mai dam 10 minute la cuptor sa prinda putina crusta.

Ciocolata de casa cu nuci

Ingrediente:
  • 125 ml apa
  • 125 gr unt 80 % grasime
  • 250 gr zahar
  • 500-550 gr. lapte praf Raraul
  • 2 linguri si jumatate cacao
  • 1 esenta rom
  • 1 canita miez de nuca
Mod de preparare:
Punem mai intai miezul intr-o tava si il dam la cuptor, la o temperatura potrivita, sa il prajim putin.
Trecem prin sita laptele praf si cacaoa, dar de doua ori fiecare.
Intr-un vas punem apa si cu zaharul.
Asezam vasul pe aragaz si lasam pe foc pana zaharul se topeste de tot, timp in care invatim cu o lingura.
Luam siropul de pe foc, punem untul si amestecam continuu, pana ce, acesta din urma, se topeste de tot.
Adaugam si esenta de rom (puneti una mai concentranta pentru o aroma mai puternica).
Dupa ce am facut acesta procedura, incepem sa punem laptele praf si cacaoa, treptat, timp in care invartiti energic cu un tel sau o lingura de lemn.
Aveti grija sa nu va opriti prea mult din timpul invartirii deoarece riscati sa apara cocoloase.
Luam o tava, nu prea mare si o tapetam cu folie alimentara.
Cand terminam de invartit in compozitia ciocolatei, o turnam in tava tapetata si o intindem bine cu o spatula, sa fie uniforma.
Miezul de nuca il taiem bucatele mici, il punem pe ciocolata si il impingem putin, cu paleta cu care am intins compozitia.
Deasupra acoperim tot cu folie alimentara si dam la rece.
A 2 a zi putem taia ca e numai buna de servit.



 

Negresa cu ness de post

Ingrediente:
  • 200 gr de zahar
  • 350 ml lapte de soia (daca nu aveti, puteti inlocui cu apa minerala)
  • 1/2 cana de ulei
  • 400-450 gr faina 
  • 2 linguri cacao
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta rom
  • 1 plic ness
  • coaja rasa de portocala
  • 2 linguri stafide
  • cativa miezi de nuca
Mod de preparare:
Am pus intr-un vas laptele cu zaharul.
Amestecam cu un tel pana ce zaharul se topeste.
Adaugam uleiul, apoi esenta si praful de copt si le invartim bine cu telul.
Incepem sa incorporam faina, pe care o punem in ploaie si amestecam mereu pana obtinem consistenta dorita.
La urma punem cacaoa, pliculetul de ness si coaja de portocala rasa.
Luam o tava dreptunghiulara, o ungem cu margarina si punem hartie de copt in ea.
Turnam compozitia pentru prajitura.
Deasupra punem stafidele si bucati de miez de nuca, pe care le rupem cu mana.

Dam tava in cuptorul incins la o temperatura potrivita, 170-180 de grade.
Lasam la copt cam 40-50 de minute (facem testul cu scobitoarea).
Cand este gata o scoatem, o lasam la rece si servim.
Puteti opta sa faceti o glazura sau puteti sa presarati cocos sau zahar pudra, cum doriti.

Musaca



Ingrediente:

  • 10 -12 cartofi potriviti
  • 800 gr carne tocata amestec (vita + porc)
  • 2 cepe 
  • 1 morcov 
  • 1/2 de cana suc de rosii de casa
  • 1/2 legatura de marar
  • 3 linguri ulei
  • 2 oua
  • 150 gr de cascaval
  • 1 lingurita unt
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
Mod de preparare:
Spalati cartofii, ii puneti la fiert in coaja.
Ii incercati cu o furculita si cand sunt patrunsi, ii scoateti pe o farfurie la racorit.
Ceapa o curatati si o tocati marunt.
Morcovul il curatati, il spalati si il taiati cubulete micute.
Intr-o tigaie puneti uleiul la incins.
Adaugati ceapa si morcovul, le innabusiti 2-3 minute.
Puneti carnea tocata, amestecati, turnati si o cana cu apa.
Presarati sare, piper si boia de ardei dulce.
Lasati la foc potrivit, pana scade lichidul.
La urma incorporati sucul de rosii. 
Gustati sa vedeti daca mai trebuie condimentata umplutura.
Mai lasati 2-3 minute umplutura pe foc, apoi trageti tigaia deoparte.
Lasati putin sa se racoreasca, apoi puneti un ou si mararul tocat marunt. Amestecati bine.
Cartofii racoriti ii decojiti, apoi ii taiati felii rotunde mai grosute. 
Luati un vas de ceramica si il ungeti cu unt.
Asezati un strat de felii de cartofi, apoi jumatate din umplutura cu carne si nivelati.

Iar felii de cartofi puneti una langa alta, restul de umplutura, o nivelati si iar felii de cartofi.
Cascavalul il dati pe razatoarea cu ochiuri mari, oul il bateti spuma cu un praf.
Presarati cascavalul peste musaca, apoi puneti oul batut. 

Bagati vasul cu musaca in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 30-40 minute, pana prinde o crusta frumoasa. 
O scoateti din cuptor cand este gata, o lasati sa se racoreasca putin, apoi serviti.
Merge perfect cu niste muraturi.






Rulouri de pui cu branza topita

Ingrediente:
  • 1 piept de pui
  • 6 felii branza topita
  • 6 felii pastrama
  • sare
  • piper
  • 200 ml suc de rosii
  • 2-3 linguri ulei
  • 1 lingura unt
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Pieptul de pui (fara piele si os) se spala bine.
Se taie in 6 bucati.
Se bat cu ciocanul de snitele,dar nu foarte tare ca sa faramati pieptul.
Le condimentati pe ambele parti cu sare si piper.
Asezati pe fiecare bucata cate o feliuta pastrama si o felie branza topita.

Rulati sau impachetati si prindeti cu scobitori.
Ungeti o tava cu putin ulei si asezati rulourile in ea.
Sucul de rosii il amestecati cu 4-5 linguri apa si il turnati peste rulouri.
Untul il taiati bucati mici si ii dati drumul printe rulouri.

Acoperiti tava cu staniol si bagati-o in cuptor,la o temperatura potrivita.
Cand sunt aproape gata rulourile,scoateti staniolul si mai lasati cam 5 minute in cuptor,la foc mai mare.
Apoi le scoateti si le presarati cu patrunjel verde.
Pofta buna!

Fursecuri fragede cu nuca si gem

Ingrediente:
  • 100 gr untura
  • 150 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 2 oua
  • 160 gr nuca macinata
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta rom
  • 550-600 gr faina
  • 1 lingura coaja de portocala rasa
  • zahar pudra
  • gem de prune
Mod de preparare:
Toate ingredientele le scoateti sa fie la temperatura camerei.
Amestecam untul cu untura.
Punem zaharul peste si mixam bine pana ce cristalele de zahar se topesc.
Adaugam ouale si mixam in continuare.
Incorporam nuca, praful de copt, esenta si coaja de portocala.
La urma punem faina, treptat.
Va rezulta un aluat usor moale, dar nu va speriati ca se modeleaza foarte bine si nu se lipeste de maini.
Luam o tava o ungem cu margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Rupem bucatele mici de aluat si facem bile, putin mai maricele.
Facem o gaura in mijlocul bilelor si punem cu o lingurita gem.
Le asezam in tava.

Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita.
Lasam acolo fursecurile pana se auresc putin.


Le scoatem, le lasam sa se racoreasca si le tavalim prin zahar pudra.
Eu am facut o tava cu gem si o tava le-am facut in forma de potcoava.

Paine de casa

Ingrediente:
  • 800 gr faina
  • 100 gr iaurt
  • 400 ml lapte
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 50 ml ulei
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
Mod de preparare:
Iaurtul trebuie sa fie de la temperatura camerei.
Laptele il punem intr-un ibirc pe foc pana devine caldut.
Intr-un bol amestecam drojdia, zaharul, 1 lingura faina si 4-5 linguri de lapte caldut.
Cand drojdia s-a dizolvat complet, o lasam cam 15 minute sa cresca.
Intr-un bol cernem faina si presaram sarea.
Adaugam iaurtul, drojdia dospita si incepem sa framantam.
Laptele il turnam treptat, timp in care tot framantam.
La final punem uleiul si il incorporam bine.
Acoperim cu un prosop curat si lasam aluatul la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Presaram putina faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul si il impartim in 4 bucati.
Luam doua bucati si cu mainile le modelam formand niste suluri. Impletim cele doua suluri si obtinem prima paine.
La fel procedam si cu cealalta.
Tapetam cu hartie de copt doua tavi potrivite, asezam painile.
Le acoperim si le mai lasam 20 de minute la dospit.
Intre timp incingem cuptorul, punem un ibric cu apa si il lasam acolo cam 25 de minute.
Dupa acest timp, scoatem ibricul cu apa, bagam painile.
Reglam temperatura cuptorului la 170 de grade, lasam painile 30-40 de minute pana sunt rumenite si coapte.
Cand sunt gata le scoatem din cuptor, facem un amestec cu putina apa si ulei si le ungem.
Le acoperim cu 2-3 prosoape groase si le lasam asa pana cand se racesc.
Reci, le invelim in folie pentru a se pastra fragede.
Servim ori de cate ori dorim.
Pofta buna!



Chec cu prune

Ingrediente:
  • 4 oua
  • 6 linguri zahar pudra
  • 1 lingura unt
  • 200 ml lapte
  • 1 esenta rom
  • 1 praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingura cacao
  • faina cat cuprinde (cat sa obtineti consistenta unui chec, dorita)
  • un castronel prune
  • sos de ciocolata
  • bombonele colorate
Mod de preparare:
Separam ouale.
Albusurile le batem spuma, apoi adaugam zaharul pudra treptat.
Punem zaharul vanilat si mixam in continuare.
Adaugam galbenusurile, rand pe rand, incorporandu-le bine.
Untul il punem intr-o cratita pe foc, cat sa il topim, nu sa il incalzim.
Il bagam in compozitia de oua.
Adaugam si laptele, esenta de rom, praful de copt.
Dupa ce incorporam bine toate ingredientele, punem faina treptat.
Luam o tava de chec, sau o alta tava, o ungem cu margarina si o tapetam cu faina.
Turnam mai bine din jumatatea de compozitie in tava.
In restul compozitiei punem cacaoa si mixam bine.
Turnam si compozitia de cacao peste cea alba, apoi asezam prunele.
Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pana ce checul este copt.

Il scoatem, il lasam sa sa receasca.
Turnam deasupra sos de ciocolata si presuram bombonele.



Racituri de cocos

Ingrediente:
  • 1 cocos
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 radacina patrunjel
  • o radacina pastarnac
  • sare
  • piper
  • 1 capatana usturoi
  • 1 plic gelatina
Mod de preparare:
Se ia una bucata cocos si se scoate tot din interiorul lui.
Se parleste de tot puful pe flacara, se transeaza si se spala bine de tot cu apa calda.
Se ia o oala mai mare,se umple cu apa si se pune cocosul in oala.
Spumam raciturile destul de des,pana incepe sa fiarba .
Curatam ceapa,morcoul,radacina de pastarnac si patrunjel, si le taiem pe jumatate.
Cand raciturile au fiert cam pe jumatate punem legumele si condimentam cu putina sare si piper.
Dupa ce au fiert de tot,scoatem carnea din oala si o desfacem bine de pe toate oasele.
Zeama o strecuram printr-o sita sau un tifon des.
Curatam usturoiul si il pisam.
Zeama o lasam putin la racorit .
Cand e calda ii punem usturoiul pisat,o condimentam dupa gust , punem si gelatina si o amestecam bine de tot(asta in caz ca stiti ca nu vi se prind raciturile).
Asezam carne in fiecare farfurie (si din legume daca doriti),apoi cu un polonic punem zeama.

Le lasam sa se raceasca ,apoi le dam la frigider.
A doua zi servim,alaturi de o mamaliguta.

Copanele cu legume la cuptor

Ingrediente:
  • 7 copanele de pui
  • 3 cartofi
  • 1 ardei rosu
  • 2 morcovi
  • 5 catei usturoi
  • 250 gr rosii decojite in sos tomat
  • sare
  • piper
  • boia de ardei
  • condimente de pui
  • ulei
  • 1 canita vin rosu
Mod de preparare:
Copanele de pui se spala bine si se tamponeaza cu niste servetele de bucatarie.
Se ia o tava de cuptor si se unge cu ulei.
Intr-un castronel se face un amestec de sare, piper, boia de ardei si condimente de pui.
Acest amestec de condimente il punem peste pui.
Copanele condimentate se pun in tava.
Ardeiul se spala, se scoate cotorul si se taie fasii pe lung.
Morcovul se rade, se spala si se taie pe lung.
Cartofii se curata, se spala si se taie in sase.
Usturoiul se curata si se taie bucati mai mari.
Peste pui asezam bucatile de cartofi apoi cele de morcov, cele de ardei rosu si usturoiul.
Rosiile le maruntim si le amestecam cu vinul.
Acestea le turnam peste pui si legume.

Dam tava in cuptorul incins si lasam pana totul este gata.
Scoatem tava din cuptor si o acoperim cu staniol, pentru a se pastra puiul fraged.
Pofta buna!

Raffaello cu suc de portocale

Ingrediente:
  • 150 gr unt
  • 180 ml suc de portocale
  • coaja rasa de la o portocala
  • 150 gr zahar
  • 1 esenta vanilie
  • 50 gr ciocolata alba
  • 500 gr lapte praf 
  • 80 gr nuca cocos+ cocos pentru tavalit
Mod de preparare:
Stoarcem 2-3 portocale pana obtinem cele 180 ml suc de portocale.
Ciocolata alba o dam pe razatoarea cu ochiuri mici.
Untul il punem impreuna cu zaharul intr-o craticioara.
Le punem pe foc pana ce zaharul se topeste, apoi o luam de pe foc si o lasam 5 minute la racorit.
Adaugam sucul de portocale si coaja de la o portocala rasa.
Punem esenta de vanilie, 80 gr nuca de cocos si ciocolata alba rasa.
Amestecam bine toate aceste ingrediente, iar la urma amestecam laptele praf treptat si invartim bine de tot, pentru a nu se forma cocoloase.
Lasam sa se raceasca putin, nu foarte tare.
Formam bilute si le dam prin nuca de cocos (puteti sa puneti si alune in mijloc).

Pilaf cu piept de pui

Ingrediente:
  • 1 piept de pui
  • 200 gr orez
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • suc de rosii
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • 2-3 linguri ulei
Mod de preparare:
Pieptul de pui se spala si se taie bucati mai mari.
Ceapa se curata,o spalam si o tocam maruntel.
Morcovul il radem,il spalam si il taiem rondele.
Intr-o tigaie punem putin ulei la incins.
Adugam bucatile de carne ,pe care le rumenim cam 1 minut, apoi punem 1 cana si jumatate apa si il lasam sa fiarba cam 5 minute.
Impreuna cu pieptul de pui la fiert punem si ceapa si morcovul.
Orezul il spalam bine in 2-3 ape calde.
Dupa cele 10 minute adaugam orezul.
Saram si piperam dupa gust.
Invartim mai des,pentru a nu se prinde de tigaie.
Daca mai trebuie apa mai adaugati,dar neaparat sa fie fierbinte.
Spre sfarsit adaugam sucul de rosii,dupa gustul nostru.
Mai dam 2-3 clocote si inchidem ochiul aragazului.
Portionam in farfurii,iar deasupra punem patrunjelul verde tocat.
Servim cu niste muraturi!!!

Tocanita de pui cu kapia

Ingrediente:
  • 2 pulpe de pui
  • 300 gr rosii decojite in sos tomat
  • 1 ceapa
  • 4-5 ardei kapia in otet
  • 3 catei usturoi
  • sare
  • piper
  • ulei
Mod de preparare:
Pulpele de pui se spala si se taie in doua.
Se pun intr-o oala mai mica,la fiert ,circa 20 de minute.
Presaram peste ele putina sare si piper.
Ceapa o curatam ,o spalam si o tocam marunt.
Ardeiul kapia se trece printr-un jet de apa rece(daca sunt prea otetiti)si se taie patratele mai mari.
Rosiile le taiem bucatele.
Intr-o tigaie punem putin ulei la incins.
Adaugam ceapa si o canita de apa.
Lasam cam 5 minute ceapa la inmuiat,apoi punem rosiile si ardeiul kapia.
Dupa ce puiul a fiert ,il adaugam in acest sos.
Curatam si usturoiul si il pisam apoi il punem peste pui.
Mai condimentam cu sare si piper,dupa gust.
Lasam cam 5 minute sa fiarba tocanita,acoperita cu un capac.
Apoi oprim aragazul si servim!!!

Poale-n brau

Sunt moldoveanca, deci nu are cum sa nu-mi placa poalele-n brau. Mirosul pe care il raspandeste in toata bucataria atunci cand se coc parca ma innebuneste si astept cu nerabdare mereu sa fie gata, sa iau o placinta fierbinte, chiar daca ma frige si sa o savurez. Le mai las sa se raceaca putin si o servesc si pe a doua. Da, sunt grozave!

Ingrediente:
Aluatul:
  • 1 kg faina
  • 3 oua
  • 400 ml lapte
  • 100 gr unt 80 % grasime
  • 250 gr zahar
  • 50 gr drojdie proaspata
  • coaja rasa de portocala
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Umplutura:
  • 1 kg branza de vaci
  • 4 oua
  • 150 gr zahar
  • 150 gr stafide
  • 1 lingura gris
  • coaja rasa de portocala
  • 3 lingurite de vanilie
  • zahar pudra + 2 oua pentru uns placintele
Mod de preparare:
Aluatul:
Laptele il punem la incalzit pe foc, cat sa fie caldut.
Untul il topim si il lasam sa se racoreaca.
Intr-un bol punem drojdia facuta bucatele, o lingura zahar, o lingura faina si 5-6 inguri de lapte caldut.
Le amestecam bine, lasam drojdia la cald cam 15 minute.
Cernem faina intr-un bol mai mare, punem zaharul, sarea, vanilia si coaja rasa de portocala.
Le amestecam bine cu o paleta.
Adaugam drojdia dospita si ouale care le batem spuma inainte.
Incepem si framantam cu mana. 
Dupa ce acestea s-au incorporat bine, punem laptele treptat, framantam.
Adaugam untul si framantam pana este bine incorporat.
Vom obtine un aluat elastic, usor de lucrat.
Il acoperim cu un prosop curat, il lasam la loc cald si ferit de curent pana isi dubleaza volumul.

Umplutura:
Umplutura o pregatim chiar inainte sa ne apucam de placinte.
Punem branza intr-un bol, ouale si zaharul. Le mixam pana sunt toate omogenizate.
Adaugam grisul, stafidele, coaja rasa de portocala, vanilia si le amestecam cu o paleta.
Este de preferat sa aveti o branza bine scursa si cremoasa.

Aluatul dospit il rasturnam pe masa de lucru.
Presaram putina faina, rupem bucatele de aluat, in functie de cat de mari doriti sa faceti placintele.
Luam fiecare bucatica de aluat, intindem un patratel potrivit de subtire, punem in mijloc o lingura plina de umplutura.
Impaturim placintele dupa cum dorim.
Le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu putin spatiu intre ele.
Batem cele doua oua spuma, cu un penson ungem placintele.

Le introducem in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 40-45 de minute.
Le verificam cam dupa 35 de minute sa vedem cat de rumenite sunt si coapte, ca sa stim cat le mai lasam in cuptor.
Cand sunt gata, le scoatem din cuptor si le pudram cu zahar.

Le acoperim cu hartie de copt, apoi punem 2-3 prosoape groase si le lasam asa pana se racesc.
Reci, le transferam intr-un bol si le acoperim bine cu folie alimentara.
Nu stiu cate o sa va mai ramana reci, ca sunt asa bune ca nu o sa va puteti abtine din mancat atunci calde.
Din aceasta cantitate mie mi-au iesit 28 de placinte, pentru ca le-am facut mai micute.
Sa aveti pofta!














Tort cu crema mascarpone si fructe

Ingrediente:
  • 1 pachet mare de piscoturi
  • 2 cutii mascarpone
  • 150 ml frisca lichida
  • coaja rasa de la o portocala mare
  • 7 linguri zahar pudra
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 4 plicuri cappucino clasic
  • 1 portocala mare
  • 2-3 mandarine
  • 1 kiwi
  • sos de ciocolata
Mod de preparare:
Prima data preparam cappucino pe care il lasam sa se racoreasca, apoi batem frisca lichida intr-un bol,pana se intareste.
Separat mixam mascarponele cu zaharul pudra ,coaja de portocala si zaharul vanilat.
Incorporam cu o lingura de lemn ,frisca batuta in crema mascarpone.
Luam o tava,nu prea mare,si o tapetam cu folie alimentara.
Mai intai inmuiem cate un piscot,in cappucino  si le punem pe peretii vasului pe lungime.
Pe fundul vasului punem felii de portocala si kiwi, apoi ungem cu un strat gros ,de crema.

Inmuiem iar piscoturi si acoperim primul rand de crema, apoi stropim piscoturile cu sos de ciocolata,si ungem iar cu un strat subtire de crema.
Asezam felii de mandarina si portocala,iar peste  restul  de crema.

Mai asezam si ultimul rand de piscoturi inmuiate.
Lasam totul pana a doua zi,dupa care taiem marginile de piscoturi,cele ce le-am pus pe pereti,pentru ca nu a fost la fel de inalt tortul ca si piscoturile puse pe margini.

Il rasturnam pe o tava, taiem din el si servim.