duminică, 12 februarie 2012

Foi fragede cu mere

Ingrediente:
Foi:
  • 2 oua + 1 ou pentru uns
  • 9 linguri zahar
  • 9 linguri lapte
  • 9 linguri ulei
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare
  • 650 gr faina
  • coaja rasa de portocala
  • 3 linguri gris
Umplutura:
  • 1,5 kg mere
  • scortisoara
  • 1 lingura unt
  • 4-5 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Foile:
Mixam cele doua oua cu zaharul pana se topeste.
Adaugam uleiul, apoi laptele.
Bicarbonatul il stingem cu putina zeama de lamaie si il punem in compozitie, apoi praful de sare si coaja rasa de portocala.
La urma punem faina treptat si framantam bine.
Dam aluatul deoparte cat pregatim umplutura:
Umplutura:
Curatam merele de coaja si le dam prin razatoarea cu ochiuri mari, le stoarcem intre maini de suc.
Intr-o cratita punem untul la topit.
Adaugam merele, zaharul, un praf de scortisoara si zaharul vanilat.
Le lasam pe foc pana se inmoaie putin.
Cand sunt gata le dam deoparte si le lasam sa se raceasca.
Asamblare:
Taiem aluatul in doua.
Presaram pe masa de lucru putina faina si intindem prima foaie.
Luam o tava, o ungem cu margarina, punem hartie de copt.
Asezam prima foaie si o presaram cu gris.

Intepam putin foaia cu o furculita, deasupra punem umplutura si o intindem uniform, apoi presaram iar gris.

Intindem  a 2 a foaie si o punem peste mere.
O intepam cu furculita, batem oul spuma si ungem prajitura.

Dam tava in cuptorul incins pana aluatul prinde o culoare aurie, circa 1 ora.
Cand este gata o scoatem, o lasam sa se raceasca si presaram zahar pudra.



Cornulete cu nuca de post

Ingrediente:
Aluat:
  • 1 cana si jumatate bors
  • 3/4 cana ulei
  • 2 linguri zahar
  • 1 praf de copt
  • coaja de lamaie
  • 1 esenta vanilie
  • 900-950 gr faina 
Umplutura:
  • 1 castron nuca macinata
  • 1 lingura cacao mai inchisa la culoare
  • 5-6 linguri zahar
  • 1 esenta rom
  • putin lapte de soia pentru a inmuia nuca
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Pregatim mai intai de toate aluatul:
Punem intr-un bol borsul, uleiul si zaharul.
Le amestecam bine cu un tel pana ce zaharul se topeste.
Adaugam esenta si coaja de lamaie.
Praful de copt il amestecam cu faina, apoi o incorporam treptat peste restul ingredientelor in bol.
Framantam bine pana obtinem consistenta aluatului dorita.
Il lasam cam 20 de minute la odihnit, la loc rece.
Umplutura:
Nuca macinata o amestecam cu zaharul, cacaoa, esenta de rom.
La urma stropim cate putin lapte de soia, cat sa se inmoaie putin compozitia de nuca.

Pe masa de lucru presaram putina faina alba.
Rupem bucatele mici de aluat pe care le intindem cu sucitorul.
Le taiem patratele mici, punem pe fiecare bucata cate putina umplutura si le rulam.

Luam o tava, o ungem cu margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Asezam cornulete in tava.

Le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita.
Le lasam acolo pana devin aurii.
Cand sunt gata le scoatem, le lasam sa se racoreasca apoi le tavalim prin zahar pudra.

Ciorba de legume cu ghebe

Ingrediente:
  • 7-8 cartofi mari
  • 200 gr fasole verde
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • jumatate ardei rosu
  • 2 rosii
  • 1 pastarnac
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • 2-3 linguri ulei
  • 1 lingura pasta gogosari
  • 1 castronel ghebe fierte
  • 1 cana si jumatate-2 cani bors
Mod de preparare:
Intai de toate pregatim toate legumele.
Cartofii ii curatam, ii spalam si ii taiem cuburi mai mari.
Ceapa o curatam, o spalam si o tocam marunt. Morcovul il curatam, il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Ardeiul rosu il taiem patratele, rosiile le decojim si le tocam.
Pastarnacul il curatam si il taiem bucatele mici.
Fasolea verde o spalam bine.
Intr-o oala punem 2-3 linguri ulei.
Adaugam ceapa, morcovul si rosiile, le tragem 1 minut in ulei, nu mai mult sa nu le prajiti ci doar pentru a le inabusi putin, apoi puneti apa cat doriti, in functie de cata ciorba doriti sa faceti, cam 6 litri pentru cantitatea asta de legume ar fi suficienta.
Lasam sa inceapa sa fiarba apoi adaugam cartofii, fasolea verde, ardeiul rosu, pastarnacul .
Lasam pe foc cam 10 minute, acoperim cu un capac.
Dupa acest timp adaugam ghebele, pasta de gogosari.
Condimentam cu sare si piper dupa gust.
Mai lasam pe foc pana ce legumele sunt fierte destul de bine.
La urma adaugam borsul si ii mai dam 3-4 clocote.
Tocam niste patrunjel verde si presaram deasupra.
Pofta buna!!!

Chec cu nuca de cocos si visine

Ingrediente:
  • 2 cani apa minerala
  • 200 gr zahar
  • 125 gr nuca de cocos
  • 2 linguri cacao
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta vanilie
  • 200-250 gr faina
  • 1 mana visine fara samburi
Mod de preparare:
Amestecam mai intai faina cu nuca de cocos si zaharul.
Adaugam praful de copt si esenta de vanilie.
Incepem sa turnam apa minerala treptat si mixam continuu pana ce zaharul se topeste.
Se unge o tava cu margarina.
Se toarna cam 3 sferturi din compozitie in tava.
Restul de compozitie se amesteca cu cacao si o punem peste compozitia alba.
Se modeleaza putin cu coada unei furculite.
Deasupra asezam visinele.

Dam tava in cuptorul incins si il lasam acolo pana se coace.
Cand este gata,il scoatem, il lasam la racorit si servim....
Un desert de post minunat!!!!

Pizza de post

Ingrediente:
Blat:
  • 200 ml apa minerala
  • 20 gr drojdie
  • un praf de sare
  • 1 lingura ulei
  • faina cat cuprinde
Umplutura:
  • 1 carnacior de post
  • 3-4 ciuperci intregi conservate
  • 1 pumn de ghebe fierte
  • 7-8 masline
  • 4-5 felii ardei rosu
  • 1 rosie
  • 1 canita suc de tomate
  • piper
  • patrunjel uscat
Mod de preparare:
Mai intai pregatim blatul:
Intr-un bol punem apa minerala putin calduta, praful de sare si uleiul.
Drojdia o frecam cu putin zahar si o adaugam in bol.
La urma adaugam faina treptat, pana obtinem un aluat usor de modelat si nelipicos.
Il lasam la odihnit 25-30 de minute.
Umplutura:
Carnaciorul il taiem rondele.
Ciupercile le spalam bine si le taiem felii.
Ghebele le tocam, dar nu prea marunt.
Maslinele le facem feliute.
Rosia o spalam si o taiem felii pe rotund.
Asamblam pizza:
Luam cam jumatate din aluat, il intindem putin si ii dam forma rotunda.
Il intepam din loc in loc si asezam blatul intr-o tava rotunda, unsa cu putin ulei.
Sucul de rosii il amestecam cu putin patrunjel verde uscat si piper.
Cu acest sos ungem blatul.
Apoi asezam ingredientele: carnaciorii, ciupercile, ghebele, feliile de ardei rosu, maslinele si deasupra rosiile.




Dam tava in cuptorul incins si o lasam acolo pana e copt blatul.
Pofta buna!!

Pui picant pe pat de paste

Ingrediente:
  • jumatate piept de pui fara os si piele
  • 1 ceapa
  • 1 cub unt + 1 lingurita pentru paste
  • 3 rosii  intregi in suc propriu
  • 1 canita mica suc de rosii
  • sare
  • piper
  • 1 bucatica mica chili
  • 150 gr paste
  • patrunjel  verde
Mod de preparare:
Pieptul de pui il spalam bine ,il tamponam cu niste servetele de bucatarie si il taiem bucati,pe lung ,mai groase.
Ceapa o curatam,o spalam si o tocam marunt.
Rosiile le scoatem din conserva si le taiem cubulete.
Intr-o tigaie punem un cub de unt la topit .
Adaugam ceapa si rosiile taiate si le lasam cam 2-3 minute pe foc , apoi punem o cana cu apa si dam drumul si la pui.
Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc potrivit.
Dupa circa 10 minute punem si sucul de rosii dar si chili tocat marunt(voi puteti pune cat de mult doriti,eu mi-am pus putin ca l-am facut foarte putin picant).
Condimentam cu sare dupa gust  si un strop de piper.
Mai lasam putin pe foc pana puiul este bine facut ,iar in acest timp fierbem si pastele.
Intr-o oala punem niste apa si putina sare pe foc.
Cand fierbe dam drumul la paste si le fierbem intre 10 si 15 minute.
Cand sunt gata le scurgem de apa si punem peste ele o lingurita de unt si le amestecam bine  pana ce,acesta din urma se topeste.
Cu cele doua feluri pregatite incepem servirea.
Punem pe o farfurie pastele,iar deasupra puiul pican si cu sos ,apoi presaram si niste patrunjel verde.
Pofta buna!