Ingrediente:
- 5 kg caise
- 1,5 kg zahar
- 1 lamaie
Mod de preparare:
Caisele, le punem sub jetul de apa rece, le spalam, dar nu in exces.
Le asezam pe un prosop sa se scurga de apa, apoi le scoatem samburii si le rupem in jumatati.
Intr-o oala de tuci punem un rand caise, putin zahar, iar caise, iar zahar si tot asa pana le terminam.
Punem oala pe foc, focul il dam ceva mai mare.
Cand incepe sa fiarba, reglam focul potrivit, amestecam din cind in cand.
Cand se mai ingroasa, dam focul la mic, pentru ca stropeste foarte tare.
Dupa vreo jumatate de ora de fiert, adaugam zeama de lamaie.
Cand vedem ca incepe sa se ingroase, luam pe o farfurioara putin gem, lasam sa se raceasca (il dam la frigider sa se raceasca repede) si daca are consistenta dorita, atunci tragem oala de pe foc.
In borcanele curate, punem gemul fierbinte, inchidem capacele.
Le invelim intr-o patura si le lasam asa pana a doua zi, cand le etichetam si le punem la rece.
Din aceasta cantitate mi-au iesit 13 borcane, de 370 de ml si de 300 ml.