Ingrediente:
Pentru aluat:
- 120 gr unt rece
- 1 ou
- 2 linguri cacao
- 3 linguri amaretto (sau apa rece)
- 1 lingura cu varf indulcitor pudra cu vanilie (sau 1 lingura plina zahar pudra)
- 200 gr faina
Pentru umplutura de cirese:
- 400 gr cirese
- 2 linguri indulcitor pulbere (sau 2 linguri zahar)
- 1 lingura amidon
Pentru crema de ciocolata:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 100 gr ciocolata neagra cu indulcitor 84% cacao
- 2 linguri pline indulcitor pudra cu vanilie (sau 2 linguri zahar pudra)
In plus:
- 50 ml smantana pentru frisca + 1 lingurita indulcitor pudra
- cirese
- menta verde
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol puneti untul rece taiat cuburi, oul si un praf de sare.
Amestecati putin, adaugati cacaoa, indulcitorul pudra si faina treptat.
La final incorporati amaretto.
O sa obtineti un aluat omogen.
Il intindeti intr-o foaie dreptunghiulara, il asezati in forma si il apasati bine cu degetele.
Indepartati surplusul, il intepati cu furculita si il dati la rece 30 de minute.
Dupa acest timp, scoateti tava cu aluat, puneti hartie de copt peste si vreo 600-700 gr de orez, pe care il intindeti uniform.
Bagati tava in cuptorul incins, la 180 de grade, 20 de minute.
Scoateti hartia cu orez, mai lasati 5 minute.
Cand este gata, o scoateti din cuptor, o lasati sa se raceasca.
Umplutura de cirese:
Ciresele spalate le curatati de codite si le scoateti samburii.
Le puneti intr-o cratita cu indulcitorul, le transferati pe foc.
Le lasati sa fiarba 3-4 minute, apoi adaugati amidonul dizolvat cu 2-3 linguri de apa rece.
Amestecati pana se ingroasa.
Dati deoparte, il lasati 5 minute sa se racoreasca, il puneti in crusta de aluat si nivelati.
Crema de ciocolata:
Rupeti ciocolata bucatele intr-un bol de inox, o topiti pe baie de aburi sau la microunde.
O dati deoparte, o lasati 5 minute la racorit.
Smantana pentru frisca rece, o mixati cu indulcitorul pudra, pana devine spuma, apoi adaugati ciocolata topita si amestecati usor cu o paleta. O sa vi se pare poate moale, dar se va intari la frigider.
Puneti crema peste cirese, o nivelati.
Dati tarta la rece 3-4 ore, de preferat acoperita.
Mixati 50 ml smantana pentru frisca cu o lingurita de indulcitor pudra.
O puneti in pos.
Scoateti tarta de la rece si din tava.
Faceti cateva moate din frisca, o decorati cu cirese si menta.
Pofta buna!