sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Somon cu piure de mazare, morcovi si sos de mustar

Astazi vin cu o propunere mai noua, cel putin pentru mine este ceva mai nou. Nu am incercat niciodata sa fac piureuri de alte legume in afara de cartofi, insa de aceasta data am vrut un preparat putin mai elegant daca pot sa zic asa. Cum cei de la SunFood Fructe si Legume implinesc 7 ani, Edith ne invita la un concurs aniversar tare frumos in cadrul caruia trebuie sa realizam un preparat festiv si am zis sa incerc si eu sa fac un preparat mai aparte. Nu stiu cat de festiv este acest preparat in viziunea voastra, insa mie mi s-a parut destul de potrivit, sanatos, ca doar cei de la SunFood ne ofera conserve 100% naturale si le place sa manance sanatos.

Ingrediente:
  • 2 bucati somon
  • 2 linguri ulei de masline
  • piper alb
  • sare
  • 1 catel de usturoi
  • 1 varf de lingurita boia de ardei dulce
Pentru piureul de mazare:
  • 250 gr mazare la cutie
  • 1 ceapa mica
  • sare
  • 1-2 linguri unt 
Pentru piureul de morcovi:
  • 2 morcovi potriviti
  • sare
  • piper
  • 1-2 linguri unt
Pentru sosul de mustar:
  • 1 lingura de mustar
  • 2 linguri ulei de masline
  • 4-5 linguri zeama de lamaie
  • 1 crenguta marar verde
  • 1 varf de lingurita sare
  • 8 boabe de piper
Mod de preparare:
Spalam bucatile de somon si le tamponam cu un servet de bucatarie.
Uleiul de masline il amestecam cu sare, piper alb, boiaua de ardei, catelul de usturoi curatat si taiat feliute.
Punem bucatile de somon peste acest amestec, le tavalim pe ambele parti, il acoperim si il dam la frigider macar pentru 1 ora ( eu l-am lasat o noapte la frigider).
Piureul de mazare:
Trecem mazarea pe sub un jet de apa, apoi o punem intr-o cratita cu apa si ceapa curatata si taiata bucati.
Le asezam pe foc si lasam sa fiarba pana ceapa este patrunsa deoarece mazarea era fiarta, doar putin mai trebuia.
Cand este patrunsa ceapa, scurgem de apa, punem sare dupa gust, untul si cu o presa de piure pasam pana obtinem o consistenta cremoasa.
Piureul de morcovi:
Curatam morcovii, ii spalam si ii taiem rondele.
Ii punem la fiert cu putin piper si cand sunt bine fierti ii scurgem de apa.
Condimentam cu sare dupa gust, adaugam untul si il pasam bine sa devina cremos.


Sosul de mustar:
Spalam mararul si il tocam marunt.
Punem toate ingredientele intr-un bol mic, in afara de zeama de lamaie si amestecam pana la omogenizare.
Turnam treptat zeama de lamaie pana subtiem putin sosul si este pe gustul nostru.

Ungem o tigaie grill cu putin ulei, il punem la incins, rumenim bucatile de peste pe ambele parti la foc potrivit si il scoatem pe o farfurie.

Asezam pe un platou piure de mazare, apoi piure de morcovi, alaturi o felie de somon, iar peste peste putin sos de mustar.
Sa aveti pofta!