joi, 4 septembrie 2025

Vinete la cuptor cu carne si cascaval

 
Luasem zilele trecute niste carne tocata sa pregatesc o musaca. Cand am deschis frigiderul, in lada cu legume erau niste vinete, pe care le primisem. Salata de vinete facusem cu vreo 2 zile inainte, asa ca am zis sa le folosesc la altceva. Am dat o reconfigurare, am renuntat la musaca si am zis sa incerc sa fac niste vinete cu carne. Sotul era deja incantat numai cand a auzit. Le-am pregatit, s-a mancat tot, le-au placut, deci a meritat sa incerc reteta. Daca va plac si voua vinetele, nu doar in salata, faceti si voi ce am facut eu aici!

Ingrediente:

  • 3 vinete potrivite
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • praf de usturoi
  • 2 linguri ulei de masline (sau floarea soarelui)
Pentru umplutura de carne:
  • 1 ceapa mare
  • 1/2 ardei kapia 
  • 1/2 ardei verde
  • 600 gr carne tocata (eu am folosit amestec, de vita cu porc)
  • 1 lingura ulei de masline (sau floarea soarelui)
  • sare
  • piper
  • cimbru uscat
  • 1 cana suc de rosii de casa
  • 100 gr cascaval ras
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Mai intai pregatiti umplutura de carne:
Ceapa curatata o tocati marunt.
Ardeiul verde si cel kapia, curatati de cotor si seminte, ii taiati cuburi.
Intr-o tigaie puneti uleiul, ceapa si ardeii.
Transferati tigaia pe foc, sotati legumele 2-3 minute.
Adaugati carnea tocata, amestecati bine sa se desfaca.
Presarati sare, piper cimbru, puneti jumatate de cana cu apa.
Lasati sa scada la foc potrivit.
Cand a scazut lichidul, adaugati sucul de rosii.
Mai lasati cam 5 minute pe foc, apoi dati totul deoparte.
Vinetele spalate, le stergeti cu niste servetele.
Indepartati capetele, apoi le taiati pe lung, felii grosute.
Le asezati pe o tava pe hartie de copt.
Le stropiti cu ulei, apoi presarati peste sare, piper, boia de ardei si praf de usturoi.
Le introduceti in cuptorul incins, la 190 de grade, pentru 20 de minute.
Dupa acest timp, le scoateti din cuptor.

Numarati cate vinete aveti. Eu am avut 14, mi-au iesit 7 portii, pentru ca se pun doua felii de vinete la portie.
Asezati pe o felie de vanata putina carne si o nivelati, presarati putin cascaval ras.
Deasupra veniti cu o alta felie de vanata, iar carne si cascaval ras.
Procedati astfel pana terminati toate vinetele.

Le introduceti in cuptorul incins, la 190 de grade, pentru 15 minute, cat se topeste cascavalul si se rumeneste usor.
Cand sunt gata, le scoateti pe un tocator.

Presarati deasupra patrunjel verde tocat si serviti.
Pofta buna!