joi, 6 august 2020

Tarta cu crema de lamaie si fructe de padure

Stiti cat de grozava este aceasta tarta cu crema de lamaie si fructe de padure proaspete? Trebuie sa o incercati ca sa aflati! Este o incantare, mai ales sa fie servita de la rece in aceste zile calduroase! Iar fructele de padure ii dau o savoare aparte!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 100 gr unt
  • 1 ou
  • 3 linguri sana
  • 270 gr faina
  • 1 lingurita vanilie
  • un praf de sare
Pentru crema de lamaie:
  • 600 ml lapte
  • 5 linguri amidon
  • 5 linguri zahar
  • 100 gr ciocolata cu lamaie
  • 100 gr unt 80% grasime
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 4 linguri zeama de lamaie
  • fructe de padure
Mod de preparare:
Aluatul:
Puneti intr-un bol untul rece, taiat cuburi.
Adaugati oul, sana si amestecati.
Puneti vanilia, sarea, apoi adaugati faina cernuta, treptat, pana aluatul devine omogen.
Pregatiti o tava dreptunghiulara de tarta.
Intindeti o foaie din aluat, sa fie cat tava.
O asezati in tava, apasati bine cu degetele, indepartati surplusul de pe margini.
O intepati cu furculita din loc in loc, o dati la rece, pentru o ora si jumatate.
Dupa acest timp, o bagati in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 30 de minute, pana crusta devine aurie.
Cand este gata, o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca.
Crema de lamaie:
Intr-o cratita amestecati laptele cu zaharul si amidonul.
Amestecati bine, transferati cratita pe foc.
Invartiti continuu cu un tel, pana crema se ingroasa ca o budinca.
O luati de pe foc, adaugati ciocolata si amestecati pana este complet topita.
Acoperiti crema cu folie, o dati la rece.
Cand crema s-a racit, o mixati usor, apoi adaugati untul de la temperatura camerei si le incorporati.
La final adaugati coaja rasa de lamaie si zeama, mai mixati putin.
Turnati crema in crusta rece de aluat, o nivelati.
Deasupra asezati fructe de padure, frunze de menta, iar eu am mai pus si niste decoratiuni de ciocolata cu capsuni.
O dati la rece pentru 1-2 ore, apoi portionati si serviti.
Pofta buna!


Paste umplute cu patru branzeturi

De cum am vazut prima data aceasta reteta la Alex, am fost foarte incantata, in primul rand de poze. Am citit reteta si am stiu ca daca o pregatesc, ai mei o sa fie foarte incantati si chiar asa a si fost. Eu le-am facut intr-o forma de 23 cm, insa ar fi mai indicata una de 20, chiar 18 cm, ca sa stea cat mai apropiate pastele. La amestecul de branzeturi voi le alegeti care va plac mai mult, nu este neaparat nevoie sa le folositi pe aceleasi ca si mine. Dar merita pregatita aceasta reteta de paste, mai ales daca sunteti consumatori de paste!

Ingrediente:
  • 300 gr paste paccheri giganti
  • 200 gr ricotta
  • 100 gr crema de branza
  • 350 gr cas de oaie
  • 150 gr mozzarella
  • 2 oua
  • sare
  • piper
  • oregano
  • 4-5 crengute patrunjel verde
Pentru sosul de rosii:
  • 300 gr rosii decojite la conserva
  • 1 catel de usturoi
  • sare
  • piper
  • oregano
  • 1 lingura ulei de masline
  • 150 gr mozzarella
Mod de preparare:
Intr-o cratita puneti apa cu sare, o transferati pe foc.
Cand apa incepe sa clocoteasca, dati drumul pastelor si le fierbeti circa 5 minute. Ele trebuiesc fierte doar putin, nu de tot.
Le rasturnati intr-o sita si le lasati sa se racoreasca.
Pregatiti si sosul de rosii, ca sa se raceasca.
Rosiile decojite le puneti in blender si le faceti pasta.
Usturoiul curatat il tocati marunt.
Intr-o cratita puneti uleiul la incins, adaugati usturoiul.
Il innabusiti la foc mic circa 1 minut, adaugati pasta de rosii, sare, piper si oregano.
Amesecati bine, lasati sa fiarba la foc potrivit 5 minute.
Il dati deoparte cand este gata.
Casul si mozzarella le dati pe razatoarea mare.
Le puneti intr-un bol, adaugati ouale, crema de branza si ricotta.
Mixati bine, apoi presarati sare, piper si oregano.
Patrunjelul verde il tocati marunt, il incoporati peste branzeturi.
Tapetati o tava de 20 cm cu hartie de copt.
Puneti jumatate din sosul de rosii pe fundul tavii.
Asezati pastele una langa alta.
Umplutura o puneti intr-un pos cu varf mai larg, umpleti pastele una cate una.
Deasupra puneti restul de sos de rosii, cu o lingurita.
Dati pe razatoarea mare cele 150 gr de mozzarella, o presarati deasupra.
Acoperiti tava cu folie alimentara.
Dati pastele in cuptorul incins, la 180 de grade.
Primele 25-30 de minute le lasati cu folie, apoi le descoperiti si le mai lasati circa 15 minute.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor.
Le lasati circa 5 minute sa se racoreasca, apoi puteti servi.
Pofta buna!