luni, 19 martie 2012

Tocanita de pui cu cartofi

Ingrediente:
  • 2 pulpe de pui
  • 3-4 cartofi
  • 1 ceapa
  • 1 rosie
  • 1 morcov
  • 1 gogosar mic
  • sare
  • piper
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingura pasta de tomate
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Pulpele de pui le parlim de puf, pe flacara aragazului.
Le spalam bine si le taiem in doua.
Cartofii ii curatam, ii spalam si ii taiem cam in 6 bucati (daca sunt mai mici ii taiem doar in 4 bucati).
Ceapa o curatam si o tocam marunt.
Rosia o curatam de pielita si o facem cubulete.
Morcovul il curatam, il spalam si il taiem bucatele mici.
Gogosarul il spalam, ii scoatem cotorul si semintele si il taiem patratele mici.
Avand toate acestea pregatite ne apucam de preparat tocanita.
Intr-o cratita punem uleiul la incins.
Adaugam pulpele si le rumenim cate 1 minute pe fiecare parte, apoi adaugam cam 2 cani de apa.
Cand incep sa fiarba, le spumam cu o paleta.
Adaugam legumele: rosiile, ceapa, morcovul si gogosarul.
Lasam totul sa fiarba la foc potrivit si acoperim oala cu un capac.
Cand puiul este mai bine de jumatate fiert, adaugam si cartofii (daca considerati ca a ramas putina zeama, mai adaugati putina apa fierbinte).
Condimentam cu sare si piper dupa gust.
Lasam pe foc in continuare, iar spre sfarsit adaugam si pasta de tomate si mai dam doar 2-3 clocote tocanitei.
Tocam niste patrunjel verde, iar cum e gata tocanita, il presaram peste acesta.
Pofta buna! Noi am servit cu o salata de varza alba cu varza rosie!

Dulceata de piersici

 Ingrediente:
  • 3 kg piersici fara samburi
  • 1,800 gr zahar
  • 1 lamaie
Mod de preparare: 
Mai intai pregatim borcanele (din alea mici de 400 de grame am folosit).
Le spalam bine cu apa fierbinte si le punem la scurs pe un prosop curat.
Spalam piersicile bine sub jetul de apa.
Le taiem in doua si le scoatem samburii.
Dupa ce le-am scos samburii, luam fiecare jumatate de piersica si o taiem feliute subtiri.
Le punem toate intr-o oala de tuci (sau o oala mai groasa daca nu aveti de tuci) .
Deasupra turnam zaharul iar cu o paleta le amestecam.
Le lasam sa stea asa cu zaharul cam 2-3 ore pentru a-si lasa zeama.
In acest timp mai amestecam din cand in cand in ele, pentru ca zaharul sa se topeasca.

Punem oala pe aragaz, la foc potrivit si amestecam in dulceata din cand in cand.
Din momentul in care incepe sa fiarba dulceata, o lasam pe foc 1 ora si 30 de minute, maxim  1 ora si 45 de minute (eu am lasat-o 1 ora si 30 de  minute).
Cu 10 minute inainte de a inchide dulceata, stoarceti lamaia si puneti zeama peste dulceata.
Cand este gata inchidem aragazul.
Punem dulceata fierbinte in borcane si le infiletam.
Le acoperim cu o patura groasa si le lasam pana a 2 a zi asa.
A 2 a zi le etichetam si le punem la loc racoros.
Pofta buna cand o serviti!!!!

Pastrav la gratar cu lamaie

Ingrediente:
  • 1 pastrav
  • sare
  • piper
  • 1 lingura ulei
  • 2-3 felii de lamaie
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Luam pestele si il curatam bine pe interior si exterior.
Il spalam sub jetul de apa rece.
Il stergem cu un servet de bucatarie.
Luam o lingura de ulei si ungem cu el pestele, pe ambele parti.
Atat pe interior, cat si pe exterior, il condimentam cu sare si piper.
Il acoperim si il dam la frigider cam 15 minute.
Punem pe aragaz un grill la incins.
Asezam pestele pe grill si il lasam la foc potrivit (nu dati focul mare ca riscati sa ardeti pastravul).
Il intorcem pe ambele parti si il lasam sa se patrunda bine.
Cand e gata, il scoatem pe un platou, asezam pe el felii de lamaie si presaram patrunjel verde tocat.
In momentul in care il serviti, il stropiti cu zeama de lamaie!!!

Friptura de porc la tava

Ingrediente:
  • 1,400 kg carne de porc (muschi cu putina grasime) dezosata
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce si iute
  • 1 ceapa
  • 2 rosii
  • 5-6 catei mari de usturoi
  • 2 linguri ulei
  • vin rosu
Mod de preparare:
Carnea o spalam bine si o portionam.
O tamponam cu niste servetele de bucatarie.
Luam o tava si punem in ea uleiul, pe care il intindem cu un penson de bucatarie.
Asezam bucatile de carne in tava.
O condimentam cu sare, piper si boia de ardei dulce si iute, amestecam bine.
Ceapa o curatam si o taiem felii rotunde.
Rosiile le spalam si le taiem tot felii rotunde.
Usturoiul curatat il tocam marunt.
Le punem peste carne, usturoiul, apoi feliile de ceapa si rosii.
Turnam cam 3 sferturi de cana de apa.

                             
Acoperim tava cu folie, pe care o gaurim din loc in loc.
Dam tava in cuptorul incins, la 180-190 de grade.
Cand este aproape gata, luam folia si stropim carnea cu vin rosu.
Mai dam 15 minute la cuptor, o scoatem si stropim iar cu putin vin si o mai punem inca 10 minute, apoi o scoatem si o lasam la racorit.
Merge de minune cu muraturi si bineinteles un pahar de vin rece.

Prajitura cu iaurt si prune

Ingrediente:
  • 6 oua
  • 8 linguri iaurt simplu
  • 1 cana de zahar
  • 1 cana si jumatate faina (s-ar putea sa nu va trebuiasca chiar toata daca ouale sunt mici)
  • 8 linguri ulei
  • 1 plic praf de copt
  • 1 esenta rom
  • un castron prune fara samburi
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Punem ouale intr-un bol (ouale sa fie la temperatura camerei).
Le mixam impreuna cu zaharul, pe care il punem treptat.
Cand si-au dublat volumul ouale cu zaharul, incorporam uleiul.
Punem iartul si praful de copt si le amestecam bine.
Adaugam esenta, iar la urma turnam faina, rand pe rand, timp in care mixam usor.
Luam o tava dreptunghiulara de cuptor.
O ungem cu margarina si asezam hartie de copt in ea.
Turnam toata compozitia in tava iar deasupra asezam prunele.
Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita (170-180 de grade), pana ce prajitura este coapta (facem testul cu scobitoarea).
Cand e gata o scoatem si o lasam la racit.

Cand s-a racit presaram zahar pudra peste prajitura cu iaurt si prune si servim.
Pofta buna!!!
Sursa de inspiratie