Ingrediente:
- 2 verze mari
- 6-7 cepe mari
- 4 morcovi mari
- 1 cana si 1/2 cu orez
- 1 castron plin cu ghebe fierte
- 3-4 linguri pasta de gogosari
- 5-6 linguri pasta de tomate
- sare
- piper
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1 lingura amestec de legume uscate
- 1 lingurita cimbru uscat
- patrunjel verde
- marar verde
- bors
- 1/2 cana cu ulei
- 1 cana suc de rosii
- 2-3 foi de dafin
Intai de toate pregatiti frunzele.
Spalati varza si scoateti cotoarele.
Intr-o oala mai larga puneti niste apa cu bors si putina sare la fiert.
Cand incepe sa clocoteasca, puneti varza cu partea de unde ati scos cotorul in jos.
Lasati sa dea cateva clocote ( dar nu foarte mult ca sa nu se inmoaie prea tare), o intoarceti, lasati si pe aceasta parte sa dea cateva clocote.
Cand frunzele sunt oparite suficient (sa nu fie prea moi) le scoateti rand pe rand intr-un bol si le lasati sa se racoreasca.
Indepartati cotorul la fiecare frunza si le taiati in functie de cat de mari vreti sa faceti sarmalele.
Ceapa o curatati, o spalati si o tocati marunt.
Morcovul il curatati de coaja, il spalati si il dati pe razatoarea cu ochiuri mari.
Ghebele dupa ce au fost fierte si s-au racorit le treceti prin masina de tocat sau robot.
Intr-o cratita turnati uleiul la incins.
Adaugati ceapa si o inabusiti 6-7 minute la foc mic, apoi puneti morcovul.
Incorporati pasta de tomate si mai lasati cam 2 minute pe foc.
Spalati orezul si il puneti intr-un bol.
Adaugati amestecul de ceapa cu morcov si ghebele tocate.
Mai puneti pasta de gogosari, patrunjelul si mararul verde, tocate marunt.
Dati gust cu sare, boia de ardei dulce, piper, amestecul de legume uscate si cimbru.
Amestecati foarte bine totul.
Cu o lingura puneti cate putina compozitie de sarmale pe frunzele de varza, rand pe rand si le impaturiti.
Pe fundul unei oale (eu folosec oala de lut, ca le bag la cuptor) asezati putina varza tocata (din cotoarele la frunze putem toca) si puneti sarmalele una langa alta.
Pe fundul unei oale (eu folosec oala de lut, ca le bag la cuptor) asezati putina varza tocata (din cotoarele la frunze putem toca) si puneti sarmalele una langa alta.
Deasupra puneti iar varza tocata, sucul de rosii, foile de dafin si turnati apa cat sa cuprinda toate sarmalele.
Acoperiti cu un capac si introduceti oala in cuptor, il aprindeti la 180 de grade.
Acoperiti cu un capac si introduceti oala in cuptor, il aprindeti la 180 de grade.
Dureaza cam 3 ore jumatate, 4 ore fierberea lor. Oricum, gustati una si vedeti cand sunt fierte.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor.
Serviti fierbinti sau reci, cu ardei iute si de ce nu cu mamaliga.
Pofta buna!!!
Pofta buna!!!
PS: Eu mai nou nu mai trag in ulei ceapa si morcovul. Morcovul il pun crud, iar ceapa o oparesc putin in apa fiertinte, apoi o maruntesc in robot, dar nu foarte tare. Torn uleiul in umplutura si e mult mai ok pentru noi asa.