duminică, 22 martie 2020

Foi cu crema de ciocolata de post, fara zahar

Multi suntem in cautare de retete de post, dorim sa mai pregatim altceva decat ceea ce facem de obicei. Am vazut reteta de crema de ciocolata la Ramona  (multumesc mult, Ramona, este o crema delicioasa de post) si imediat mi-a fugit gandul la o prajitura cu foi. Eu am ales sa o pregatesc cu indulcitor, insa voi puteti folosi zahar daca nu aveti indulcitor. Este foarte, foarte buna si cu siguranta am sa o mai pregatesc!

Ingrediente:
Pentru foi:
  • 1 cana apa minerala
  • 1/2 cana ulei
  • 1/2 cana indulcitor pulbere (Green Sugar)
  • 700-750 gr faina
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Pentru crema de ciocolata:
  • 1 litru bautura de migdale (de soia, cocos sau care va place)
  • 8 linguri indulcitor pulbere
  • 8 linguri amidon
  • 250 gr ciocolata neagra cu indulcitor (Green Sugar)
  • 2 lingurite vanilie
  • 2 lingurite esenta de potocale
Mod de preparare:
Foile:
Intr-un bol amestecati apa minerala cu indulcitorul, pana ce, acesta din urma se dizolva.
Adaugati uleiul, vanilia si sarea.
Cerneti faina, o adaugati treptat si tot in acest timp adaugati si praful de copt.
Amestecati cu o paleta cat puteti, apoi cand se ingroasa aluatul, framantati cu mana.
Trebuie sa obtineti un aluat omogen.
Il impartiti in 3 bucati egale.
Luati fiecare bucata si intindeti o foaie nu foarte subtire, potrivita pentru o tava de 24/37 cm.
Puteti coace foile pe dosul tavii, insa eu am preferat sa le coc in interior.
Tapetati tava cu hartie de copt, cu ajutorul sucitorului puneti foaia intinsa, o intepati cu furculita din loc in loc.
O introduceti in cuptorul incins, la 190 de grade, pentru 15-17 minute, pana devine usor aurie.
Procedati la fel si cu celelalte doua foi.
Cand sunt gata, le lasati sa se raceasca.
Crema de ciocolata:
Intr-o cratita turnati bautura de migdale, indulcitorul si amidonul.
Transferati cratita pe foc, focul sa fie la mic, amestecati continuu cu un tel, pana crema se ingroasa ca o budinca.
O luati de pe foc, adaugati ciocolata ai invartiti bine, pana ciocolata este complet topita si omogenizata.
Acoperiti crema, o lasati sa se raceasca.
Cand s-a racit, adaugati vanilia si esenta de portocale, o mixati 2-3 minute.
In tava in care ati copt foile, asamblati prajitura. Tapetati tava cu folie alimentara.
Puneti prima foaie, jumatate din crema si nivelati.
Iar foaie, restul de crema si ultima foaie.
Acoperiti prajitura cu folie, o lasati circa o ora la temperatura camerei, apoi o dati la rece.
Cand o portionati, o scoateti de la rece cu 30 de minute inainte. Eu am incercat sa o tai dupa o noapte de stat la frigider si a fost mai greu, insa dupa ce a stat la temperatura camerei s-a taiat usor.
Sa o savurati cu placere, pentru ca este delicioasa!