joi, 11 octombrie 2012

Negresa cu visine si glazura de ciocolata

O negresa absolut delicioasa si pufoasa, ideala pentru aceste dimineti de toamna reci alaturi de cafeaua sau ceaiul ce il serviti!Am vazut aceasta reteta ca a fost pregatita la emisiunea "Draga mea prietena", iar rezultatul mi-a placut asa mult ca nu am stat pe ganduri si am preparat-o.

Ingrediente:
  • 2 oua
  • 1 cana de zahar
  • 300 ml lapte cald
  • 125 ml ulei
  • 1 lingurita si 1/2 zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingura coaja de lamaie
  • 330 - 350 gr faina
  • 1 borcan 400 gr cu visine fara samburi
Glazura:
  • 1 ciocolata cu umplutura de frisca (100 gr)
  • 50 gr ciocolata amaruie
  • 4 linguri lapte
  • 3 linguri lichior de ciocolata 
  • inimioare roz pentru decor
Mod de preparare:
Ouale le batem spuma impreuna cu zaharul, pe care il punem treptat, pana se albesc.
Incorporam uleiul, dar alternand cu laptele cald.
Adaugam zaharul pudra cu pastai de vanilie, coaja rasa de lamaie si bicarbonatul stins cu putina zeama de lamaie sau otet.
Faina o punem treptat si mixam in tot acest timp.
La final punem cacaoa si batem pana aluatul face niste bule.
Ungem o tava dreptunghiulara cu unt si tapetam cu hartie de copt (24/37cm).
Turnam compozitia de negresa in tava, iar deasupra asezam visinele scurse de zeama.


O introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita si o lasam cam 40 de minute (facem testul cu scobitoarea pentru a vedea daca este coapta).
Cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se racoreasca putin.
Glazura:
Atat ciocolata umpluta cat si cea amaruie o rupem bucatele si o punem intr-o cratita.
Adaugam laptele, apoi punem pe baie de aburi pana ciocolata este foarte bine topita.
Cand este gata o dam deoparte, punem crema de lichior si amestecam bine.
Prajitura o portionam bucatele cat vrem noi de mari, apoi pe fiecare bucata punem glazura.
Deasupra ornam cu inimioare roz sau ce doriti.
Sa o savurati cu placere!

marți, 9 octombrie 2012

Tocanita de bureti (ghebe) cu garnitura de orez

Ceva bun, simplu si de post!

Ingrediente:
Pentru tocanita de bureti:
  • 1,5 kg bureti (eu am folosit ghebe)
  • 1 ceapa
  • 1 morcov mic
  • 1 rosie mare de gradina
  • 1/2 ardei kapia
  • sare
  • piper
  • 3 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei
Pentru garnitura de orez:
  • 1/2 cana orez
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1/2 ardei kapia
  • 1 lingura pasta de tomate
  • sare
  • piper
  • 1/2 lingurita marar uscat
  • 2 linguri ulei
  • 1 cana si 1/2 apa
Mod de preparare:
Tocanita de bureti:
Buretii ii curatam, apoi ii spalam foarte bine in 3-4 ape.
Intr-o oala punem niste apa la fiert.
Cand da in clocot punem buretii si ii fierbem cam 20 de minute.
Ii scoatem cand sunt gata, ii trecem pe sub un jet de apa rece si ii tocam, dar nu foarte marunt.
Ceapa o curatam, o spalam si o tocam maruntel.
Morcovul il curatam de coaja si il taiem cubulete.
Ardeiul kapia il curatam de seminte si il taiem bucatele mici.
Rosia o decojim si o facem cubulete.
Intr-o tigaie punem uleiul la incins.
Adaugam toate legumele (in afara de bureti), 2 -3 linguri de apa si le sotam cam 4 minute.
Punem buretii, condimentam cu sare, piper, adaugam si circa 1 cana cu apa.
Acoperim cu un capac si lasam sa scada la foc potrivit.
Cand a scazut toata zeama si legumele sunt bine patrunse, curatam usturoiul, il pisam si il incorporam in mancarea noastra.
Dam deoparte tigaia si pregatim garnitura.
Garnitura de orez:
Curatam ceapa si o tocam.
Morcovul curatat si ardeiul kapia ii facem cubulete.
Punem uleiul la incins, cativa stropi de apa, legumele si le inabusim 2-3 minute.
Adaugam 1 cana si 1/2 apa.
Spalam orezul bine si cand incep sa fiarba legumele punem orezul.
Lasam sa se pregateasca la foc nu foarte iute.
Cand orezul este bine patruns si a scazut suficient, condimentam cu sare, piper si mararul uscat.
Incorporam pasta de tomate si mai lasam sa dea 3-4 clocote.
Tragem cratita de pe foc si lasam 5 minute sa se racoreasca.
Pe o farfurie punem tocanita, garnitura de orez si servim.
Merg foarte bine impreuna, sunt gustoase si cu o portie chiar te saturi.

sâmbătă, 6 octombrie 2012

Ciuperci in straturi

O reteta foarte consistenta si apetisanta.Am preluat-o din revita "Retete, bucataria de azi".In aceasta revista o sa gasiti retete pentru toate gusturile si nu foarte costisitoare.

Ingrediente:
  • 7 cartofi mari
  • 1 borcan 800 gr ciuperci intregi ( sau proaspete)
  • 1 ceapa
  • 2 rosii mari
  • sare
  • piper
  • busuioc
  • 3 linguri ulei
  • 1 cub de unt
  • 170 gr cascaval
Mod de preparare:
Spalam cartofii si ii punem la fiert in coaja pentru 20 de minute.
Cand sunt fierti ii luam de pe aragaz, ii scurgem de apa, ii trecem pe sub un jet de apa rece apoi ii lasam sa se racoreasca, dar sa nu fie reci de tot.
Curatam ceapa si o tocam marunt.
Rosiile le decojim si le taiem cubulete.
Ciupercile le spalam si le taiem feliute.
Punem uleiul la incins intr-o tigaie.
Adaugam ceapa, rosiile si le inabusim 2-3 minute.
Peste punem ciupercile si 1/2 cana de apa.
Lasam sa scada bine acest amestec, iar la sfarsit condimentam cu sare, piper si putin busuioc uscat.
Dam deoparte si lasam 5 minute sa se racoreasca.
Cascavalul il dam pe razatoarea mare si il impartim in 3 parti egale.
Ungem un vas de ceramica cu unt.
Cartofii ii decojim si ii facem rondele.
Asezam in vas un strat de cartofi si cateva fire de cascaval ras.
Peste venim cu jumatate din compozitia de ciuperci si cascaval.


Acum iar cartofi, compozitie ciuperci si cascaval.
Ultimul strat este format din felii de cartofi si cascaval.


Dam vasul in cuptorul incins pana prinde o crusta aurie.
Lasam sa se racoreasca dupa ce este gata si servim.


In reteta din revista pusese deasupra 2 oua batute, dar eu am preferat sa pun cascaval.
Este o bunatate ce v-o recomand si va doresc pofta buna!


miercuri, 3 octombrie 2012

Prajitura cu mere

Ingrediente: 
Pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
Umplutura:
  • 6-7 mere
  • 80 gr unt
  • 1/2 cana zahar
  • scortisoara
  • zahar pudra cu pastai de vanilie
Mod de preparare:
Spalam merele si le curatam de coaja.
Le scoatem cotorul apoi le facem felii rotunde.
Intr-o tava punem hartie de copt.
Punem jumatate din unt taiat cubulete, apoi presuram si jumatate din cantitatea de zahar.
Asezam feliile de mere, punem restul de unt si de zahar peste ele.


Pudram cu scortisoara si zahar pudra cu pastai de vanilie.
Introducem tava in cuptorul incins pana merele se inmoaie putin.
Pregatim blatul in aceast timp.
Mixam galbenusurile spuma cu zaharul.
Adaugam faina, praful de copt, zaharul pudra vanilat si coaja rasa de lamaie.
Albusurile le batem separam spuma pana nu se mai desprind de bol.
Le incorporam usor cu o paleta in compozitia de galbenusuri.
Scoatem tava cu mere, turnam compozitia de blat si o intindem uniform.
Introducem tava iar in cuptor pana blatul este copt (facem testul cu scobitoarea).
Scoatem prajitura din cuptor cand este gata si o lasam sa se raceasca.
O intoarcem cu merele in sus, apoi taiem si servim!

Sursa de inspiratie

luni, 1 octombrie 2012

Chiftele de dovlecei cu cascaval

Ingrediente:
  • 4 dovlecei nu foarte mari
  • 120-150 gr cascaval Delaco
  • 4 catei de usturoi
  • 2 oua
  • 2 linguri pesmet
  • 3-4 linguri faina
  • 1/2 legatura marar verde
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • faina pentru tavalit
  • ulei
Mod de preparare:
Dovleceii ii curatam de coaja si ii dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Luam cate putin intre maini si ii stoarcem cat putem de bine de zeama lasata.
Usturoiul il curatam, il pisam si il punem peste dovleac.
Adaugam ouale, faina si pesmetul.
Verdeata o spalam, indepartam cozile si o tocam marunt.
Cascavalul il dam pe razatoarea mare.
Punem atat verdeata cat si cascavalul in compozitia de chiftele si amestecam bine .
Condimentam cu sare si piper dupa gust.
Intr-o tigaie punem ulei la incins, ceva mai mult.
Luam cu mana din compozitie si formam chiftele.
Le tavalim prin faina, apoi le punem la prajit in uleiul incins.


Le rumenim frumos pe ambele parti, apoi le scoatem cu o paleta pe servetele de bucatarie pentru a absorbi surplusul de ulei.
Dupa ce le terminam de pregatit, le lasam putin la racorit si servim.
Sunt bune atat calde cat si reci, simple, cu o salata sau putin mustar.
Sa aveti pofta!

sâmbătă, 29 septembrie 2012

Placinta rulata cu mere

O placinta pufoasa, delicioasa, aromata si se cere repetata, cam asa o descriu eu.Ii multumesc pentru reteta dragei mele Gaby!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 1 cana cu lapte
  • 100 gr unt
  • 1 cub 25 gr drojdie
  • 4 linguri zahar
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 600 gr faina
Umplutura:
  • 10 mere mari
  • 1 lingura unt
  • 6-7 linguri zahar
  • 1 lingurita zahar vanilat cu pastai de vanilie
  • scortisoara
  • 1 ou pentru uns
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol punem faina.
Peste adaugam oul, zaharul, praful de sare, coaja rasa de lamaie si zaharul vanilat.
Laptele il punem intr-un ibric si adaugam untul taiat cubulete.
Le punem pe foc doar cat sa fie caldut lapte si untul sa se topeasca (deci nu fierbinte sau cald , ci caldut).
Drojdia o amestecam cu o lingurita de zahar si o frecam pana se dizolva.
Incorporam drojdia in faina, apoi incepem sa punem cate putin din amestecul de lapte- unt si framantam bine.
Tot turnam  pana aluatul devine nelipicios, dar usor de modelat. ( eu nu am folosit tot amestecul de lapte cu unt, mi-a mai ramas putin).
Il mai framantam putin, apoi il lasam la dospit acoperit cu un prosop curat.
Umplutura:
Merele le curatam si le dam pe razatoare cu ochiuri mari.
Stoarcem surplusul de suc, pe care bineinteles nu il aruncam ci il bem noi ca doar e plin de vitamine :) .
Intr-o tigaie punem untul la topit.
Adaugam merele stoarse si zaharul.
Le lasam pana se inmoaie putin si nu mai au deloc zeama, iar la sfarsit aromatizam cu scortisoara si zaharul vanilat.
Tragem tigaia de pe foc si lasam umplutura sa se racoreasca.
Aluatul il impartim in doua.
Presaram pe masa de lucru putina faina si intindem prima foaie cu sucitorul.
Punem jumatate din umplutura si o intindem uniform, apoi rulam placinta.


La fel procedam si cu a 2 a foaie.
Intr-o tava punem hartie de copt si asezam placintele.
Le crestam putin cu un cutit, batem un ou spuma si cu un penson le ungem.


Le introducem in cuptorul incins, le lasam pana sunt bine coapte si au o culoare frumoasa, ca in poza (eu le-am lasat cam 45-50 de minute).

Le scoatem cand sunt gata, le lasam vreo 10 minute sa se racoreasca, apoi le acoperim cu un prosop curat sa ramana fragede.
Le pudram cu zahar si servim.
Sursa de inspiratie