Ingrediente:
Pentru blat:
- 7 oua
- 7 lg zahar
- 90 gr unt
- 80 gr lapte batut
- 10 linguri faina
- 1 praf de copt
- 2 lingurite vanilie
- un praf de sare
Pentru crema de ciocolata:
- 250 gr ciocolata 50% cacao
- 250 ml frisca lichida
- 150 gr crema de branza
- 1 lingura zahar pudra
- coaja rasa de portocala
- 1/2 portocala decojita
Pentru crema de afine:
- 300 gr afine
- 3 linguri zahar
- 2 linguri amidon
- 250 gr mascarpone
- 150 ml frisca lichida
- 2-3 linguri gem de zmeura
Pentru frisca:
- 150 ml frisca lichida
- 200 gr smantana de tara
- 2 linguri zahar pudra
Pentru glazura:
- 150 gr ciocolata 50% cacao
- 150 ml frisca lichida
Pentru decor:
- bomboane de ciocolata, cirese confiate, decoratiuni din pasta de zahar, felii de clemetina
Mod de preparare:
Blatul:
Topiti untul si il lasati sa se racoreasca.
Intr-un bol puneti 3 oua intregi si 4 galbenusuri.
Le mixati impreuna cu zaharul pana isi maresc volumul.
Adaugati untul topit, apoi laptele batut si vanilia.
Incorporati faina si praful de copt.
Cele 4 albusuri le bateti cu un praf de sare, pana devin spuma.
Le adaugati in compozitia de mai sus, amestecati usor cu o paleta de silicon.
Tapetati cu hartie de copt o tava rotunda de 26 cm, turnati compozitia de blat si o nivelati.
Introduceti blatul in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 30-35 de minute.
Faceti testul cu scobitoarea si cand este gata, il scoateti din cuptor.
Il lasati sa se raceasca si il taiati in 3 foi.
Crema de ciocolata:
Intr-un bol de inox puneti frisca lichida impreuna cu ciocolata, rupta bucatele.
Puneti bolul pe baie de aburi, amestecati continuu pana ciocolata este complet topita.
Luati bolul de pe baia de aburi, il dati la rece 4-5 ore.
Dupa acest timp, scoateti crema de la rece, o mixati pana devine spumoasa.
Adaugati crema de branza, zaharul pudra, coaja rasa de portocala, mixati pana sunt toate incorporate.
Crema de afine:
Afinele le puneti in robot si le zdrobiti, dar nu de tot.
Rasturnati totul intr-o cratita, adaugati zaharul si amidonul, amestecati pana se dizolva bine amidonul.
Transferati cratita pe foc, amestecati continuu cu un tel, pana se ingroasa.
Luati cratita de pe foc, acoperiti cu folie si lasati sa se raceasca.
Mascarponele il mixati, apoi adaugati jeleul de afine si amestecati totul.
Frisca lichida rece o mixati pana devine spuma.
O adaugati in crema de afine de mai sus, invartiti totul cu o paleta de silicon.
Asezati pe un platou prima foaie de blat si un inel detasabil in jurul sau.
Puneti crema de ciocolata, o nivelati, apoi asezati din loc in loc, bucatele de portocala taiata.
Asezati a doua foaie de blat, crema de afine si putin gem de zmeura, din loc in loc.
Deasupra puneti ultima foaie de blat.
Dati tortul la rece 3-4 ore.
Frisca lichida si smantana, reci, le mixati cu zaharul pudra.
Trebuie sa obtineti o consistenta spumoasa.
Dupa ce tortul a stat la rece, indepartati inelul detasabil.
Imbracati tortul in frisca.
Glazura:
Intr-un bol de inox puneti frisca lichida si ciocolata rupta bucatele.
Asezati bolul pe baie de aburi, amestecati continuu pana ciocolata este complet topita.
Luati glazura de pe baie de aburi, o lasati 1-2 minute sa se racoreasca.
O turnati pe mijlocul tortului usor si o lasati sa curga si pe laterale sau va ajutati de un cutit sa o intindeti spre margine.
O lasati 5 minute sa se intareasca, apoi faceti un model pe glazura, cu un pieptan de bucatarie.
Il decorati dupa bunul plac sau daca va place decorul meu, il puteti decora la fel.
Il mai dati o ora la frigider, apoi poate fi taiat si servit.
Pofta buna!