luni, 15 aprilie 2013

Tarta rustica cu prune si nuci

Dupa cum bine stiti Magda cea care detine blogul Cat's kitchen este gazda in aceasta luna in cadrul proiectului Dulce Romanie si ne provoaca sa gatim cu leurda, ciuperci sau tarte rustice...Leurda nu am mancat niciodata, cu ciuperci nu stiam exact ce sa fac mai ales ca trebuie sa fie un preparat de post, asa ca, in cele din urma, am ales o tarta rustica dar tot de post. Cred ca mai bine nu se putea ca ne-a placut asa mult si s-a mancat cat ai clipi si s-a cerut repetata.Sper sa va placa!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 125 gr margarina la pachet sau unt vegan (sau unt normal, daca nu o faceti de post)
  • 200 gr faina
  • 2 linguri zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 5 linguri apa rece
Pentru umplutura:
  • 600 gr prune congelate (sau proaspete cand este sezonul lor)
  • 2 linguri zahar
  • 2 lingurite zahar cu pastai de vanilie
  • cativa miezi de nuca
Aluatul:
Intr-un bol punem margarina rece taiata cubulete.
Adaugam faina, zaharul, zaharul pudra cu pastai de vanilie, sarea, coaja rasa de lamaie si amestecam cu degetelele pana obtinem un aluat nisipos.
Punem cele 5 linguri de apa si framantam pana aluatul este inchegat bine si formam o bila.
O invelim in folie alimenta si o dam la frigider macar 30 de minute.
Prunele le  scoatem la dezghetat cu o seara inainte, apoi le asezam intr-o sita sa se scurga de zeama.
Scoatem aluatul de la frigider, presaram putina faina pe masa de lucru si intindem o foaie de circa 1 cm grosime.
Ungem o tava de tarta cu margarina, tapetam cu hartie de copt si punem foaia din aluat, o lipim bine si de margini apoi o intepam cu furculita.
Asezam prunele, presaram zaharul, apoi pe cel pudra cu pastai de vanilie si rupem cateva bucatele de miez de nuca pe care le asezam deasupra.
Marginile de aluat nu le taiem ci venim cu ele peste prune si facem niste pliseuri.


Bagam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita si lasam tarta la copt pana aluatul devine auriu, dureaza cam 40- 45 de minute.
Cand este gata o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.
Se poate servi simpla sau pudrata cu zahar.
Sa aveti pofta!



19 comentarii:

  1. Si eu ma gandeam saptamana trecuta sa fac cu prune din compot , dar pana la urma am ales varianta cu pere !! ;)
    Cred ca e un deliciu tarta ta si ma bucur enorm ca ai trimis-o spre provocare !! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arata foarte bine tarta pregatita de tine.Pup si o zi frumoasa!

      Ștergere
  2. Super arata!!! Nu ma pot abtine sa nu cer o portie..
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte faina! Imi place ca e de post, pot sa cer doua portii? :)
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Alina..Poti sa ceri dar sa stii ca nu mai este :D..S-a mancat foarte repede ca era prea buna, dar o sa mai fac si esti invitata mea. Pup!

      Ștergere
  4. Ti-a iesit o minunatie de tarta Rocsy draga, felicitari!
    Pupici :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Fainuta tarta ai facut. Se potriveste perfect cu tema propusa de Adina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am incercat si eu Rita ca am vrut sa particip la provocarea ei!!

      Ștergere
  6. Oooo, ce bine arata. Nuci si prune, combinatie perfecta :). Te astept la concurs. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata minunat tarta asta! Pup Rocsy!

    RăspundețiȘtergere
  8. O bunatate!! Nu ma mir ca s-a terminat cat ai zice: "tarta"! ;-))

    RăspundețiȘtergere