marți, 3 aprilie 2012

Pasca traditionala



Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 400 gr faina
  • 2 oua
  • 80 gr zahar
  • 180 ml lapte
  • 20 gr drojdie proaspata
  • 40 gr unt
  • 20 ml ulei (eu am folosit unul cu aroma de vanilie si portocala)
  • coaja rasa de lamaie
  • vanilie
Umplutura de branza:
  • 800 gr branza de vaci
  • 200 gr zahar
  • 5 oua
  • 2 linguri cu varf smanana de tara
  • 2 linguri gris
  • coaja rasa de la o lamaie mare (puteti folosi si de portocala)
  • 100 gr stafide
  • vanilie
  • esenta rom
  • 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol cerneti faina.
Laptele il puneti la incalzit, doar pana devine caldut.
Intr-un bol mic puneti drojdia faramitata, o lingurita din zahar, 1 lingura faina si 5-6 linguri de lapte cald.
Amestecati, lasati drojdia 10-15 minute la crescut.
Peste faina puneti ouale, zaharul, un praf de sare si drojdia crescuta.
Incepeti si framantati.
Puneti coaja rasa de lamaie, vanilia si laptele treptat.
Topiti untul, il amestecati cu uleiul si il puneti in 2-3 transe.
Framantati aluatul in acest timp, pana este incorporat bine amestecul de unt cu ulei.
O sa obtineti un aluat elastic, usor lipicios.
Il acoperiti cu un prosop gros, il lasati sa cresca la loc cald. Trebuie sa isi dubleze volumul.
De obicei intr-o ora creste, dar acum fiind mai rece, a durat cam o ora si 20 de minute.
Umplutura de branza:
Intr-un bol mic puneti stafidele, apa calda si putina esenta de rom. Lasati sa se hidrateze, apoi le rasturnati intr-o sita ca sa se scurga.
Puneti ouale intr-un bol cu zaharul, un praf de sare si le mixati 2-3 minute.
Adaugati branza faramitata, smantana, vanilia, esenta de rom si coaja de lamaie. Mixati bine.
La final incorporati stafidele si grisul.
Rasturnati aluatul dospit pe masa de lucru, dar presarati putina faina inainte.

Tapetati cu hartie de copt, inclusiv pe pereti, o tava rotunda de 26 cm.
Din jumatate de aluat intindeti o foaie potrivit de groasa, o asezati pe fundul tavii, taiati surplusul ce vine in sus.
Din restul de aluat formati niste snururi lungi si impletiti cate doua.
Veti face din ele crucea din mijloc si bordura.
Turnati umplutura de branza peste aluatul din tava.
Asezati crucea impletita pe mijloc, apoi bordura pe margine, cu grija.
Bateti spuma un ou, iar cu un penson ungeti prima data bordura si crucea, apoi branza.

Introduceti pasca in cuptorul incins, la 160 de grade, pentru 50-55 de minute.
Cand este frumos rumenita, coapta, o scoateti din cuptor.

O lasati sa sa raceasca.
Portionati pentru a servi, restul o acoperiti cu folie si o pastrati la loc racoros.
Pofta buna!
















Pasca cu branza,crema de smantana si bezea

Ingrediente:
Blat:
  • 1 galbenus ou
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura ulei
  • 25 gr unt
  • 2 linguri smantana
  • 1 praf de copt
  • faina cat cuprinde (sa fie un aluat tare, nelipicios, sa puteti face o foaie)
  • 1 esenta vanilie
Umplutura de branza:
  • 1 kg branza de vaci bine scursa
  • 3-4 oua
  • 3 linguri faina
  • 2 linguri gris
  • 1 praf de copt
  • 250 gr zahar pudra
  • coaja de lamaie rasa
  • 1 esenta rom
  • stafide
Crema de smantana:
  • 1 borcan 800 gr smantana mai groasa
  • 2-3 linguri gris
  • 2-3 linguri faina
  • 200 gr zahar
  • 5 galbenusuri
  • 1 esenta vanilie
Pentru bezea:
  • 6 albusuri
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri nuca macinata
Mod de preparare:
Intai de toate operatiunile, cu o seara inainte pregatiti smantana pentru crema.
Intr-un bol puneti faina de porumb.
Peste faina puneti o sita, iar pe sita un prosop de bucatarie curat.
Turnati in acel prosop smantana si o lasati pana a 2 a zi, dimineata, sa se scurge bine.
Dimineata o luati din prosop (ea se strange ca un ghem, se face ca o crema de branza) si o puneti in frigider.
Acum incepem prepararea propriu-zisa a pastii:
Blat:
Amestecam galbenusul cu zaharul si untul, pana ce zaharul se topeste.
Punem smantana si uleiul si le amestecam bine.
La urma punem praful de copt, esenta si faina treptat.
Amestecam bine toate ingredientele.
Punem aluatul intr-o punguta si il dam putin la frigider.
Umplutura branza:
Batem ouale spuma cu zaharul.
Amestecam branza bine cu mana (sa  nu ramana bucati mari),  iar peste ea turnam ouale batute.
Adaugam faina, gris, coaja de lamaie, esenta, stafidele si praful de copt.
Incorporam bine ingredientele si obtinem o crema de branza.
Crema de smantana:
Mixati smantana scursa bine apoi o mixam cu zaharul treptat.
Adaugam si galbenusurile unul cate unul.
La urma punem faina,grisul si esenta.
Le mai mixam putin cat sa le incorporam.
Luam o tava mare de aragaz , o ungem cu margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Luam aluatul si intindem o foaie subtire pe care o asezam pe fundul tavii si o intepam cu furculita din loc in loc.

Turnam branza si o intindem uniform.

Peste branza punem crema de smantana si o uniformizam.

Dam tava in cuptorul incins la o temperatura potrivita.
Albusurile le batem spuma,tare.
Adaugam si zaharul treptat, apoi nuca macinata.
Cu 10 minute inainte de a fi gata pasca, o scoatem din cuptor si intindem bezeaua pe intreaga suprafata.

O mai dam putin la cuptor cat sa prinda o culoare aurie.
Cand e gata o scoatem si o lasam sa se raceasca.

Serviti pentru ca e nemaipomenit de delicioasa!!!!

Pasca cu aluat fraged

Ingrediente:
Pentru aluatul fraged:
  • 1 ou
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri iaurt
  • 200 gr unt topit 
  • 1 praf de copt
  • un strop sare
  • faina
  • 1 esenta vanilie
Pentru umplutura:
  • 1 kg branza de vaci
  • 6-7 oua
  • 5 linguri zahar
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 1 esenta rom
  • coaja de la o lamaie
  • stafide
Mod de preparare:
Aluatul:
Oul se freaca bine cu zaharul.
Peste ou se adauga iaurtul si untul topit.
Adaugam stropul de sare, esenta de vanilie, praful de copt stins iar la final  faina (faina se pune sa iese un aluat mai gros ca la pandispan, sa puteti sa il invartiti cu lingura...nu trebuie un aluat tare ca cel de cozonac de exemplu, ci unul care sa curga, dar sa fie mai gros).
Toate aceste ingrediente se amesteca bine si se da aluatul putin la rece, cat facem umplutura.
Umplutura:
Stafidele se pun la inmuiat in apa calda cu esenta de rom.
Galbenusurile se bat bine cu zaharul.
Peste galbenusuri punem branza, zaharul vanilat si coaja de lamaie .
Albusurile se bat spuma foarte bine.
Cand sunt ca o bezea, se adauga peste compozitia de branza si se amesteca bine.
La urma se pun stafidele.
Aluatul se pune intr-o tava de prajitura (eu am facut mai putin aluat ca am facut pascute in tavi mici rotunde), tapetata cu hartie de copt, deasupra se pune umplutura cu lingura, insa fara a o preasa.
Batem un ou spuma si ungem cu un pensonas pasca.
O dam in cuptorul incins la o temperatura potrivita.
O lasam pana este coapta si are o culoare aurie (facem testul cu scobitoarea).
Cand este gata o lasam sa se raeasca.
Pofta buna!