Ingrediente:
Aluat:
- 650 gr faina
- 1 cana lapte
- 100 gr unt
- 2 linguri untura
- 2 oua
- 4 linguri zahar
- 30 gr drojdie
- 1 praf de sare
- 2 linguri coaja rasa de portocala
- 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
- 1 castron plin cu nuca macinata
- 4-5 linguri zahar
- 1 lingura cu varf cacao
- lapte
- 1 esenta rom
- 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
- 1 lingura coaja rasa de portocala
- cativa miezi de nuca intregi
- 1 ou pentru uns
- zahar pudra
- 1 lingura miere
Aluatul:
Punem laptele cu untul cubulete pe foc, pana acesta din urma se topeste.ATENTIE: laptele sa nu il lasati sa se infierbante, cand e untul topit, tragem acest amestec de pe foc.
Ouale le batem spuma cu zaharul.
Drojdia o frecam cu o lingurita zahar pana se dizolva.
Punem faina intr-un lighean.
Adaugam ouale batute si drojdia dizolvata.
Nu uitam de praful de sare, untura, coaja rasa de portocala si zaharul pudra cu pastai de vanilie.
Amestecam bine, apoi incepem sa framantam cu amestecul de lapte-unt.
In momentul in care aluatul devine ca o plastelina si nelipicios nu mai punem lapte.
Mai framantam aluatul, taiem cu un cutit si daca observam ca s-au format niste besicute inseamna ca incetam cu framantatul.
Acoperim cu un prosop curat si il lasam sa creasca la loc cald.
Umplutura:
Intr-un bol punem nuca, zaharul, cacaoa, esenta de rom, zaharul pudra cu pastai de vanilie, coaja rasa de portocala, iar la final picuram cate putin lapte pana obtinem consistenta dorita la umplutura.
Trebuie sa nu fie prea moale, dar nici prea tare sa nu o putem intinde.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul incepem sa preparam cozonacii.
Incingem cuptorul cam la 180 de grade.
Impartim aluatul in doua.
Intindem fiecare bucata in foaie subtire si punem cate jumatate din umplutura.
O intindem uniform cu o spatula si rupem cateva bucatele de miez de nuca peste umplutura.
Rulam fiecare cozonac si ii asezam in tava de chec, care o ungem mai intai cu margarina si punem hartie de copt.
Deasupra fiecarui cozonac infingem cateva bucatele de miez de nuca.
Ii lasam sa mai creasca in tava vreo 15-20 minute, apoi batem oul si cu un pensonas ii ungem.
Introducem tavile in cuptorul incins si ii lasam pana sunt rumeni si copti, cam 50-60 minute maxim.
Cand ii scoatem, pregatim un amestec din miere si cativa stropi de apa si ii ungem.
II acoperim cu un prosop atunci calzi, iar cand s-au racit ii pudram cu zahar.
Sa aveti pofta!
Am venit dupa miros... Tare bun cozonacul!!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Simona...
ȘtergerePfff Rocsy....daca aduc lapte proaspat,primesc si eu o felie? :)
RăspundețiȘtergereAm eu si lapte Loredana.Ia si serveste...
ȘtergereAm venit si eu sa iau repede doua bucati pentru dimineata! Pup si noapte buna
RăspundețiȘtergereFoarte bine Timea.Pup si o duminica frumoasa!
ȘtergereSper ca fetele nu au papat tot si mai ai o feliuta :) Mi-e o poftaaa!!
RăspundețiȘtergereFlori am pastrat si pentru tine.Duminica placuta...
ȘtergereGROZAV!:)
RăspundețiȘtergereMultumesc!
ȘtergereFoarte gustos si frumos!Pup!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult.Pup!
ȘtergereMmmmmmmmm, numai vazand-ul mi-a lasat gura apa.....Abia astept sa-l gust......
RăspundețiȘtergereMultumesc mult!
ȘtergereAm venit si eu la o feliuta! Arata super bine!!
RăspundețiȘtergerePup!
Dana te rog serveste...
ȘtergereArata tare bine, vin si eu la o felie! Pup
RăspundețiȘtergereTe astept cu drag Paula.Pup!
ȘtergereAdor cozonacul si neaparat trebuie sa fie cu nuca asa cum este al tau.Daca eram mai aproape de tine cu siguranta iti faceam o vizita.
RăspundețiȘtergereSeara minunata!
Si eu tot cu nuca il prefer, asa cu mai multa nuca ;)..Seara frumoasa si pupici!
Ștergere