luni, 14 decembrie 2020

Jumari de porc

 
Anul acesta am cumparat de la cineva de la tara niste carne de porc. Au venit ai mei cu o bucata destul de mare de slanina, care avea si putina carne si ma gandeam cum sa o pregatesc. Sotul cica, hai nu faci niste jumari? Recunosc, nu am facut niciodata, pentru ca eu nu sunt fana "porcarii", dar imi aduc aminte de cand pregatea mama la tara, cand eram doar niste copii. Atunci se facea in cantitati mari, intr-un tuci imens, afara la foc si se folosea doar slanina fara pic de carne. Le-am pus eu la foc mic, iar dupa o ora, am zis ca nu imi iese nimic, ca parca nu scadeau, nu se rumeneau, cand deodata surpriza, au inceput sa arate ca niste jumari. Au iesit grozave, cel putin asa zice sotul, ca el a fost cel care le-a degustat! Crocante, gustoase, presarate cu putina sare, niste ceapa rosie sau muraturi, numai bune de pus pe masa de sarbatori! 

Ingrediente:

  • 2,2 kg slanina de porc cu putina carne (eu am folosit de pe burta)
  • 200 ml apa
  • sare
Mod de preparare:
Luati bucata de slanina si indepartati usor soricul. Daca va place cu tot cu soric, atunci o lasati asa.
Taiati cuburi potrivite si cat de cat egale, ca sa se pregateasca in acelasi timp.
Intr-un tuci puneti apa si bucatile de slanina.
Transferati tuciul pe foc, focul sa fie potrivit.
Amestecati din cand in cand.
O sa va intrebati de ce se pune apa?
Pentru ca, pana incepe sa isi lase grasime slanina, este nevoie de ceva lichid, pentru a nu se rumeni de la inceput.
Daca se rumenesc de la inceput, risca sa se arda si nu sunt chiar grozave.
Oricum, apa se va evapora si va ramane doar grasimea, fiti siguri de asta.
Dupa circa o ora, cand incepe sa se formeze grasime, dati focul la mic.
Jumarile vor incepe sa se rumeneasca usor si sa fiarba in grasimea lasata de ele.
Amestecati din cand in cand.
Scoateti una si o lasati sa se raceasca, sa vedeti daca sunt facute.
Nu trebuie sa fie prea moi, pentru ca vor fi prea grase.
Dar daca sunt crocante, inseamna ca sunt gata.
Dureaza cam o ora si jumatate, doua ore pana sunt facute.
Le scoateti cu o paleta si le puneti intr-o sita, ca sa se scurga de grasime.
Le presarati cu sare si serviti. Sunt mai bune reci!
Grasimea lasata, untura, cand este calda, o strecurati printr-o sita, pe care puneti si niste tifon, direct in borcane.
O lasati sa se intareasca, apoi o dati la rece.
Pofta buna!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu