marți, 23 iunie 2020

Focaccia cu masline si rozmarin

Focaccia este o paine italiana tare faina, cel putin mie imi place mult. Acasa nu iese la fel de subtire ca la restaurant, dar este super buna. O puteti condimenta cu diferite ierburi aromatice, sare grunjoasa, puteti pune masline, rosii uscate si multe altele. Sper sa va fac cu ochiul si sa o incercati si voi! Eu m-am inspirat pentru reteta de la Laura, insa nu am facut 100% ca si ea!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 500 gr faina
  • 330 ml apa calduta
  • 35 ml ulei de masline
  • 1 lingurita zahar
  • 1 plic drojdie uscata
  • sare
In plus:
  • 4-5 linguri ulei de masline 
  • 4-5 linguri apa
  • rozmarin uscat
  • masline fara samburi
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un vas amestecati apa, uleiul si zaharul.
Adaugati cam jumatate din cantitatea de faina, cernuta, amestecati, apoi puneti drojdia.
Adaugati si restul de faina, framantat pana obtineti un aluat omogen si nelipicios. Daca simtiti ca se lipeste, mai adaugati putina faina.
Ungeti un bol cu putin ulei de masline, formati o bila de aluat si il puneti la crescut in bolul uns, il acoperiti cu un prosop.
Dupa ce aluatul a dospit, il impariti in doua.
Puteti folosi o tava mare de aragaz sau 2 tavi rotunde cu diametrul de 26 cm cum am folosit si eu.
Tapetati cu hartie de copt tavile, puneti cate o jumatate din aluat in fiecare.
Cu mainile unse cu ulei aplatizati usor, pana ajungeti la marginea tavii.
Formati niste gropite cu ajutorul degetelor, puneti masline in gauri, apoi lasati la odihnit 20 minute.
Amestecati apa cu uleiul de masline, ungeti focaccia pe toata suprafata.
Presarati rozamarin uscat si mai lasati 15 minute la dospit.
Incingeti cuptorul la 180 de grade, introduceti focaccia pentru 20-25 de minute pana devine usor aurie.
Cand este gata, o scoateti din cuptor!
O puteti servi fierbinte, dar si rece! 
Daca va ramane, o puneti in folie alimentara si va fi la fel de gustoasa si a doua zi!
Pofta buna!