joi, 12 aprilie 2012

Prajitura Rudy

Ingrediente:
Aluat:
  • 250 gr unt la temperatura camerei
  • 150 gr zahar
  • 2 galbenusuri
  • 1 praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 esenta rom
  • 2 linguri cacao
  • 400 gr faina
Crema:
  • 650 gr branza de vaci
  • 3 oua + 2 albusuri
  • 150 gr zahar
  • 1 esenta vanilie
  • coaja rasa de la o portocala
Mod de preparare:
Mai intai pregatim aluatul:
Intr-un bol am asezat untul cu galbenusurile, zaharul si le-am incorporat putin.
Faina o amestecam separat cu cacaoa, zaharul vanilat si praful de copt.
Turnam acest amestec in bolul cu unt.
Adaugam si esenta, amestecam bine cu mana pana obtinem un aluat omogen.
Il impartim in doua bile, le invelim in folie alimentara si le dam in congelator, cam pentru 10 minute cat pregatim crema.
Crema:
Separam ouale.
Albusurile le batem spuma.
Adaugam galbenusurile, apoi zaharul treptat si mixam bine, pana ce, acesta din urma se topeste.
Punem coaja rasa de portocala, esenta, iar la urma branza pe care o faramitam cu mana.
Mixam la o viteza potrivita pana obtinem o crema de branza.
Scoatem bilele de aluat din congelator.
Luam o tava dreptunghiulara (24/37cm), o ungem cu putina margarina si punem hartie de copt.
Luam una din bile si o dam pe razatoarea cu ochiuri mari, obtinand niste carlionti pe care ii imprastiem in toata tava.

Asezam crema de branza usor, cu lingura din loc in loc, apoi o nivelam.

Deasupra radem a 2 a bucata de aluat, acoperind bine branza.

Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 40-50 de minute.
Cand o scoatem, o lasam sa se raceasca si servim.

Eu am lasat sa sa raceasca, am acoperit-o cu folie alimentara si cand am taiat-o era foarte frageda.
Sursa de inspiratie

Degetele de pui la cuptor

Ingrediente:
  • jumatate piept de pui fara piele si os
  • 1 ou
  • 4 linguri apa minerala
  • sare
  • piper
  • faina alba
  • pesmet
  • 1 lingura unt
Mod de preparare:
Pieptul de pui il spalam si il stergem cu un servet.
Taiem fasiute pe lung,subtirele.
Le batem foarte putin cu ciocanul de snitele si le condimentam,pe ambele parti,cu sare si piper.
Oul il batem cu un praf de sare si un praf de piper.
Adaugam apa minerala,apoi faina,in ploaie.
Amestecam bine sa nu fie cocoloase,si faceti un aluat putin mai gros ca la clatite.
Intr-un bol punem putin pesmet.
Luam o tava si o tapetam cu hartie de copt.
Trecem fasiile de pui prin amestecul de ou,apoi prin pesmet si le asezam in tava.

Asa procedam pana le terminam pe toate de facut.
Intre ele punem bucatele de unt.
Dam tava in cuptorul incins.
Lasam degetelele pana prind o culoare usor aurie,apoi le intoarcem pe partea cealalta,sa prinda aceeasi culoare.
Cand sunt gata le soateti,le lasati putin sa se raceasca si serviti.
Sa aveti pofta!!!

Mancare de porc cu ardei

Ingrediente:
  • 600 gr muschi de porc 
  • 2 ardei galbeni
  • 2 ardei kapia
  • 1 gogosar
  • 1 ceapa
  • 2 rosii
  • 2 -3 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • jumatate lingurita boia de ardei dulce
  • 2-3 linguri pasta de rosii facuta in casa
  • patrunjel  verde
Mod de preparare:
Luam bucata de carne si o spalam .
O tamponam bine cu niste serveste si o taiem bucati potrivite.
Intr-o cratita punem uleiul la incins.
Cand s-a incins, puneti carnea si o rumeniti 1-2 minute pe fiecare parte.
Curatam ceapa si o tocam maruntel.
Rosiile le spalam, le decojim si le taiem feliute pe lung.
Ardeii si gogosarul ii curatam de seminte, ii taiem fasii, apoi cubulete.
Dupa ce am rumenit carnea, punem legumele si le sotam cam 2 minute.
Adaugam cam 2 cani de apa fierbinte (daca o sa mai fie nevoie, mai puneti pe parcurs), acoperim oala si lasam totul sa fiarba la foc potrivit.
Cand carnea si legumele sunt bine facute, condimentam mancarica cu sare, piper si boia de ardei dulce.
Adaugam si pasta de rosii si mai dam 2-3 clocote.
Fie scadeti mancarea bine bine, fie o lasati putin mai in zeama (depinde de gusturi).
Cand este gata, deasupra puneti putin patrunjel verde tocat si lasati 2 minute acoperita cratita!
Serviti calda, fie simpla, fie langa un orez (cum am facut eu), niste cartofi nature si ce mai doriti!!!

Lapte cu gris si dulceata de visine

Ingrediente:
  • 500 ml lapte
  • 70 gr gris
  • 1 plic zahar vanilat
  • 4-5 linguri zahar
  • 1 lingurita unt
  • jumatate de sticluta esenta de vanilie
  • putina coaja de lamaie rasa
  • dulceata de visine
Mod de preparare:
Laptele il punem la fiert impreuna cu zaharul si cu cel vanilat,intr-un ceaunel(sau alta cratita daca nu aveti ceaunel).
Cand laptele incepe sa dea in clocot,dam focul aragazului mai mic si incepem sa punem grisul.
Il turnam in ploaie si invartim foarte repede cu un tel.
Lasam sa fiarba putin,pana se ingroasa,apoi punem esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie.
Punem si untul si il omogenizam cu grisul.
 Luam de pe foc laptele cu gris si il acoperim doua minute,pentru ca sa se aromatizeze de la lamaie .
Asezam in boluri,iar deasupra punem dulceata de visine.
Simplu,dar bun,zic eu!!!!

Placinta englezeasca cu pui

De cum am vazut aceasta reteta la Andreea(bitza)am zis ca vreau neaparat sa o incerc...Mi-a placut atat continutul cat si aspectul...Nu regret deloc ca am facut-o si cu siguranta am sa mai repet reteta ca este absolut delicioasa!!!!Am modificat putin doar:am renuntat la ciuperci si legumele le-am sotat impreuna cu carnea(andreea a rumenit putin carnea,a scos-o din tigaie si a sotat legumele separat)!

Ingrediente:
  • 1 piept de pui dezosat
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 ardei kapia
  • 1/2 ardei galben
  • 3 linguri cu varf smantana
  • 1 lingura rasa cu faina alba
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei
  • 1/2 foaie foietaj Linco
  • 1 ou
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Pieptul de pui il spalam si il taiem bucatele potrivite.
Ceapa o curatam si o tocam.
Morcovul il radem de coaja si il taiem cubulete.
Ardeiul kapia si ardeiul galben, le scoatem semintele si ii taiem patratele.
Intr-o tigaie punem uleiul la incins.
Adaugam puiul si il rumenim putin pe ambele parti (cat sa se albeasca carnea).
Apoi adaugam si legumele si le mai sotam 2-3 minute.
Dupa ce am sotat si legumele, adaugam apa cat sa acoperim bine totul.
Condimentam cu sare si piper dupa gust.
Lasam sa fiarba la foc potrivit si acoperim cu un capac.
Smantana o amestecam cu faina bine, bine, subtiem cu zeama din tocanita si invartim ca sa nu fie nici un cocolos.
Cand puiul si legumele sunt fierte mai bine de jumatate adaugam amestecul de smantana cu faina in fir subtire si amestecam continuu.
Mai fierbem vreo 5 minute si inchidem tocanita.
O turnam intr-un vas yena (sau un vas termorezistent) si  deasupra  presuram patrunjel verde, tocat.

Luam foietajul (mai intindem putintel cat sa ajunga la dimensiunea vasului sau daca e potrivit il lasam asa) si acoperim vasul cu el.
Lasam putin loc intr-o parte (sau facem o gaura  pe un colt al foietajului) si il ungem cu ou batut .

Dam vasul in cuptor, aprindem cuptorul si il lasam acolo pentru 30 de minute la o temperatura potrivita.
Cand este gata, scoatem placinta afara, o lasam putin la racorit si servim.
Sa aveti pofta!!!!!
Sursa de inspiratie 

Tiramisu

Ingrediente:
  • 1 pachet mare de piscoturi
  • 500 gr mascarpone
  • 4 galbenusuri
  • 150 gr zahar
  • 1 cana si jumatate de cafea preparata
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 2 linguri amaretto
  • cacao
Mod de preparare: 
Preparam o cana si jumatate de cafea, insa nu puneti deloc zahar in ea.
O turnati intr-un bolisor si o dati intr-un loc racoros, pentru a se raci.
Galbenusurile le batem cu un tel, intr-un bol, impreuna cu zaharul, pe baie de aburi.
Le batem cat de repede putem, iar cand zaharul este topit si galbenusurile s-au albit, dam bolul la rece.
Cand crema de galbenusuri s-a racit, adaugam mascarponele peste si mixam la viteza mica.
La final adaugam esenta de rom..
In cafeauna rece adaugam amaretto si invartim cu o lingurita.
Pregatim o tava sau in ce doriti sa montati tiramisu.
Luam cate un piscot, il trecem foarte putin prin cafeaua preparata si le asezam in tava.
Dupa ce am pus primul rand de piscoturi, asezam un rand de crema.
Apoi punem iar un rand de piscoturi insiropate, iar crema si pudram cu cacao.
Eu am pus doar doua randuri de piscoturi si doua de crema, dar daca doriti sa fie mai inalta prajitura puteti face din mai multe straturi de piscoturi si de crema.
Il dati la rece pentru 3-4 ore.
Sa il savurati cu placere!!!