miercuri, 5 noiembrie 2014

Lasagna


Lasagna, un preparat foarte, foarte bun, satios, cu care ne-am incantat papilele gustative. Da, ne-a placut mult, o pregatesc din cand in cand, ca da, are destule calorii, dar merita un asemenea rasfat, ca este atat de gustoasa, umplutura delicioasa, sosul si crusta aia faina si rumena de deasupra te face sa poftesti la o bucatica de lasagna pregatita in casa. 

Ingrediente:
Pentru sosul cu carne:
  • 800 gr carne tocata amestec (eu am folosit vita cu porc)
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • 1/2 ardei rosu
  • 350 gr rosii decojite (eu am folosit de la Sun Food) sau 1/2 cana suc de rosii de casa
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare
  • piper
  • 1 lingura amestec legume uscate
  • 4 crengute patrunjel verde
Sosul bechamel:
  • 50 gr unt
  • 50 gr faina
  • 600 ml lapte
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita rasa oregano uscat
Mai avem nevoie de:
  • 250 gr foi de lasagna proaspete (sau uscate)
  • 150 gr cascaval
  • 3 linguri parmezan ras
  • 1 lingurita de unt
Mod de preparare:
Sosul de carne:
Curatati ceapa, o tocati, morcovul il decojiti si il dati pe razatoarea cu ochiuri mici.
Ardeiul rosu il faceti cubulete mici, rosiile le tocati marunt.
Intr-o tigaie incingeti uleiul, adaugati ceapa, ardeiul, morcovul si le innabusiti 3-4 minute.
Incorporati carnea tocata, amestecati bine sa nu se faca cocoloase si turnati o cana cu apa.
Presarati sare, piper si amestecul de legume uscate.
Lasati sa fiarba cam 25-30 minute, puneti rosiile.
Cand a scazut lichidul dar nu in totalitate, adaugati pasta de tomate, mai lasati 2-3 minute pe foc apoi trageti tigaia deoparte.
Este bine ca sosul de carne sa fie putin mai in sos si nu scazut de tot, ca o sa ajute la hidratarea foilor de lasagna.
Spalati patrunjelul verde, indepartati cozile, il tocati marunt, apoi il puneti peste amestecul de carne si invartiti.


Sosul bechamel:
Intr-un vas cu fundul mai gros (eu folosesc tuciul), topiti untul, adaugati faina si amestecati bine.
Incepeti sa turnati lapte in fir subtire, amestecati continuu cu telul, lasati sa fiarba, la foc potrivit, pana se ingroasa..
La final condimentati cu sare, piper si oregano.
Ungeti un vas termorezistent cu unt, turnati un strat subtire de sos bechamel, presarati o lingura de parmezan ras si asezati primele foi de lasagna (3 in cazul meu).
Puneti jumatate din amestecul de carne, iar sos bechamel si o lingura de parmezan ras, foi de lasagna, sos de carne, foi lasagna si deasupra restul de bechamel, pe care il intindeti cu o lingura.

Dati cascavalul pe razatoarea cu ochiuri mari, il presarati deasupra si o lingura de parmezan ras.

Incingeti cuptorul la 170 de grade si introduceti vasul cu lasagna.
Verificati preparatul si cand deasupra este rumenit inseamna ca este gata. Cam in 35-40 de minute este gata.
Scoateti lasagna din cuptor, lasati putin sa se racoreasca (daca aveti rabdare) si serviti!
Pofta buna!   











6 comentarii: