miercuri, 10 august 2022

Prajitura cu crema de cocos si zmeura

 
Una din prajiturile verii este aceasta, cu o delicioasa crema de cocos, fructe de padure in blat, zmeura proaspata deasupra! A iesit asa minunata, s-a terminat repede, dar ai mei mai vroiau, asa ca a trebuit sa o repet la o saptamana. Cred si eu, se topea in gura, iar aroma de cocos a cucerit pe toata lumea!

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 5 oua
  • 3 albusuri
  • 7 linguri indulcitor pulbere (sau 7 linguri zahar)
  • 6 linguri apa minerala
  • 6 linguri ulei
  • 2 linguri cu varf cacao
  • 7 linguri faina
  • 1 lingurita plina praf de copt
  • 1 lingurita vanilie
  • fructe de padure (eu am folosit si congelate si proaspete: mure, zmeura, coacaze de 3 culori)
Crema de cocos:
  • 3 galbenusuri
  • 7 linguri indulcitor pulbere (sau 7 linguri zahar)
  • 5 linguri amidon
  • 600 ml lapte
  • 100 gr unt 80% grasime
  • 1 lingurita esenta de cocos
  • zmeura proaspata pentru decor
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale, bateti toate albusurile spuma cu un praf de sare.
Adaugati indulcitorul, mixati pana obtineti o bezea ferma.
Intr-un vas amestecati galbenusurile cu uleiul, apa minerala si vanilia.
Amestecati usor cele doua compozitii.
Cerneti faina cu cacaoa si praful de copt.
Le incorporati treptat in compozitia de oua, cu ajutorul unei palete de silicon.
Ungeti cu unt o tava de 34/36 cm, o tapetati cu hartie de copt.
Asezati fructele de padure, apoi cu lingura, puneti compozitie din loc in loc.
O nivelati usor, o introduceti in cuptorul incins la 180 de grade, pentru 14-15 minute.
Cand este gata, scoateti blatul din cuptor, il lasati sa se raceaca.
Indepartati marginile, apoi taiati 3 foi egale, pe latime.
Crema de cocos:
Intr-o cratita mai groasa amestecati galbenusurile cu indulcitorul, apoi turnati laptele si puneti amidonul.
Amestecati bine, transferati totul pe foc, invartiti cu telul continuu.
Cand crema s-a ingrosat, o dati deoparte.
O acoperiti cu folie, o lasati sa se raceasca.
Mixati crema rece, adaugati untul de la temperatura camerei, in doua transe, apoi puneti esenta de cocos.
Impartiti crema in 3 parti egale.
Asezati prima foaie pe un platou, ungeti cu prima parte de crema.
Iar foaie, crema, foaie si cu ultima parte de crema acoperiti prajitura si pe margini.
Puneti zmeura proaspata, frunze de menta si cateva decoratiuni colorate.
O dati la rece 2-3 ore sau peste noapte (dar o acoperiti).
O portionati si serviti!
Pofta buna!