miercuri, 4 octombrie 2023

Prajitura entremet cu gutui si ciocolata alba


 Cu siguranta este una din cele mai minunate prajituri cu gutui pe care eu am mancat-o! Necesita cateva etape pregatirea ei, dar merita din plin sa o incercati! Este perfecta pentru o masa aniversara sau chiar pentru sarbatori, pentru ca musafirii care vor fi la masa si vor servi din aceasta prajitura vor fi super incantati. O prajitura cremoasa, cu un mousse cu gutui minunat, un strat de gem (mere cu pere in cazul meu), toate acestea asezate intre foi, nu fac decat sa obtineti un desert perfect!

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 7 oua
  • 2 albusuri
  • 8 linguri indulcitor pulbere (sau 8 linguri zahar)
  • 60 ml ulei
  • 150 gr iaurt
  • 1 praf de copt
  • 11 linguri faina
  • 1 lingurita vanilie
Pentru mousse-ul de ciocolata alba:
  • 150 gr ciocolata alba cu indulcitor (sau cu zahar)
  • 2 galbenusuri
  • 150 ml lapte
  • 3 foi de gelatina
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingurita vanilie
Pentru mousse-ul de gutui:
  • 500 gr gutui
  • 4 linguri indulcitor pulbere (sau 4 linguri zahar)
  • 200 ml apa
  • 1 lingura amidon
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 3 foi de gelatina
  • un borcan gem de mereu cu pere fara zahar ( daca nu aveti folositi un alt gem de mere, pere, gutui sau faceti voi o umplutura de mere)
Mod de preparare:
Blaturile:
Separati ouale.
Mixati galbenusurile cu indulcitorul pana acesta din urma se topeste.
Incorporati uleiul, apoi iaurtul si vanilia.
Cerneti faina cu praful de copt.
Albusurile le bateti cu un praf de sare pana devin spuma.
Peste compozitia de galbenusuri adaugati 2-3 linguri din albusurile spuma si jumatatea din cantitatea de faina cu praf de copt.
Amestecati usor cu o paleta, adaugati iar 2-3 linguri albusuri spuma, restul de faina, amestecati usor, iar la final incorporati restul de albus.

Impartiti compozitia in 3 boluri in mod egal.
Ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt o tava de 24/37 cm.
Turnati prima parte de compozite, o nivelati, introduceti foaia in cuptorul incins la 170 de grade, pentru 12-14 minute.
La fel procedati si cu celelalte, apoi le lasati sa se racoreasca.

Pentru mousse-ul de ciocolata alba:
Foile de gelatina le puneti la hidratat in apa rece.
Ciocolata alba o topiti pe baie de aburi.
Laptele il incalziti pana devine fierbinte.
Intr-un bol puneti galbenusurile, turnati treptat laptele fierbinte si amestecati bine cu un tel.
Adaugati ciocolata topita peste, amestecati, apoi puneti foile de gelatina hidratate si bine scurse de apa, amestecati bine. Lasati totul la racorit 6-8 minute.
Smantana pentru frisca, rece, o mixati pana devine usor spumoasa.
Adaugati frisca mixata si vanilia peste crema de ciocolata calduta, amestecati usor cu o paleta.
In tava in care ati copt foile de blat, puneti folie alimentara.
Asezati prima foaie de blat, turnati mousse-ul de ciocolata alba, il nivelati, puneti a doua foaie peste.
Apasati usor si dati la rece.
Mousse-ul de gutui:
Spalati gutuile bine, apoi le taiati cuburi fara sa le decojiti.
Le puneti intr-o cratita cu apa. 
In ultimele 5 minute adaugati si indulcitorul.
Le fierbeti la foc potrivit 20-25 de minute, pana gutuile sunt bine patrunse.
La final dizolvati amidonul in 2-3 linguri de apa rece, il turnati peste gutui si amestecati bine, pana se ingroasa.
Dati deoparte, pasati cu blenderul vertical.
Puneti la hidratat foile de gelatina in apa rece, apoi le scurgeti bine si le puneti peste piureul de gutui cald si amestecati bine sa se dizolve gelatina.
Lasati sa se racoreasca pana devine usor caldut piureul.
Frisca rece o mixati usor, adaugati piureul de gutui si amestecati cu o paleta.

Scoateti prajitura de la rece, ungeti foaia care este peste mousse-ul de ciocolata alba cu gemul de mere cu pere, asezati si a treia foaie.
Puneti mousse-ul de gutui, il nivelati cat mai bine.
Acoperiti prajitura si o dati la rece peste noapte.
A doua zi se portioneaza si se serveste!
Pofta buna!