Zilele trecute am vazut un tort decorat in genul acesta si mi-a placut enorm. Asa ca, mi-am luat pere si am inceput sa "construiesc" reteta. Am pregatit un blat pufos cu nuca si cacao, o crema caramel delicioasa si am fiert perele intr-un sirop aromatizat cu scortisoara si cuisoare. Este de preferat sa fierbeti niste pere foarte tari, de toamna. Ale mele nu au fost din soiul ala foarte tare si le-am fiert ceva mai putin. Rezultatul este unul minunat, delicios si plin de savoare. Perfect de pregatit pentru o zi aniversara, pentru sarbatori sau pentru a-l face cadou cuiva drag.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 4 oua
- 2 albusuri
- 5 linguri indulcitor gold (sau 5 linguri zahar brut)
- 4 linguri ulei
- 5 linguri sana
- 2 linguri cacao
- 4 linguri faina
- 50 gr nuca tocata
- 1 lingurita cu varf praf de copt
- 1 lingurita vanilie bourbon
Pentru crema caramel:
- 2 galbenusuri
- 2 linguri indulcitor gold ( sau 2 linguri zahar brut)
- 100 ml lapte
- 2 lingurite amidon
- 100 gr ciocolata caramella
- 1/2 borcan crema caramella crunchy
- 350 smantana pentru frisca
Pentru perele fierte:
- 6 pere
- 800 ml apa
- 120 gr indulcitor pulbere (sau 120 gr zahar)
- 1 baton scortisoara
- 4-5 cuisoare
- 1 lingurita vanilie
- zeama de la o lamaie mica
- 40 gr ciocolata neagra fara zahar + 5 linguri lapte
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Mixati albusurile spuma cu un praf de sare.
Adaugati indulcitorul treptat, mixati pana nu se mai simt cristalele si bezeaua este ferma.
Intr-un bol amestecati galbenusurile, vanilia, uleiul si sana.
Le incorporati peste bezea, dar mixati usor.
Cerneti faina, praful de copt si cacaoa, le adaugati peste compozitia de mai sus.
Amestecati cu o paleta cu miscari lente.
Incorporati si miezul de nuca tocat.
Ungeti cu unt o tava rotunda de 26 cm, turnati compozita de blat si o nivelati.
Il introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 17 minute.
Cand este gata, il scoateti din cuptor, il lasati sa se raceasca.
Crema caramel:
Intr-un bol de inox amestecati galbenusurile cu indulcitorul, apoi adaugati laptele, amidonul si amestecati bine.
Transferati bolul pe baie de aburi, amestecati continuu pana indulcitorul este topit si crema s-a ingrosat.
Taiati ciocolata caramella bucatele.
Luati crema de pe baie de aburi, adaugati ciocolata taiata si amestecati pana este complet topita.
O acoperiti cu folie, o lasati sa se raceasca.
Frisca rece o mixati cam pe jumatate.
Adaugati crema cu ciocolata, crema caramella de la borcan si mixati pana obtineti o crema spumoasa.
Asezati pe un platou blatul rece, puneti un inel detasabil in jurul sau.
Turnati crema, o nivelati.
Dati tortul la rece 3-4 ore. Eu l-am lasat peste noapte.
Perele fierte:
Intr-o cratita puneti apa, indulcitorul, scortisoara, cuisoarele, vanilia si zeama de lamaie.
Transferati cratita pe foc, fierbeti siropul pana ajunge sa mai ramana doar jumatate.
Curati perele de coaja, sa ramana coditele, le puneti in sirop si le fierbeti cam 10 minute.
Daca folositi pere foarte tari, le puneti si le fierbeti din momentul in care incepe sa clocoteasca siropul si le fierbeti 30-40 de minute.
Atentie, ele nu trebuie sa fie exagerat de moi.
Le scoateti le o farfurie cu o paleta, le lasati sa se raceasca.
Scoateti tortul de la rece, indeparati inelul.
Deasupra asezati perele.
Ciocolata o topiti pe baie de aburi impreuna cu laptele, o puneti intr-un pos cu varf subtire, stropiti perele cu ciocolata.
Presarati putin miez de nuca tocat, puneti cateva frunze de menta si gata tortul!
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu