Ingrediente:
- 2 bucati piept de rata
- 1 ceapa mica
- 2 portocale mari
- 80 ml vin alb
- sare
- piper
- 1 lingurita boabe de piper de 4 culori
- 1 lingura miere
Mod de preparare:
Pieptul de rata il spalati bine, apoi il stergeti cu niste servetele.
Pielea o crestati, presarati sare si piper pe ambele parti.
Intr-o tigaie puneti bucatile de piept, cu pielea in jos, abia apoi dati foc.
Focul sa fie potrivit si il lasati 4-5 minute in prima faza, apoi cand il intoarceti cu pielea in sus, il mai lasati 2-3 minute.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, puneti bucatile de carne din tigaie, cu pielea in sus.
Le introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 11 minute. Daca doriti carnea mai in sange cred ca vreo 8 minute este suficient.
Cat timp sta pieptul la cuptor, pregatiti sosul.
In tigaia in care ati rumenit rata, eu am mai scurs putina grasime pentru ca mi s-a parut prea multa, puneti ceapa curata si taiata in sferturi.
O lasati 1-2 minute in tigaie, apoi o scoateti.
Stoarceti bine portocalele, sucul obtinut il turnati in tigaie.
Presarati sare, boabele de piper, lasati sa fiarba cam 3 minute la foc potrivit, apoi adaugati si vinul.
Cand sosul s-a ingrosat bine, puneti mierea, amestecati bine pana se dizolva si trageti sosul de pe foc.
Scoateti rata dupa cele 11 minute din cuptor, o puneti pe un tocator si o lasati 2-3 minute sa se odihneasca.
Feliati pieptul si il serviti cu sosul de portocale.
Ca si garnitura, am ales sa pregatesc niste cartofi trasi in unt cu ierburi aromatice.
Sa aveti pofta!