duminică, 19 februarie 2012

Cozonac cu nuca si rahat

Particip la Dulce Romanie - provocarea lunii februarie 2012 http://www.caietulcuretete.com/2012/02/provocarea-lunii-februarie-2012-dulce.html

Ingrediente:
Aluat:
  • 1 kg faina
  • 4 oua
  • 2 linguri untura cu varf
  • 4-5 linguri smantana
  • 1/2 cana de zahar
  • 1 cub drojdie (25 gr)
  • apa minerala pentru framantat
  • coaja de portocala rasa
  • 1 praf de sare
  • 1 esenta vanilie
  • 2 linguri ulei
Umplutura:
  • un castron nuca macinata
  • 1 lingura cu varf de cacao
  • 2 albusuri de ou
  • 4-5 linguri zahar
  • 1 esenta rom
  • coaja rasa de lamaie
  • putin lapte (daca nu se inmoaie nuca doar cu albusul de ou,puneti si putin lapte)
  • rahat
  • 1 ou pentru uns
  • mac
  • 1 lingura miere
Mod de preparare:
Aluatul:
Untura o topim pe baie de aburi (sa nu fie fierbinte.cand e topita o si luam de pe aburi) sau la microunde 10 secunde.
Ouale (de la temperatura camerei) le batem spuma cu zaharul.
Drojdia o frecam cu o lingurita de zahar.
Punem circa 3 sferturi de cana cu apa minerala la incalzit, cat sa fie calduta.
Faina o punem intr-un bol mai mare.
Facem in mijlocul ei o gaura in care turnam drojdia si o lasam vreo 10 minute asa.
Deasupra punem ouale batute, smantana si untura topita.
Amestecam putin, apoi adaugam praful de sare, coaja rasa de portocala, esenta de vanilie.
Incorporam toate acestea apoi punem cate putina apa minerala calduta si framantam bine.
 Am obtinut consistenta aluatului dorita (trebuie sa iasa un aluat elastic ,dar nelipicios).
Framantam la urma 1 minut cu ulei apoi punem bolul jos, luam aluatul si tot il trantim in bol de mai multe ori (ajuta ca aluatul sa devina mai pufos.nici eu nu stiam trucul asta pana acum vreo 2 ani).
Il acoperim si il lasam la crescut, pana isi dubleaza volumul, dar intr-un loc cald.
Umplutura:
Mixam albusurile cu zaharul.
Nuca o amestecam cu albusul batut, esenta de rom, cacaoa, coaja rasa de lamaie.
Amestecam bine pana obtinem o crema de nuca (daca nu s-a inmuiat suficient ,atunci punem putin lapte).
Rahatul il taiem cubulete.
Asadar ne apucam de modelat cozonacii.
Presaram pe masa de lucru putina faina alba.
Impartim aluatul in doua apoi fiecare jumatate in trei bucati.
Intindem primele trei bucatatele cu sucitorul.
Punem pe fiecare umplutura de nuca si bucatele de rahat.

Le rulam apoi impletim cozonacul din cele 3 suluri.
La fel procedam si cu celalalt cozonac.
Tapetam doua tavi cu putin unt si punem hartie de copt.
Asezam cozonacii acolo si ii mai lasam cam 15 minute la crescut.
Intre timp incingem cuptorul.
Dupa ce au mai crescut si in tava, ii ungem cu ou batut si ii presaram cu mac.

Ii dam in cuptorul incins,la o temperatura potrivita(eu la treapta 3 si jumatate i-am copt) si ii lasam acolo pana sunt copti (cam 50 de minute).
Mierea o amestecam cu 3-4 linguri de apa.
Cand sunt gata cozonacii ii scoatem din cuptor,ii ungem cu amestecul de miere, apoi ii acoperim cu un prosop curat de bucatarie.

Cand sunt reci incepem sa servim din ei.