Nucile umplute le ador inca din copilarie, sunt prajiturile preferate in perioada sarbatorilor de iarna. Nu le-am mai facut de mult timp si am zis ca este cazul sa ne mai "infruptam" putin din ele. Insa sa va spun ceva: cand o sa faceti o sa vedeti ca tot stati pe langa bol si mancati, cel putin mie asa mi se intampla mereu 😄😄😄...
Aluat:
Aluatul:
Mixam ouale cu zaharul, apoi adaugam untura si uleiul.
Punem otetul, amoniacul stins cu zeama de lamaie, esenta si coaja rasa de lamaie.
Omogenizam bine, iar la urma punem faina, treptat, pana iese un aluat usor de modelat si nelipicos. Framantam cu mana aluatul.
Rupem bucatele din aluat si formam bilute.
Forma de nuci o ungem bine cu ulei, o asezam pe aragaz si o incingem.
Punem bilute de aluat in forma, presam putin si le lasam cateva secunde pana la 1 minut pe foc, pana sunt coapte. Focul sa fie spre mic.
Procedam astfel pana terminam aluatul.
Le lasam apoi sa se raceasca, dupa care le curatam marginile (acolo unde este nevoie).
Umplutura:
Punem 400 ml de lapte la fiert.
Restul de 200 ml il amestecam cu zaharul si faina bine de tot, sa nu aiba cocoloase.
Cand laptele incepe sa fiarba, adaugam amestecul cu faina.
Punem pe foc si invartim continuu pana se ingroasa ca o budinca.
Tragem crema de pe foc, adaugam cacaoa, o incorporam bine, apoi o lasam sa se racesca.
Cand este rece, incorporam untul moale.
Amestecam bine cu o paleta, punem esenta de rom.
La urma incorporam si nuca macinata.
Daca doriti puteti sa mai adaugati din marginile pe care le curati de la nuci, dar macinate. Eu am avut consistenta dorita la crema si nu a mai fost nevoie.
Umplem nucile cu crema, unim cate doua jumatati apoi le dam prin zahar pudra.
Sa aveti pofta!
- 300 gr untura
- 5 linguri otet
- 3 oua
- 6 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 900-950 gr faina (eu am folosit de tara)
- 2 lingurite esenta de vanilie
- coaja rasa de lamaie
- 1 pliculet amoniac (7gr)
- 3 linguri zeama de lamaie
- 600 ml lapte
- 5 linguri faina
- 6 linguri zahar
- 2 linguri cacao
- 2 lingurite esenta de rom
- 100 gr unt
- 200 gr nuca macinata
- zahar pudra
Aluatul:
Mixam ouale cu zaharul, apoi adaugam untura si uleiul.
Punem otetul, amoniacul stins cu zeama de lamaie, esenta si coaja rasa de lamaie.
Omogenizam bine, iar la urma punem faina, treptat, pana iese un aluat usor de modelat si nelipicos. Framantam cu mana aluatul.
Rupem bucatele din aluat si formam bilute.
Forma de nuci o ungem bine cu ulei, o asezam pe aragaz si o incingem.
Punem bilute de aluat in forma, presam putin si le lasam cateva secunde pana la 1 minut pe foc, pana sunt coapte. Focul sa fie spre mic.
Procedam astfel pana terminam aluatul.
Le lasam apoi sa se raceasca, dupa care le curatam marginile (acolo unde este nevoie).
Umplutura:
Punem 400 ml de lapte la fiert.
Restul de 200 ml il amestecam cu zaharul si faina bine de tot, sa nu aiba cocoloase.
Cand laptele incepe sa fiarba, adaugam amestecul cu faina.
Punem pe foc si invartim continuu pana se ingroasa ca o budinca.
Tragem crema de pe foc, adaugam cacaoa, o incorporam bine, apoi o lasam sa se racesca.
Cand este rece, incorporam untul moale.
Amestecam bine cu o paleta, punem esenta de rom.
La urma incorporam si nuca macinata.
Daca doriti puteti sa mai adaugati din marginile pe care le curati de la nuci, dar macinate. Eu am avut consistenta dorita la crema si nu a mai fost nevoie.
Umplem nucile cu crema, unim cate doua jumatati apoi le dam prin zahar pudra.
Sa aveti pofta!
sunt tare bune dar migaloase de facut, felicitari pentru rabdare!
RăspundețiȘtergereCam asa este...Dar din cand in gand merita sa le faci ca sunt prea delicioase!
Ștergere