joi, 16 februarie 2012

Invartita moldoveneasca

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 600 gr faina
  • 5 linguri zahar
  • 30 gr drojdie
  • 250-300 ml lapte soia pentru framantat
  • 30 ml ulei
  • 1 esenta vanilie
  • coaja de portocala rasa
  • un praf de sare
Pentru umplutura:
  • 1 borcan 400 gr gem prune
  • 1 castronel nuca macinata
  • 1 lingura cacao
  • 1 esenta rom
  • 1-2 linguri zahar pudra
Pentru uns:
  • 2 linguri zahar
Mod de preparare:
Aluatul:
Punem faina intr-un bol cu zaharul.
Drojdia o punem intr-un castron, punem o lingurita zahar si o amestecam pana ce drojdia se dizolva. O turnam in bolul cu faina.
Laptele de soia il punem putin pe foc, cat sa fie caldut.
Peste lapte punem esenta, coaja de portocala si praful de sare.
Le amestecam bine, apoi incepem sa turnam cate putin lapte si framantam bine, pana obtinem consistenta dorita a aluatului, elastic si usor de lucrat.
La final adaugam uleiul. 
Acoperim bolul cu aluat si il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Umplutura:
Amestecam nuca macinata cu zaharul pudra, cacaua si esenta.
Punem si gemul si le incorporam bine.
Cele doua linguri de zahar pentru uns, le punem intr-un ibric .
Cand s-a caramelizat il stingem cu putina apa si lasam pe foc pana se topeste zaharul.
Incepem sa preparam invartita:
O puteti face simpla, doar rulata sau impletita (eu am facut impletita).
Impartim aluatul in 4 parti egale.
Presaram pe masa de lucru niste faina alba.
Intindem cu sucitotul o foaie, o ungem cu umplutura (pe acesta tot in 4 o impartim) si rulam foaia.

Mai facem inca o foaie umpluta, iar cele doua suluri le impletim.

La fel procedam si cu cealalta.
Ungem niste tavi de chec cu margarina si le tapetam cu hartie de copt.
Asezam invartitele in tavi si le ungem cu siropul de zahar ars.

Dam tavile in cuptorul incins, la o temperatura potrivita si le lasam acolo pana sunt coapte.
Dupa vreo 20 de minute de stat in cuptor, le mai scoatem o data si le ungem cu sirop de zahar ars.
Cand sunt gata le scoatem la racorit si le ungem cu amestec de ulei si sirop de zahar ars.

Le presaram cu zahar pudra si cand s-au racorit putin, le acoperim cu un prosop gros de bucatarie pentru a nu se intari.
Pofta buna!

4 comentarii: