Ingrediente:
Pentru aluat:
- 450 gr faina
- 20 gr drojdie
- 140 gr iaurt natural
- 1 ou
- 5 linguri zahar
- 70 ml lapte
- 60 gr unt
- un praf de sare
- coaja rasa de portocala
- 1.4 kg mere
- 6-7 linguri de zahar
- 2 linguri ulei
- 1 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita anason macinat
- 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
- 1/2 cana nuca macinata
- 1 ou pentru uns
- zahar pentru pudrat
Aluatul:
Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar pana se divolva.
Intr-un ibric turnam laptele, untul, trasferam totul pe foc pana laptele devine caldut si untul este topit.
Intr-un bol punem faina cernuta, sarea, zaharul, drojdia dizolvata, oul, coaja rasa de portocala si amestecam usor cu mana.
Adaugam iaurtul si il incorporam si pe acesta.
Turnam cate putin din amestecul de lapte cu unt iar de acum framantam pana aluatul devine omogen, nelipicios si usor de modelat (din amestecul lapte-unt mi-a mai ramas 2 linguri).
Acoperim bolul cu un prosop curat, il lasam la loc cald si ferit de curent 1 ora sa dospesca.
Umplutura:
Spalam merele, le decojim si le dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Intr-o cratita punem uleiul, merele rase si stoarse de zeama.
Peste adaugam zaharul, zaharul cu pastai de vanilie si le lasam la foc potrivit pana nu mai au deloc zeama.
Le tragem de pe foc, aromatizam cu scortisoara, anasonul macinat si lasam sa se raceaca.
Cand merele s-au racit incorporam nuca macinata.
Aluatul dospit il imaprtim in doua.
Intindem prima foaie cat mai subtire, ungem o tava dreptunghiulara cu margarina, o tapetam cu hartie de copt, asezam foaia si o intepam cu furculita. Surplusul de pe margini il indepartam cu un cutit.
Turnam umplutura si o nivelam cu o paleta.
Intindem a doua foaie, o asezam peste mere si iar o intepam cu furculita.
Din aluatul taiat de pe margini eu am mai facut o mini placinta, iar cu o forma am decupat frunzulite pe care le-am asezat deasupra.
Batem un ou spuma si cu o pensula ungem placinta.
O introducem in cuptorul incins, reglam o temperatura potrivita iar in 35-40 de minute este rumenita, coapta si o scoatem sa se racoreasca.
O pudram cu zahar, o portionam si servim.