vineri, 11 iunie 2021

Mancare de pui cu masline si rosii

 
Intr-o zi aveam o punga cu pulpe de pui prin frigider si nu stiam ce sa gatesc din ele. Eram intr-o pana totala de idei si parca nu imi doream nici o mancare din ce mai facusem! Deschid frigiderul sa iau laptele pentru cafea si hop zaresc un borcan cu masline. Atunci mi-a si venit ideea: pui cu masline. Imediat am parlit pulpele si am pregatit mancarea. Cand am inceput sa gust din ea sa vad daca mai are nevoie de ceva, tot mai luam inca o lingura si inca una! Am zis, asta este o mancare ce imi place enorm si asa a si fost! Dupa ce terminam tot din farfurie, luam un colt de paine si "stergeam" tot sosul! Ce nebunie, ce bunatate! Sa incercati si voi ca sa va convingeti!

Mod de preparare:

  • 8 pulpe superioare
  • 1 ceapa mare
  • 1 ardei rosu gras
  • 2 linguri sos de kapia de casa
  • 1 cutie rosii decojite intregi (sau 3-4 rosii mari cand este sezonul celor gustoase de gradina)
  • 150 gr masline negre fara samburi
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura amestec de legume uscate
  • 1 lingura amestec rosii uscate cu busuioc
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 crenguta busuioc verde
  • 2 foi de dafin
Mod de preparare:
Pulpele de pui le parliti la flacara aragazului, apoi le spalati si le stregeti cu niste servetele.
Ceapa curata o tocati marunt.
Ardeiul rosu il curatati de cotor si seminte, il taiati cubulete.
Rosiile decojite le pasati in blender.
Incingeti uleiul de masline intr-o cratita.
Puneti bucatile de pui, le rumeniti pe ambele parti la foc potrivit.
Adaugati ceapa si ardeiul, mai inabusiti 2 minute.
Presarati amestecul de legume uscate, rosiile uscate cu busuioc, sare, piper, foile de dafin dar si sosul de kapia.
Turnati 1 litru de apa calda.
Acoperiti cu un capac.
Lasati sa fiarba la foc potrivit 20-25 de minute. Amestecati din cand in cand.
Dupa acest timp, incorporati rosiile pasate, amestecati si fierbeti 4-5 minute.
Adaugati maslinele, mai fierbeti mancarea 3-4 minute.
La final puneti usturoiul curatat si tocat marunt.
Amestecati totul si luati cratita de pe foc.
Puneti o crenguta verde de busuioc, lasati acoperita mancarea pentru 10 minute.
Este gata pentru a fi servita!
Pofta buna! 





duminică, 6 iunie 2021

Tort cu iaurt si capsuni

 
Astazi va servesc cu un tort minunat cu capsuni! Ce poate fi mai bun in acest sezon? Este un tort simplu, cu o crema de iaurt, frisca si piure de capsuni! Este grozav, aromat, delicios, exact cum ne place tuturor! Trebuie sa il pregatiti si voi acum, cand sunt asa parfumate capsunile!

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 5 oua
  • 5 linguri indulcitor pulbere (sau 5 linguri zahar)
  • 2 linguri iaurt grecesc
  • 4 linguri ulei
  • 1 lingurita vanilie bourbon
  • 6-7 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
Pentru crema cu capsuni:
  • 400 gr capsuni
  • 1 lingura si jumatate indulcitor pudra 1:2 (sau 3 linguri zahar pudra)
  • 2 linguri pline amidon
  • 300 gr iaurt grecesc
  • 250 ml smantana pentru frisca + 2 linguri indulcitor pudra 1:2 (sau 4 linguri zahar pudra)
  • 4 foi de gelatina
  • capsuni pentru marginea tortului si decor
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Mixati albusurile cu un praf de sare pana devin spuma, adaugati indulcitorul si mixati pana bezeaua devine lucioasa.
Incorporati galbenurile, apoi iaurtul, uleiul si vanilia.
Cerneti faina cu praful de copt, le incorporati treptat, amestecand usor cu o paleta de silicon.
Tapetati cu hartie de copt o tava rotunda de 26 cm.
Impartiti compozitia de blat in doua boluri in mod egal.
Turnati prima parte de compozitie in tava, nivelati.
O introduceti in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 10 minute.
Le fel procedati cu a doua foaie.
Le lasati sa se raceasca.
Crema cu capsuni:
Spalati capsunile, le scurgeti bine.
Indepartati coditele, apoi le puneti in blender si le faceti piure.
Transferati piureul de capsuni intr-o cratita, adaugati indulcitorul pudra, puneti pe foc.
Lasati sa clocoteasca 1-2 minute, apoi adaugati amidonul dizolvat cu 3-4 linguri de apa rece.
Amestecati pana se ingroasa, apoi dati deoparte jeleul si il lasati sa se raceasca.
Smantana pentru frisca rece, o mixati cu inducitorul pudra, pana se spumeaza usor.
Adaugati iaurtul, mixati iarasi pana crema devine spumoasa, apoi incororati piureul de capsuni rece.
Foile de gelatina hidratate le topiti pe baie de aburi.
Gelatina topita o incorporati in crema de capsuni.
Daca va plac cremele bine inchegate si mai putin cremoase, atunci puneti 2 foi de gelatina in plus! 
Luati cateva capsuni mai inalte, le spalati, indepartati cozile si le taiati felii pe lungime.
Pe un platou asezati prima foaie de blat, apoi asezati in jurul sau o folie acetat si un inel detasabil.
Pe margine asezati felii de capsuni.
Puneti crema pana la nivelul de sus al capsunilor, o nivelati.
Asezati a doua foaie de blat, iar deasupra puneti restul de crema si o intindeti bine.
Dati tortul la rece peste noapte.
A doua zi indepartati inelul si foaia acetat, il decorati cu capsuni. Eu am pus si cativa carlionti de ciocolata cu capsuni.
Portionati si serviti!
Pofta buna!










luni, 31 mai 2021

Cartofi noi la cuptor cu bacon si parmezan

 
Sa vedem cui ii fac pofta cu acesti cartofi minunati! 😍😁😋 Astazi ne-am rasfatat cu niste cartofi noi aromati, cu putin bacon, parmezan si verdeata! Am pregatit o salata verde de primavara si am savurat totul! Merg de minune si ca garnitura langa o friptura, dar noi i-am preferat asa! Trebuie sa ii repet curand, ca nu m-am saturat de ei!

Ingrediente:

  • 1,5 kg cartofi noi (de preferat mai mici)
  • 1 lingura sos barbeque (sau 1 lingura plina ketchup, daca nu aveti acest sos)
  • 1 lingura amestec de rosii uscate cu usturoi si busuioc
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • rozmarin uscat
  • 2 linguri ulei de masline
  • 4 catei de usturoi
  • 150 gr bacon cubulete
  • 2 linguri parmezan ras
  • 4-5 fire marar verde sau patrunjel verde
Mod de preparare:
Puneti cartofii sub jetul de apa si ii curatati fie cu un burete de bucatarie, fie ii radeti cu un cutit.
Ii spalati, ii stergeti cu niste servetele.
Daca sunt mai mari, ii taiati jumatati, cei micuti ii lasati intregi.
Puneti hartie de copt intr-o tava, asezati cartofii.
Presarati sare, piper, rozmarin, boia dulce, amestecul cu rosii uscate si amestecati.
Adaugati uleiul de masline, sosul barbeque si usturoiul curatat si taiat in sferturi.
Invartiti bine cu o paleta, sa se amestece bine toate.
Deasupra puneti baconul cubulete.
Introduceti cartofii in cuptorul incins, la 190-200 de grade, pentru 40 de minute.
Dupa 25 de minute, setati functia grill. Daca nu aveti aceasta functie, atunci intoarceti cartofii.
Cand s-a terminat timpul la cartofi, gustati unul sa vedeti daca sunt patrunsi, desi vor fi sigur.
Ii scoateti din cuptor.
Mararul verde (sau parunjelul), il spalati, il stergeti si il tocati marunt.
Ii asezati pe un platou, presarati parmezan, apoi verdeata.
Pregatiti repede o salata verde sau scoateti niste muraturi si sunt gata pentru a fi savurati!
Pofta buna! 







joi, 27 mai 2021

Placinta cu ciuperci si branzeturi

 
O placinta super buna, dar si aspectoasa in acelasi timp! Am vazut-o mult circuland pe internet, dar Cleme m-a facut sa ma opresc la a ei! Puteti folosi carne in mijloc, dar eu am ales ciupercile. Iese grozav de gustoasa, puteti folosi branzeturile voastre preferate si o sa vedeti ca aceasta placinta o sa fie una din preferatele voastre!

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 400 gr faina
  • 200 ml lapte
  • 1 ou
  • 60 gr unt
  • 15 gr drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • sare
  • 2 linguri ulei
Pentru umplutura cu ciuperci:
  • 1 borcan mic ciuperci intregi
  • 3 cepe verzi
  • 4-5 crengute marar verde
  • sare
  • piper
  • 3 linguri boabe de porumb
  • 1 ou
  • 2 linguri ulei
Pentru umplutura cu branzeturi:
  • 125 gr mozarella
  • 100 gr cascaval
  • 2 linguri parmezan ras
  •  1 ou pentru uns
  • mac
Mod de preparare:
Aluatul:
Frecati drojdia cu o lingurita de zahar, adaugati 3 linguri lapte caldut, 1 lingura faina si amestecati. Lasati sa dospeasca 10 minute.
Topiti untul.
Faina o cerneti intr-un bol.
Adaugati oul, drojdia si amestecati, Presarati sare, turnati lapte si framantati.
Incorporati untul topit, iar la final uleiul.
Acoperiti aluatul, il lasati sa dospeasca 50-60 de minute.
Umplutura cu ciuperci:
Spalati ciupercile si le tocati.
Ceapa verde, o taiati rondele.
Intr-o tigaie puneti 2 linguri de ulei.
Adaugati ciupercile, ceapa si le sotati 3-4 minute, la foc mic.
Presarati sare, piper, adaugati si porumbul.
Trageti tigaia de pe foc, lasati sa se raceasca compozitia.
Adaugati oul si mararul verde, tocat marunt. Amestecati totul.
Umplutura cu branzeturi:
Cascavalul si mozzarella le dati pe razatoarea mare.
Le amestecati impreuna cu parmezanul ras.
Presarati faina pe masa de lucru, rasturnati aluatul si il rupeti in doua bucati egale.
Pe o de hartie de copt, asezati prima bucata de aluat, o intindeti pe rotund, cam de 26 cm diametrul.
Peste puneti amestecul de branza, lasati la margine cam 1 cm liber.
In centru, puneti umplutura de ciuperci, ca un musuroi.
Pe o alta hartie de copt, intindeti si a doua foaie.
O asezati cu grija deasupra, indeparati hartia.
In jurul umpluturii, asezati un bol, iar marginea ramasa, o taiati sub forma de petale.
Rasuciti cu grija fiecare petala (eu aici nu am prea avut talent 😀).
Indepartati bolul din mijloc.
Luati placinta cu tot cu hartie de copt si o asezati pe o tava.
Bateti oul spuma si cu un penson ungeti placinta.
In mijloc ii faceti o gaura mica si presarati mac.
O introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.
Cand este gata, o lasati sa se racoreasca putin, apoi este numai buna pentru a fi servita.
Pofta buna! 








duminică, 23 mai 2021

Tarta cu capsuni

 
Abia asteptam sa apara capsunile noastre dulci si aromate, ca sa pregatesc o minunata tarta! Cum incepe sezonul fructelor delicioase, tartele sunt la ordinea zilei, pentru ca sunt preferatele mele si le savurez pana la ultima firimitura. Daca imi dai tarte din astea si prajituri pufoase cu fructe, ma faci cea mai fericita! De cum am intrat in piata vineri, mirosea minunat a capsuni si mi-am dat seama ca este momentul perfect pentru o tarta! Puteti folosi fel si fel de fructe, o puteti servi usor calduta cu inghetata de vanilie sau rece cu frisca sau o crema de vanilie. Mie imi place simpla! Trebuie sa o incercati si voi!

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 170 gr unt
  • 2 linguri smantana de tara
  • 1 ou
  • 1 lingura indulcitor pudra 1:2 (sau 2 linguri zahar pudra)
  • 300 gr faina
  • un praf de sare
Pentru umplutura:
  • 850 gr capsuni
  • 2 linguri amidon
  • 2 linguri indulcitor pudra 1:2 (sau 4 linguri zahar pudra)
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • coaja rasa de la jumatate de lamaie (optional)
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol puneti untul rece taiat cuburi.
Adaugati oul, smantana, un praf de sare si indulcitorul.
Amestecati usor cu mana, apoi adaugati jumatate din cantitatea de faina cernuta.
Framantati putin, puneti si restul de faina.
Framantati pana obtineti un aluat omogen.
Rupeti cam un sfert din aluat, il inveliti in folie, il dati la rece.
Pe o hartie de copt, intindeti aluatul intr-o foaie rotunda subtire.
O asezati cu tot cu hartie intr-o tava de tarta, de 26 cm, apasati usor, acoperiti inclusiv peretii tavii.
Surplusul il indepartati cu un cutit, apoi intepati cu furculita din loc in loc.
Acoperiti cu folie tava cu aluat, o dati la rece o ora.
Umplutura:
Spalati capsunile si indepartati coditele.
Le puneti intr-o sita 20 de minute, ca sa se scurga.
Le taiati bucati nu foarte mici.
Peste ele puneti amidonul, indulcitorul, zeama de lamaie si coaja rasa de lamaie.
Amestecati usor cu o paleta de silicon, pana toate ingredientele sunt omogene.
Scoateti tava cu aluat, dar si aluat oprit din frigider.
Turnati umplutura peste aluat, o nivelati.
Din aluatul oprit, intindeti o foaie subtirica, taiati cateva fasii si formati un grilaj deasupra tartei.
O introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade pentru 40 de minute.
Ultimele 10 minute, reduceti temperatura la 160 de grade.
Cand este gata si frumos rumenita, o scoateti din cuptor.
O lasati sa se racoreasca, apoi o dati la frigider 2-3 ore.
O portionati si o savurati!
Pofta buna!









joi, 20 mai 2021

Prajitura cu capsuni, ciocolata, frisca si lime

 
De cate ori cumpar capsuni dulci si aromate, nu ma pot abtine sa nu pregatesc ceva dulce. Folosesc si fructe congelate, dar cele proaspete au o aroma aparte. Si m-am gandit sa fac o combinatie pe placul tuturor: unora le place ciocolata, altora frisca, altora citricele si capsunile, dar punandu-le la un loc, veti obtine o minunatie de prajitura. O puteti pregati pentru o zi de sarbatoare, pentru a-i rasfata pe cei dragi sau pentru o aniversare.

Ingrediente:

Pentru blat: (20/32 cm):

  • 130 gr albus de ou
  • 2 oua
  • 6 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • 140 gr iaurt
  • 8 linguri faina
  • 1 lingurita vanilie
  • 1 praf de copt
  • 2-3 linguri fulgi de migdale
Pentru crema de ciocolata:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 150 gr ciocolata neagra
  • 1 lingura zahar pudra
  • coaja rasa de la un lime
Pentru crema cu frisca:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 150 gr crema branza
  • 100 gr ciocolata cu lamaie
  • coaja rasa de la un lime
  • 200-250 gr capsuni
Mod de preparare:
Blatul:
Puneti albusurile intr-un bol, inclusiv pe cele de la ouale intregi.
Presarati un praf de sare, le mixati.
Cand devin spuma, adaugati zaharul, mixati pana obtineti o spuma lucioasa.
Adaugati galbenusurile, uleiul, iaurtul si vanilia.
Cerneti faina cu praful de copt, le incorporati si pe aceastea, cu o paleta, cu miscari lente.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 20/32 cm, turnati compozitia si o nivelati.
Presarati fulgi de migdale, bagati blatul in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 20 de minute.
Faceti testul cu scobitoare, scoateti blatul din cuptor si il lasati sa se raceasca.
Crema de ciocolata:
Puneti ciocolata rupta bucatele intr-un vas de inox cu 100 ml smantana pentru frisca.
Transferati pe baie de aburi, amestecati pana ciocolata este complet topita.
Dati vasul cu ciocolata la rece, 3-4 ore.
Dupa acest timp, scoateti crema de la rece, o mixati 1 minut.
Adaugati restul de smantana pentru frisca rece, zaharul pudra, coaja rasa de lime si mixati pana crema devine spumoasa.
Crema cu frisca:
Topiti pe baie de aburi ciocolata cu lamaie, apoi o lasati sa se racoreasca.
Smantana pentru frisca rece, o mixati pe jumatate.
Adaugati crema de branza, ciocolata topita, coaja rasa de lime si mixati pana obtineti o crema spumoasa.
Spalati capsunile, le stergeti cu niste servetele.
Indepartati cozile si le taiati cubulete.
In tava in care ati copt blatul, puneti hartie de copt.
Asezati blatul, puneti crema de ciocolata, o nivelati.
Puneti bucatele de capsuni, din loc in loc.
Puneti crema cu frisca, o nivelati usor.
Acoperiti prajitura cu folie, o dati la rece pana a doua zi.
O portionati, presarati fulgi de migdale, decorati cu capsuni si serviti.
Pofta buna!