joi, 10 iulie 2025

Prajitura cu piscoturi, iaurt, piersici si zmeura

 
Este vara, sunt niste zile caniculare, dar eu nu pot refuza o bucatica de prajitura. Si da, pregatesc mai des deserturi fara coacere, lejere si de cele mai multe ori cu fructe. De aceasta data, am ales sa pregatesc o prajitura cu o crema de iaurt, piersici si zmeura din aia aromata de gradina. Crema este fara zahar, umplutura de piersici la fel, doar piscoturile au fost cu zahar. Puteti combina si alte fructe, dar eu le-am preferat pe acestea. Daca va doriti ca piersicile sa fie mai moi in interior, cautati unele mai coapte sau le fierbeti mai mult pe foc, eu le-am lasat usor mai tari, doar ca se taie mai greu prajitura, asta este neplacut. Dar a iesit o minunatie, deliciu suprem de vara!

Ingrediente:

Pentru umplutura de piersici:

  • 4 piersici portivite
  • 5-6 linguri apa
  • 1 lingura indulcitor pulbere 1:2 (sau 2 linguri zahar)
  • 1 lingura amidon
Pentru crema cu iaurt:
  • 500 gr iaurt grecesc 2 % grasime
  • 150 gr crema cu ciocolata alba fara zahar (sau 150 gr ciocolata alba)
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura indulcitor pudra 1:2 (sau 2 linguri zahar pudra)
  • 6 gr gelatina + 5 linguri apa rece
  • vanilie
In plus:
  • 3 tiple piscoturi
  • 1 cana lapte
  • vanilie
  • 2 linguri crema cu ciocolata alba fara zahar (sau 50 gr ciocolata alba)
  • 1 cana zmeura proaspata de gradina
Mod de preparare:
Umplutura de piersici:
Piersicile le taiati cuburi, le puneti intr-o cratita mica cu apa si indulcitorul.
Le transferati pe foc, le fierbeti la foc mic 5-6 minute.
Amidonul il dizolvati cu 4 linguri de apa rece, il rasturnati peste piersici.
Amestecati pana umplutura se ingroasa.
O dati deoparte, o lasati sa se raceasca.
Crema cu iaurt:
Smantana pentru frisca, rece, o mixati cu indulcitorul pudra pana devine spuma.
Daca folositi ciocolata alba si nu crema de ciocolata ca si mine, atunci topiti ciocolata alba pe baie de aburi cu 80 ml din frisca si o lasati sa se raceasca. Si mai mixati doar restul de frisca.
Gelatina o puneti la hidratat cu apa rece.
Intr-un bol puneti iaurtul, crema cu ciocolata alba fara zahar, vanilia si le mixati.
Gelatina hidratata o topiti la microunde 10 secunde, o adaugati peste iaurt, o mixati repede sa se incorporeze.
Adaugati frisca batuta, amestecati cu miscari lente cu ajutorul unei palete.

Intr-un bol amestecati laptele cu putina vanilie.
Tapetati cu folie alimentara o tava de chec de 30/12 cm sau de alta dimensiune.
Treceti piscoturi prin lapte, doar putin, le asezati pe fundul tavii.
Ungeti cu 3 linguri de crema, puneti jumatate din piersici, din loc in loc, acoperiti cu 3-4 linguri de crema.

Puneti iar piscoturi inmuiate, 3 linguri crema, restul de piersici si restul de crema.
Deasupra puneti iar un strat de piscoturi insiropate. 

Inveliti in folie alimentara si dati la rece 4-5 ore sau peste noapte.
A doua zi rasturnati prajitura pe un platou. 
Deasupra ungeti cu cele doua linguri cu crema de ciocolata alba (sau ciocolata alba topita), apoi asezati zmeura.
Portionati si serviti.
Pofta buna!