Pentru aluat:
Aluatul:
Intr-un bol cerneti faina.
- 400 gr faina
- 2 oua
- 80 gr zahar
- 180 ml lapte
- 20 gr drojdie proaspata
- 40 gr unt
- 20 ml ulei (eu am folosit unul cu aroma de vanilie si portocala)
- coaja rasa de lamaie
- vanilie
- 800 gr branza de vaci
- 200 gr zahar
- 5 oua
- 2 linguri cu varf smanana de tara
- 2 linguri gris
- coaja rasa de la o lamaie mare (puteti folosi si de portocala)
- 100 gr stafide
- vanilie
- esenta rom
- 1 ou pentru uns
Aluatul:
Intr-un bol cerneti faina.
Laptele il puneti la incalzit, doar pana devine caldut.
Intr-un bol mic puneti drojdia faramitata, o lingurita din zahar, 1 lingura faina si 5-6 linguri de lapte cald.
Amestecati, lasati drojdia 10-15 minute la crescut.
Peste faina puneti ouale, zaharul, un praf de sare si drojdia crescuta.
Incepeti si framantati.
Puneti coaja rasa de lamaie, vanilia si laptele treptat.
Topiti untul, il amestecati cu uleiul si il puneti in 2-3 transe.
Framantati aluatul in acest timp, pana este incorporat bine amestecul de unt cu ulei.
O sa obtineti un aluat elastic, usor lipicios.
Il acoperiti cu un prosop gros, il lasati sa cresca la loc cald. Trebuie sa isi dubleze volumul.
De obicei intr-o ora creste, dar acum fiind mai rece, a durat cam o ora si 20 de minute.
Umplutura de branza:
Umplutura de branza:
Intr-un bol mic puneti stafidele, apa calda si putina esenta de rom. Lasati sa se hidrateze, apoi le rasturnati intr-o sita ca sa se scurga.
Puneti ouale intr-un bol cu zaharul, un praf de sare si le mixati 2-3 minute.
Adaugati branza faramitata, smantana, vanilia, esenta de rom si coaja de lamaie. Mixati bine.
La final incorporati stafidele si grisul.
Rasturnati aluatul dospit pe masa de lucru, dar presarati putina faina inainte.
Tapetati cu hartie de copt, inclusiv pe pereti, o tava rotunda de 26 cm.
Din jumatate de aluat intindeti o foaie potrivit de groasa, o asezati pe fundul tavii, taiati surplusul ce vine in sus.
Din restul de aluat formati niste snururi lungi si impletiti cate doua.
Veti face din ele crucea din mijloc si bordura.
Turnati umplutura de branza peste aluatul din tava.
Asezati crucea impletita pe mijloc, apoi bordura pe margine, cu grija.
Bateti spuma un ou, iar cu un penson ungeti prima data bordura si crucea, apoi branza.
Introduceti pasca in cuptorul incins, la 160 de grade, pentru 50-55 de minute.
Cand este frumos rumenita, coapta, o scoateti din cuptor.
O lasati sa sa raceasca.
Portionati pentru a servi, restul o acoperiti cu folie si o pastrati la loc racoros.
Pofta buna!