Ingrediente:
Pentru blat (22 cm):
- 6 oua (sau 7 daca sunt mai mici)
- 7 linguri indulcitor pulbere (sau 7 linguri zahar)
- 150 gr iaurt
- 50 ml ulei
- 50 ml lapte
- 3 linguri cacao
- 6 linguri faina
- 1 pliculet praf de copt
- coaja rasa de portocala
Pentru crema cu ciocolata alba:
- 400 ml lapte
- 4 linguri indulcitor pulbere (sau 4 linguri zahar)
- 4 linguri amidon
- 150 gr ciocolata alba cu indulcitor
- 500 gr mascarpone
- vanilie
Pentru jeleul de clementine:
- 500 gr clementine decojite
- 1 lingura plina indulcitor pulbere (sau 1 lingura plina zahar)
- 2 lingurite pline amidon
In plus:
- 150 gr caramel cu indulcitor
- 400 ml smantana pentru frisca
- 2 linguri indulcitor pudra (sau 2 linguri zahar pudra)
- 1 lingurita vanilie
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Mixati galbenusurile cu indulcitorul pana isi dubleaza volumul.
Amestcati iaurtul cu uleiul, vanilia si laptele, le adaugati pentru galbenusuri si mixati usor.
Cerneti faina cu cacaoa si praful de copt.
Albusurile le bateti spuma tare cu un praf de sare.
Peste compozitia cu galbenusuri, puneti jumatate din spuma de albusuri, jumatate din amestecul uscat si amestecati usor cu o paleta.
Puneti restul de albusuri, amestecul uscat si la fel, invartiti usor, pana sunt omogenizate.
Impartiti compozitia in 3 boluri, in mod egal.
Tapetati fundul unei tavi de 22 cm cu hartie de copt, iar peretii ii ungeti cu unt.
Turnati prima parte blat, o nivelati, coaceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 10 minute.
La fel procedati si cu celelalte foi, apoi le lasati sa se raceasca.
Jeleul de clementine:
Clementinele curatate, le taiati cubulete, scoateti samburii, daca au.
Le puneti intr-o cratita cu indulcitorul, le lasati sa clocoteasca la foc mic 4-5 minute.
Amestecati amidonul cu 2 linguri de apa rece, il puneti peste clementine, amestecati pana se ingroasa.
Il dati deoparte, il lasati sa se raceasca.
Crema cu ciocolata alba:
Intr-o cratita amestecati laptele cu amidonul, indulcitorul si le transferati pe foc.
Amestecati continuu cu un tel, pana crema se ingroasa ca o budinca.
Cand este gata, o luati de pe foc, adaugati ciocolata alba rupta bucatele, amestecati pana este complet incorporata.
Acoperiti crema, o lasati sa se raceasca.
Cand s-a racit, o mixati 1 minut, adaugati mascarponele rece, vanilia, mixati pana obtineti o crema spumoasa.
Daca vreti sa fie crema mai dulce, puteti adauga 1-2 linguri de indulcitor pudra (zahar pudra), dar mie mi s-a parut suficient de dulce, in plus, caramelul ii va da mai multa dulceata.
Asezati prima foaie de blat pe un platou, puneti folie acetat pe margine si un inel detasabil.
Opriti 2 linguri de crema de ciocolata, restul o impartiti in doua.
Luati din prima jumatate de crema o lingura, puneti pe foaie de blat si o nivelati.
Adaugati jumatate din jeleul de clementine, nivelati, veniti cu restul de crema de ciocolata alba, din prima jumatate.
Puneti cu lingurita caramel, din loc in loc.
Asezati a doua foaie de blat, o apasati usor.
Ungeti iar cu o lingura de crema de ciocolata alba, restul de jeleul, restul de crema de ciocolata alba si iar caramel din loc in loc.
Puneti ultima foaie de blat, apasati usor, ungeti cu cele doua linguri de crema de ciocolata oprita.
Acoperiti tortul, il dati la rece 3-4 ore.
Frisca rece o mixati cu indulcitorul pudra pana devina spumoasa.
Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul si folia acetat.
Imbracati tortul in frisca, apoi il ornati dupa plac.
Mie mi-a mai ramas putina frisca, am pus putin colorant verde si am facut cateva moate, cateva decoruri de sezon si a fost gata tortul.
Il mai dati la rece cam o ora, apoi il puteti portiona si servi.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu