Ingrediente:
Pentru aluat:
- 550 gr faina
- 10 gr drojdie uscat
- 75 gr zahar
- 250 ml lapte
- 100 gr unt
- 2 lingurite vanilie
- coaja rasa de lamaie
- un praf de sare
Pentru uns foile:
- 50 gr unt
- 1 lingura zahar pudra
- 1 lingurita esenta de vanilie
Pentru uns covrigii:
- 1 galbnenus
- 2-3 linguri lapte
Pentru sirop:
- 3 linguri miere
- 100 ml apa
Mod de preparare:
Topim untul si il lasam sa se racoreaca, iar laptele il punem pe foc, cat sa fie caldut.
Intr-un castronel punem drojdia, 4-5 linguri de lapte si o lingura de faina. Le amestecam, lasam drojdia sa creasca 5-10 minute.
Intr-un bol cernem faina.
Presaram sarea, vanilia, zaharul, coaja rasa de lamaie si le amestecam.
Adaugam drojdia crescuta, laptele si incepem framantarea.
Incorporam si untul topit, bine de tot. Aluatul trebuie sa fie unul elastic si nelipicios.
Il acoperim cu un prosop, il lasam la dospit o ora, o ora si ceva.
Cele 50 de gr de unt, le amestecam cu zaharul pudra si vanilia.
Presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul dospit, pe care il impartim in doua.
Luam prima bucata de aluat, intindem o foaie dreptunghiulara, potrivit de subtire.
Punem jumatate din cantitatea de unt, o intindem pe intreaga suprafata.
Impaturim foaia pe jumatate, taiem fasii cam de 2 cm (eu le-am taiat putin mai mari).
Fiecare fasie, o taiem in doua la randul sau pe lungime, dar lasam un capat netaiat.
Impletim cele doua fasii, apoi ii dam forma de covrig. Puteti sa il faceti in ce forma doriti.
Procedam tot asa si cu celelalte fasii.
Cum am procedat cu prima jumatate de aluat, la fel facem si cu a doua.
Covrigii obtinuti ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Batem galbenusul cu lapte si cu acest amestec ungem covrigii.
Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pana covrigii se rumenesc.
Cat timp stau la cuptor, punem apa intr-un ibric cu mierea, le transferam pe foc si amestecam pana mierea se topeste, apoi dam siropul deoparte.
Cand sunt gata covrigii, ii scoatem din cuptor si ii ungem bine cu sirop.
Ii servim calzi.
Daca nu ii serviti imediat, dupa ce ii insiropati, ii acoperiti cu un prosop gros, pentru a se pastra fragezi.
Pofta buna!
Sursa de inspiratie