luni, 16 iunie 2025

Cheesecake cu capsuni si banane, fara coacere

 
In week-end am cumparat capsuni pentru gem si am zis ca ar fi grozav sa fac si ceva dulce cu ele, ca in curand nu vor mai fi in piata. Nu eram inca convinsa ce sa pregatesc, dar un pachet de biscuiti fara zahar si doua banane super coapte m-au indreptat spre acest cheesecake. O minunatie, cremos, delicios, aromat si se stie ca in deserturi, bananele si capsunile sunt bune prietene. Ne-a placut enorm, a mers minunat cate o felie pe zi de la rece, in plus a fost pregatit si cu indulcitor natural, deci nu ne-am simtit "vinovati" ca mancam zahar! 

Ingrediente:

Pentru baza de 20 cm:

  • 200 gr biscuiti digestivi fara zahar
  • 80 gr unt
  • 1 lingurita vanilie
Pentru crema de capsuni cu banane:
  • 400 gr crema de branza
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri si jumatate indulcitor pudra 1:2 (sau 5 linguri zahar pudra)
  • 2 banane bine coapte
  • 150 gr capsuni
  • 4 gr gelatina
  • vanilie
Pentru jeleul de capsuni:
  • 400 gr capsuni
  • 50 ml apa
  • 2 linguri indulcitor pulbere 1:2 (sau 4 linguri zahar)
  • 3 foi gelatina (5 gr per total)
Mod de preparare:
Baza:
Biscuitii ii macinati in robot.
Untul il topiti la microunde sau pe baie de aburi.
Amestecati intr-un bol biscuitii cu unt si vanilie.
Pe un platou asezati un inel detasabil de 20 cm si folie acetat pe interior.
Rasturnati baza de biscuiti in interiorul inelului, nivelati cu fundul unui pahar.
Dati la rece, cat pregatiti crema.
Crema de capsuni cu banane:
Gelatina o puneti la hidratat cu 5 linguri de apa rece.
Intr-un bol mixati crema de branza, cu smantana pentru frisca rece si indulcitorul pudra, pana crema devine usor spumoasa.
Decojiti bananele si le pisati bine cu un furculita, pana obtineti un piure.
Adaugati bananele pisate peste crema si vanilia.
Capsunile spalate si curatate de codite, le taiati cubulete mici.
Le adaugati si pe acestea in crema, invartiti cu o paleta.
Gelatina o topiti cateva secunde la microunde, iar la final o incorporati bine in crema.
Scoateti platoul cu baza de la frigider, rasturnati crema si o nivelati.
Acoperiti cheesecake-ul si il dati la rece 5-6 ore sau peste noapte.
Jeleul de capsuni:
Capsunile spalate si curatate de codite, le taiati felii pe lung.
Le puneti intr-o cratita mica cu apa si le transferati pe foc.
Le fierbieti 4-5 minute, apoi adaugati indulcitorul si le mai fierbieti 2 minute. Daca folositi zahar, il puteti pune de la inceput.
Dati deoparte de pe foc, lasati sa se racoreasca, cat sa devina cald.
Foile de gelatina le hidratati in apa rece, apoi le scurgeti si le adaugati in jeleul cald.
Amestecati pana este topita gelatina, il rasturnati peste cheesecake.
Il lasati la temperatura camerei cam 30 de minute, apoi il dati la rece pana se incheaga jeleul.
Portionati si serviti!
Pofta buna!