joi, 20 mai 2021

Prajitura cu capsuni, ciocolata, frisca si lime

 
De cate ori cumpar capsuni dulci si aromate, nu ma pot abtine sa nu pregatesc ceva dulce. Folosesc si fructe congelate, dar cele proaspete au o aroma aparte. Si m-am gandit sa fac o combinatie pe placul tuturor: unora le place ciocolata, altora frisca, altora citricele si capsunile, dar punandu-le la un loc, veti obtine o minunatie de prajitura. O puteti pregati pentru o zi de sarbatoare, pentru a-i rasfata pe cei dragi sau pentru o aniversare.

Ingrediente:

Pentru blat: (20/32 cm):

  • 130 gr albus de ou
  • 2 oua
  • 6 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • 140 gr iaurt
  • 8 linguri faina
  • 1 lingurita vanilie
  • 1 praf de copt
  • 2-3 linguri fulgi de migdale
Pentru crema de ciocolata:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 150 gr ciocolata neagra
  • 1 lingura zahar pudra
  • coaja rasa de la un lime
Pentru crema cu frisca:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 150 gr crema branza
  • 100 gr ciocolata cu lamaie
  • coaja rasa de la un lime
  • 200-250 gr capsuni
Mod de preparare:
Blatul:
Puneti albusurile intr-un bol, inclusiv pe cele de la ouale intregi.
Presarati un praf de sare, le mixati.
Cand devin spuma, adaugati zaharul, mixati pana obtineti o spuma lucioasa.
Adaugati galbenusurile, uleiul, iaurtul si vanilia.
Cerneti faina cu praful de copt, le incorporati si pe aceastea, cu o paleta, cu miscari lente.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 20/32 cm, turnati compozitia si o nivelati.
Presarati fulgi de migdale, bagati blatul in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 20 de minute.
Faceti testul cu scobitoare, scoateti blatul din cuptor si il lasati sa se raceasca.
Crema de ciocolata:
Puneti ciocolata rupta bucatele intr-un vas de inox cu 100 ml smantana pentru frisca.
Transferati pe baie de aburi, amestecati pana ciocolata este complet topita.
Dati vasul cu ciocolata la rece, 3-4 ore.
Dupa acest timp, scoateti crema de la rece, o mixati 1 minut.
Adaugati restul de smantana pentru frisca rece, zaharul pudra, coaja rasa de lime si mixati pana crema devine spumoasa.
Crema cu frisca:
Topiti pe baie de aburi ciocolata cu lamaie, apoi o lasati sa se racoreasca.
Smantana pentru frisca rece, o mixati pe jumatate.
Adaugati crema de branza, ciocolata topita, coaja rasa de lime si mixati pana obtineti o crema spumoasa.
Spalati capsunile, le stergeti cu niste servetele.
Indepartati cozile si le taiati cubulete.
In tava in care ati copt blatul, puneti hartie de copt.
Asezati blatul, puneti crema de ciocolata, o nivelati.
Puneti bucatele de capsuni, din loc in loc.
Puneti crema cu frisca, o nivelati usor.
Acoperiti prajitura cu folie, o dati la rece pana a doua zi.
O portionati, presarati fulgi de migdale, decorati cu capsuni si serviti.
Pofta buna!