vineri, 23 martie 2018

Tort cu visine si crema cu cocos si lamaie, de post

Da, se pot pregati si torturi de post! Poate nu sunt la fel de dichisite ca cele de frupt sau poate nu au fel si fel de creme elaborate, dar sigur o sa obtineti un desert de post, care o sa va incante sau bun sa il daruiti cuiva drag, asta depinde de voi. Singurul meu regret este ca nu am gasit frisca vegetela, ca as mai fi pregatit si o crema de ciocolata, ca sa fie trei straturi de crema. Oricum, am ajuns la aceeasi concluzie ca si alta data: dulciurile de post sunt delicioase!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 250 ml apa minerala
  • 60 ml ulei
  • 100 gr zahar
  • 2 linguri cacao
  • 110 gr nuca macinata
  • 2 lingurite ness
  • 170 gr faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 3-4 linguri zeama de lamaie
  • coaja rasa de la o portocala
Pentru jeleul de visine:
  • 300 gr visine (am folosit congelate)
  • 2 linguri zahar
  • 50 ml apa
  • 2 linguri amidon
Pentru crema de cocos cu lamaie:
  • 600 ml lapte de cocos
  • 6 linguri zahar
  • 5 linguri si 1/2 amidon
  • 3 linguri ulei de cocos
  • 2 lingurite esenta de lamaie (eu am folosit din aia concentrata de Dr. Oetker)
Pentru decor:
  • fulgi de ciocolata neagra
  • floricele din napolitana
  • dantela din zahar
Mod de preparare:
Blatul:
Intr-un bol puneti apa minerala, uleiul, zaharul, amestecati cu un tel pana ce acesta din urma, s-a topit.
Adaugati nuca macinata, cacaoa, ness-ul si coaja rasa de portocala.
Intr-o cana amestecati bicarbonatul cu praful de copt, stingeti cu zeama de lamaie.
Turnati acest amestec in compozitia de mai sus, la final incorporati faina treptat.

Amestecati bine sa nu ramana cocoloase.
Ungeti cu putin ulei si tapetati cu faina, o tava rotunda cu diamentrul de 23 cm.
Turnati compozitia de blat, nivelati.
Introduceti blatul in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 20-25 de minute, pana blatul este copt.
Faceti testul cu scobitoarea si cand este gata, scoateti blatul din cuptor, il lasati sa se raceasca.

Jeleul de visine:
Visinele decongelate, le puneti in blender si le pasati.
Piureul obtinut il rasturnati intr-o cratita, adaugati zaharul, apa si amidonul.
Amestecati bine, apoi puneti cratita pe foc.
Invartiti continuu cu un tel, pana jeleul se ingroasa.
Cand este gata, il dati deoparte si lasati 5 minute la racorit.
Asezati blatul rece pe un platou, puneti un inel detasabil in jurul sau.
Turnati jeleul cald peste blat, il nivelati si bagati la frigider, pana se incheaga.
Crema de cocos cu lamaie:
Intr-o cratita turnati laptele de cocos, zaharul si amidonul.
Amestecati bine, puneti cratita pe foc, focul sa fie potrivit.
Amestecati continuu pana crema devine ca o budinca.
Cand este gata, o luati de pe foc si o acoperiti ca sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit o mixati putin, puneti uleiul de cocos, esenta de lamaie si mixati pana sunt bine incorporate toate.
Scoateti tortul de la frigider, puneti crema, o nivelati, il bagati iar la frigider 3-4 ore.

Dupa acest timp, scoateti tortul, indepartati inelul detasabil.
Imbracati marginea cu dantela de zahar, deasupra presarati fulgi de ciocolata neagra si din loc in loc puneti floricele de napolitana.
Il portionati si serviti.
Pofta buna!
PS: Dantela de zahar se foloseste de obicei pe torturile imbracate in pasta de zahar sau decorate cu glazura de ciocolata. Asa peste crema cum am pus eu, rezista maxim o zi, apoi se topeste.