sâmbătă, 29 martie 2025

Prajitura cu biscuiti si budinca de casa

 
Printre primele prajituri facute de mine se afla si aceasta, prajitura cu biscuiti si budinca. Atunci cumparam 2 plicuri de budinca, biscuiti populari, ii insiropam cu compot si iesea o bunatate de prajitura. De multe ori o faceam si de doua ori pe saptamana, asa mult ne placea si plus ca, nu erau atatea dulciuri ca si acum. O pregateam des atunci, ca nu stiam eu sa fac prea multe prin clasa a VI a sau a VII a, cand am inceput eu sa prajituresc 😃😃. Mai faceam negresa des, clatite, chestii simple. Asa ca imi doream sa fac un desert de post pentru acest week-end si cum aveam cumparati niste biscutii fara zahar, pentru un cheesecake programat dupa sarbatori, am vazut ca sunt de post am zis ca e neaparat sa pregatesc prajitura asta din copilarie. Este simpla, buna si chiar economica. Daca faceti varianta fara zahar ca si mine, sunt putin mai scumpi acesti biscuiti, in rest cam la fel costa totul. Biscutii folositi de mine au fost digestivi, fragili, asa ca nu i-am insiropat, dar daca folositi niste biscuiti mai tari sa ii insiropati, fie cu cafea, cu zeama de compot, cu sirop de vanilie facut de voi. Daca nu o vreti de post este simplu, folositi lapte normal, in loc de cel vegetal. Gata cu vorba, mai bine scriu reteta...Aaaa, ma mai plang de vremea asta inchisa, care nu ma lasa sa fac poze mai luminoase, dar ma multumesc cu ce am! 

Ingrediente:

Pentru budinca de cacao:

  • 500 ml lapte de soia neindulcit
  • 3 linguri indulcitor pulbere 1:2 ( sau 6 linguri zahar)
  • 4 linguri si 1/2 amidon
  • 1 lingura si 1/2 cacao
  • esenta rom
  • 50 gr unt vegan
Pentru budinca de vanilie:
  • 500 ml lapte de soia neindulcit
  • 3 linguri indulcitor pulbere 1:2 (sau 6 linguri zahar)
  • 5 linguri amidon
  • esenta de vanilie
  • 50 gr unt vegan
In plus:
  • 60 biscuiti digestivi fara zahar (atatia mi-au intrat mie, dar conteaza tava folosita)
  • cacao pentru pudrat (sau puteti opta pentru o glazura de ciocolata)
Mod de preparare:
Budinca de cacao:
Intr-o cratita puneti laptele vegetal, indulcitorul, amidonul si cacao.
Amestecati bine, apoi transferati pe foc.
Fierbeti crema la foc mic, amestecati continuu cu telul, pana se ingroasa ca o budinca.
O dati deoparte, o acoperiti cu folie.
Cand s-a racit, o mixati 1 minut.
Adaugati untul vegan de la temperatura camerei, esenta de rom, mixati putin pana obtineti o crema omogena.

Budinca de vanilie:
Intr-o cratita puneti laptele vegetal, indulcitorul si amidonul.
Amestecati si puneti cratita pe foc.
Invartiti continuu cu telul, pana se ingroasa crema ca o budinca.
O dati deoparte, o acoperiti cu folie pana se raceaste.
Mixati 1 minut crema rece.
Adaugati untul vegan de la temperatura camerei, vanilia si mixati pana obtineti o crema omogena.

Eu am folosit un inel detasabil, pe care l-am asezat intr-o tava, dar puteti monta direct in tava.
Asezati hartie de copt intr-o tava potrivita.
Puneti un inel detasabil (sau nu), asezati un strat de biscuiti, unul langa altul
Budinca de cacao o asezati din loc in loc cu lingura, apoi o nivelati.
Puneti iar un strat de biscuiti, budinca de vanilie si o nivelati.
Asezati ultimul strat de biscuiti.

Acoperiti tava cu prajitura cu folie, o dati la rece 5-6 ore sau peste noapte.
A doua si o portionati, o pudrati cu cacao si serviti.
Daca ii faceti glazura de ciocolata, o lasati sa se intareasca si pe urma o portionati.
Pofta buna! 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu