- 800 gr faina
- 100 gr iaurt
- 400 ml lapte
- 50 gr drojdie proaspata
- 50 ml ulei
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita sare
Iaurtul trebuie sa fie de la temperatura camerei.
Laptele il punem intr-un ibirc pe foc pana devine caldut.
Intr-un bol amestecam drojdia, zaharul, 1 lingura faina si 4-5 linguri de lapte caldut.
Cand drojdia s-a dizolvat complet, o lasam cam 15 minute sa cresca.
Intr-un bol cernem faina si presaram sarea.
Adaugam iaurtul, drojdia dospita si incepem sa framantam.
Laptele il turnam treptat, timp in care tot framantam.
La final punem uleiul si il incorporam bine.
Acoperim cu un prosop curat si lasam aluatul la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Presaram putina faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul si il impartim in 4 bucati.
Luam doua bucati si cu mainile le modelam formand niste suluri. Impletim cele doua suluri si obtinem prima paine.
La fel procedam si cu cealalta.
Tapetam cu hartie de copt doua tavi potrivite, asezam painile.
Le acoperim si le mai lasam 20 de minute la dospit.
Intre timp incingem cuptorul, punem un ibric cu apa si il lasam acolo cam 25 de minute.
Dupa acest timp, scoatem ibricul cu apa, bagam painile.
Reglam temperatura cuptorului la 170 de grade, lasam painile 30-40 de minute pana sunt rumenite si coapte.
Cand sunt gata le scoatem din cuptor, facem un amestec cu putina apa si ulei si le ungem.
Le acoperim cu 2-3 prosoape groase si le lasam asa pana cand se racesc.
Reci, le invelim in folie pentru a se pastra fragede.
Servim ori de cate ori dorim.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu