Ingrediente:
- 1 borcan de 800 gr cu ardei copti si curatati
- 600 gr ceapa
- 600 gr morcov (sau mai putin)
- 1 cana cu varf suc de rosii de casa
- 50 ml ulei
- 2 dorade curatate (900 gr au avut ambii)
- 100 ml otet
- sare
- piper
- piper boabe
- 4 foi de dafin
- 1 lingurita cimbru uscat (optional, daca va place)
- 1 lingura amestec de legume uscate (optional)
Mod de preparare:
Spalati pestii curatati.
Ii puneti intr-o oala, adaugati otetul, putina sare, boabe de piper si doua foi de dafin.
Turnati apa pana acoperiti pestii.
Ii puneti pe foc la fiert, luati spuma ce se formeaza deasupra.
Ii acoperiti cu un capac, ii fierbeti la foc potrivit o ora.
Ii scoateti pe un platou, ii lasati sa se raceasca.
Dupa ce pestele s-a racit, luati bucata cu bucata, il maruntiti bine, bine, ca sa indepartati toate oasele. Aici trebuie multa atentie si migaleala.
Puteti lasa pestele bucatele mici sau il puteti da pe robot, eu l-am preferat bucatele.
Curatati ceapa, o taiati in doua si o tineti 10 minute in apa fierbinte. Puteti chiar sa o clocotiti 2-3 minute.
Curatati si morcovii.
Dati ceapa pe robot, dar nu o faceti pasta, la fel si morcovii, ii lasati bucatele micute.
Ardeii copti ii puneti in robot cu tot cu zeama, la fel, le dati doar cateva pulsuri, sa se vada bucati.
Intr-o cratita mai groasa, turnati uleiul.
Adaugati ceapa cu morcovul, puneti o cana si jumatate cu apa calda.
La foc mic le inabusiti cam 10-15 minute, apoi puteti pune si ardeii copti.
Presarati sare, piper si amestecul de legume uscate.
Fierbeti la foc mic totul, gustati sa vedeti cat sunt de patrunse legumele.
Daca sunt bine patrunse, acum este momentul sa adaugati sucul de rosii.
Mai fierbeti 10-15 minute, incorporati pestele.
Puneti cele 2 foi de dafin si cimbrul.
Amestecati, lasati sa mai fiarba putin.
Dati deoparte zacusca de pe aragaz.
Pregatiti borcane curate, apoi puneti cu lingura zacusca in borcane. Mi-au iesti 6 borcane, 2 de 370 ml si 4 de 280 ml.
Nu le umpleti chiar pana in varf.
Infiletati bine capacele.
Inveliti borcanele in ziare, le asezati intr-o cratita.
Puneti apa calda pana ajunge pe 3/4 la borcane, asezati un prosopat deasupra si le lasati la sterilizat pe aragaz, 40 de minute din momentul in care incepe sa clocoteasca apa din oala.
Mai verificati din cand in cand sa fie apa.
Dupa ce s-au sterilizat, le scoateti din oala, le stergeti si le asezati intr-o patura groasa.
Le lasati pana a doua zi cand se racesc, apoi le transferati in camara.
Pofta buna!
Postarea ta emană strălucire! Perspicace, bine articulată și o adevărată bijuterie. Vă mulțumim pentru împărtășirea perspectivei dumneavoastră valoroase.
RăspundețiȘtergere